4.6 milyon dolarlık iptal

Güncelleme Tarihi:

4.6 milyon dolarlık iptal
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2018 21:48

HALKBANK Genel Müdürü Osman Arslan, cuma gecesi bankanın düşük kurdan döviz satışına ilişkin “Tüm işlemler iptal edildi. Bankamızın ya da müşterilerimizin herhangi kâr veya zararı oluşmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Arslan, 1763 müşterinin 4.6 milyon dolarlık işlem gerçekleştirdiğini duyurdu. NTV’de dün soruları yanıtlayan Arslan, Halkbank’ın dijital kanallarında gerek bilgilendirme amaçlı, gerekse döviz alım satım işlemlerinde kullanılmak üzere yayınlanan kurların sisteme aktarılmasında kullanılan dış veri kaynağı Bloomberg’de meydana gelen sistemsel bir hatanın zincirleme etkisi nedeniyle, 31 Ağustos akşamı piyasa kapanışı sonrasında, Halkbank’ta döviz kurlarının kısa bir süre için olması gerekenden daha düşük seviyelerden yayınlanmaya başladığını hatırlattı. Arslan, şöyle konuştu: “Yapılan ilk incelemede, sorunun Bloomberg sisteminden otomatik olarak alınan kura esas verilerin hatalı olmasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Hatalı kurlar saat 22.01 ile 22.39 aralığında kısa süreli olarak işlem görmüş, bazı müşterilerimiz dijital kanallardan yaptıkları döviz alım satımlarını bu hatalı kurlar üzerinden gerçekleştirmiştir. Sorunun tespit edilmesi üzerine, döviz alım satım işlemleri geçici olarak kapatılmış, kısa sürede alınan tedbirlerle sistemde doğru kurların uygulanması sağlanmıştır.

Haberin Devamı

4.6 milyon dolarlık iptal



Söz konusu saat aralığında, piyasa koşullarının tamamen dışında, teknik bir hatadan kaynaklanan düşük seviyeli döviz kurları kullanılarak müşteriler tarafından yapılan döviz alım satım işlemleri kısa süre içerisinde tek tek belirlenmiştir. Buna göre, 1.256 müşterimizin 3.3 milyon dolar, 124 müşterimiz 539 bin Euro, 383 müşterimiz ise diğer döviz cinslerinde 689 bin dolara eş tutarda döviz alım satım işlemi gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Bu işlemlerin dolar cinsinden toplam büyüklüğü 4.6 milyon dolar civarındadır. Toplam işlem adedi ise 2.569 olmuştur.

HESAPLARA BLOKE
Bu işlemlerle ilgili olarak derhal ilgili müşteri hesaplarına bloke konulmuş olup, bu süre içerisinde EFT ve Swift sistemlerinin kapalı olması nedeniyle banka dışına herhangi bir döviz ya da TL kaynak çıkışı olmamıştır. Yapılan detaylı incelemeler sonrasında, hatalı kurlardan yapılan işlemler iptal edilmiştir. Gerçekleştirilen düzeltme çalışmaları sonucunda Bankamızın ya da müşterilerimizin herhangi bir kâr ya da zararı oluşmamıştır. Sorun tespit çalışmaları sırasında BDDK ve BTK Uzmanları da Bankamıza davet edilerek inceleme yapmaları sağlanmıştır. Ayrıca Bankamız, hatanın tekrar etmemesi için gerekli tedbirleri almıştır.”

Arslan, Halbank’ın algısının olumsuz şekilde etkilenmesine neden olan hatalı veri sağlayıcı kuruluş Bloomberg hakkında her türlü yasal haklarını kullanacaklarına dikkat çekerek “Ayrıca, bazı yazılı ve görsel medya kuruluşları ile sosyal medya hesaplarında, Halkbank’ın güven ve itibarını sarsıcı, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı nitelikte haber ve yorumların yapıldığı görülmektedir. Gerçekle bağdaşmayan bu tür haber ve yorumlara itibar edilmemesi gerekmektedir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!