4.4 milyar dolarlık demir ve demir dışı metal ihracatı

Güncelleme Tarihi:

4.4 milyar dolarlık demir ve demir dışı metal ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2023 07:00

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), nisan ayı ve ocak-nisan dönemi ihracat rakamlarını açıkladı.

Haberin Devamı

Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörü ihracatı, nisan ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 33.33 düşüşle 1.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2023 Nisan ayı rakamlarına göre, ihracat yüzde 17.2 düşüşle 19.3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6’ncı sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün ocak-nisan dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 19.2 düşüşle 4.35 milyar dolar olarak gerçekleşti.

EN FAZLA AB ÜLKELERİNE YAPILDI

Sektörünün nisan ayında genel ihracattan yüzde 5.3 pay aldığını belirten İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Demir ve demir dışı metaller sektörünün 2023 Ocak-Nisan döneminde birim ihraç fiyatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1.91 düşüşle kilogram başına 4.62 dolar oldu. Sektörümüzün ihracatı aynı dönemde miktar olarak ise 944,2 bin ton seviyesine geldi. Sektörümüzün en çok ihracat yaptığı bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatımız, 2023 Nisan ayı itibarı ile bir önceki seneye göre yüzde 37.09 azalarak 548,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 138 milyon dolar ile Almanya ilk sırada yer alırken, 68.5 milyon dolar ile İtalya ikinci sırada, 50.4 milyon dolar ihracat ile ABD üçüncü sırada yer aldı. Ocak-nisan döneminde en çok ihracatımız 585,9 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleşti. İkinci sıradaki İtalya’ya 314,3 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD’ye ise 218,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

ENERJİ FİYATLARIYLA OLUŞAN REKABET

Son zamanlarda doğalgazda ve elektrikte yapılan indirimlerin sektörler için can suyu olduğunun altını çizen Tecdelioğlu, “Yapılan indirimler bizi rekabette biraz yakınlaştırdı. Rekabetçi enerji fiyatları bizi güçlendirir. Yani bizim beklentimiz bu rekabetçi enerji fiyatlarının sürdürülebilir vaziyette devam etmesi. Sürdürülebilir vaziyette rekabetçi enerji tarifeleriyle muhatap olabilirsek ileriye doğru aldığımız siparişlerde çok ciddi anlamda destekçi bir şekilde fiyat verebiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!