3G’ye 4.4 milyar lira yatıyor ‘cep’ler görüntüyle canlanıyor

Güncelleme Tarihi:

3G’ye 4.4 milyar lira yatıyor ‘cep’ler görüntüyle canlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2009 00:00

Türkiye cep telefonunda üçüncü nesil (3G) teknolojisine hazırlanırken, üç operatörün bu teknolojiye harcadığı kaynak 4.4 milyar TL’yi bulacak. Lisans dahil Turkcell 2.1 milyar, Avea 1 milyar, Vodafone 1.3 milyar TL yatırım yapıyor. Cep telefonu 3G’ye uyumlu olanlar, bu gece yarısından itibaren operatörlerine gönderecekleri SMS’le görüntülü görüşme ve hızlı internete kavuşacak.

TÜRKİYE, bu gece yarısından itibaren cep telefonunda üçüncü nesille (3G) yaşama hazırlanıyor. GSM’de ikinci nesilin (2G) bir üst teknolojisi olan görüntülü konuşma ve cepten hızlı internet gibi avantajlar getiren 3G’ye üç operatör toplamda 4.4 milyar TL yatırım yapıyor. Turkcell, beş yıldır üzerinde çalıştığı 3G için lisans bedeli dahil 2.1 milyar TL, Avea lisans bedeli dahil 1 milyar TL, Vodafone ise lisans bedeli dahil 1.3 milyar TL yatırım yapıyor. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurulu (BTK) tarafından düzenlenen 3G ihalesinde Turkcell A Tipi lisansa KDV dahil 858 milyon YTL, Vodafone B Tipi lisansa KDV dahil 600 milyon YTL, Avea da KDV dahil C Tipi lisansa 512 milyon YTL’ye sahip olmuştu. Üç operatör toplamda 3G lisanlarına 1 milyar 970 milyon YTL’lik (970 milyon Euro) ödemişti.

3G’yle neler yapılabilecek

* Cep telefonundan görüntülü görüşülebilecek.
* Televizyon kanalları acil durumda canlı yayın yapabilecek.
* Cep telefonuyla internete daha hızlı girilecek.
* Şehir hatları vapurunda laptop ya da cepten internete girmek mümkün olacak.
* İsteyen birbirine tuttuğu takımın gol görüntüsünü gönderebilecek.
* Otobüste, dolmuşta, serviste cepten televizyon izlenebilecek.
* Anne, bakıcıya bıraktığı bebeğini iş yerinden görüntülü izleyebilecek.
* İsteyen tatil görüntüleriyle arkadaşlarını cepten kıskandıracak.
* Doğum günü mesajları videoluya dönüşecek.
* Alışverişte karar vermek için görüntülü haberleşilebilecek.

Eğitim ve sağlıkta


Cepte üçüncü nesil teknolojisi, günlük hayata eğlence, hız ve kolaylık getirecek. Bu teknoloji, 3G’ye uyumlu cep telefonu vasıtasıyla kullanılabilecek. İlk etapta 3G’yle yapılabilecekleri, cep telefonundan görüntülü konuşma, cepten daha hızlı internete girme, cepten televizyon izleme şeklinde sıralamak mümkün. Kullanıcıya katma değer yaratacak bu teknoloji; sağlık, eğitim gibi alanlarda kullanıldığı örneklerde kuyrukları bitirmesi yanında abonelere bulundukları yerden hizmet almalarının da yolunu açıyor. 3G’yle beraber hemen her sektörde iş yapış tarzlarının da değişmesi bekleniyor.

Yeni ve farklı deneyimleri abonelerin yaşamasını sağlayacak olan 3G’de üç operatörün rekabeti de kızışıyor. Avea, Vodafone ve Turkcell, art arda GSM’in üçüncü nesil teknolojisiyle ilgili servis ve ürünlerini duyururken, fiyat tarifeleri ve paketlerini de açıkladı. Sesli görüşmeyle aynı fiyatlandırılacak olan görüntülü konuşmaya önemli oranda talep gelmesi bekleniyor. 3G teknolojisinin en önemli özelliği ise görüntülü konuşmadan çok Türkiye’nin her yerinden her an hızlı bir şekilde internete bağlanma şansı yaratması.

Görüntülü görüşme saat-telefonu öne çıkaracak

Nasıl geçilecek

* Öncelikle 3G teknolojisine uyumlu cep telefonu gerekiyor.
* 3G’ye geçmek isteyen Avea aboneleri 3334’e SMS gönderecek.
* Turkcell aboneleri 2323’e SMS atacak.
* Vodafone abonelerie 3636’ya SMS gönderecek.



ÜÇÜNCÜ nesil teknolojisinde en önemli konu bu özelliğe sahip cep telefonu ya da farklı bir cihaza sahip olmak. Türkiye’de 3 milyon 3G uyumlu cep telefonu bulunurken, kol saatinden de konuşmak ve 3G teknolojisinden yararlanmak mümkün olacak. Güney Koreli teknoloji firması LG Electronics, dokunmatik ekranlı ve kol saati şeklindeki 3G telefonunu üretti. LG GD910 ağustos ayında dünyayla aynı anda Türkiye’de olacak. Kola takılabilir 3G telefonu olan LG GD910 saat telefon (watchphone), bluetooth kulaklığı ile birlikte satışa sunulacak. Dokunmatik ekranlı arayüzü ve video görüşmeleri için yerleşik kamerayla birlikte sunulan saat telefon, görüntülü konuşmanın yanında bir cep telefonunun sahip olduğu tüm özellikleri içeriyor.

3G uyumlu cep telefonu nasıl anlaşılabilecek

CEP telefonunuzun üçüncü nesil yani görüntülü konuşma yapmaya uygun olup olmadığını anlamak için ön ve arka tarafında iki kamera olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. 3G teknolojisine sahip cep telefonlarının ön yüzündeki kamerası sizin konuşurken görüntünüzün karşı tarafa iletilmesini sağlıyor. Bu kameranın bulunmadığı cep telefonlarıyla görüntülü konuşulamıyor. Türkiye’de piyasada 3 milyon adet 3G’ye uyumlu cep telefonu bulunuyor. 3G uyumlu cep telefonu fiyatları 200-1800 TL arasında değişiyor.

İş toplantısı bahaneli ‘beyaz yalan’ bitecek

3G teknolojisinin getireceği en önemli yeniliklerden “cepten görüntülü görüşme”, eşlerin, “iş toplantım var” gibi beyaz yalanlarla arkadaş buluşmalarına gidişini engelleyecek. Çünkü, eşler birbirlerine, “Göster bakalım, neredesin, kimlerlesin” diyebilecek.

1 milyon abone ön kayıt yaptırdı

TURKCELL, üçüncü nesil (3G) için ön kayıtla 1 milyon kişiye ulaştığını, 30 Temmuz itibariyle hemen geçişi yaşayacaklarını duyurdu. Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu, 3G için 15 gün önce ön kayıt almaya başladıklarını dile getirerek, “30 Temmuz itibariyle de 3G’ye geçecek olan Turkcelli müşteri sayısı 1 milyon” dedi.

39 bin kişiye eğitim

Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, beş yıldır üzerinde çalıştıkları 3G için 2.1 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını aktararak, “1300’den fazla mühendis ve teknik kadro altyapı için çalıştı, şimdiye kadar toplam 39 bin kişiye 3G için eğitim verdik. 3G yeni bir dönemin başlangıcı olacak” diye konuştu.

Yatırım üçüncü nesile

Ciliv, bundan sonraki dönemde yatırımlarını daha çok üçüncü nesile kaydıracaklarını belirten Ciliv, üçüncü neslin getirecekleri konusunda da, “3G teknolojisinin en önemli özelliği görüntülü konuşmadan çok, Türkiye’nin her yerinden her an hızlı bir şekilde internete bağlanma şansı yaratması. Bu teknoloji ile hayatımıza her yerden kablosuz bir şekilde ADSL hızında internete erişim, görüntülü görüşme, cepten televizyon seyretme ve hayatımızı hızlandıracak, kolaylaştıracak ve eğlence katacak daha pek çok katma değerli servis olacak” bilgisini verdi.

Altyapıyı paylaşmaya hazırız

RAKİPLERİNİN şebeke paylaşımı taleplerine yönelik olarak yöneltilen bir soruya da Süreyya Ciliv, şu yanıtı verdi: “Altyapımızı diğer operatörlerle paylaşma daha önce benim öne çıkarttığım bir konu. Vodafone ve Avea’ya teklifte bulunduk. Fiber altyapısı ve kulelerde altyapı yatırımlarını sizinle paylaşmaya hazırız dedik. Firmalar olarak nasıl bütün sektörün masraflarını azaltarak, daha zengin servisleri daha uygun fiyata sunarız. Konuşmalar sürüyor. Hepsine açığız.”

Engelliye çağrı merkezinden görüntülü hizmet başlıyor

TURKCELL müşterilerinin, görüntülü çağrı merkezinden hizmet almaya başlayacağını söyleyen Turkcell Kurumsal Müşteriler Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, işaret dili bilen müşteri temsilcileri sayesinde bu servisten işitme engelli müşterilerinin de yararlanacağını ve ücretsiz hizmet alacaklarını kaydetti. Yener, şöyle devam etti: “Görüntülü çağrı merkezi çözümünü kurumsal müşterilerine de sunduk. Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası da kendi müşterilerine Turkcell’in çözümü ile bu hizmeti başlatacak. Görüntülü çağrı merkezi hizmeti verecek kurumlar, müşterilerine görüntülü olarak daha kaliteli hizmet sunacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!