’3G’de geç kaldınız’ gazına gelmeyiz

Güncelleme Tarihi:

’3G’de geç kaldınız’ gazına gelmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2006 00:00

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bazıları (3G’de Türkiye geç kaldı, herkes başını aldı gitti) diyor. Böyle laflara benim karnım tok, gaza gelmeyiz" dedi. Telekomünikasyon Kurumu ve Telekom Dünyası Dergisi tarafından, "Genişbant Telsiz Erişim Hizmetlerinin Yetkilendirmesi ve Teknolojik Gelişmeler" konulu bir konferans düzenlendi.

Yıldırım, konferansta yaptığı konuşmada, mobil abone sayılarının 4 yılda iki kattan fazla artış gösterdiği ve 50 milyona ulaştığı Türkiye’nin, bu ve benzeri teknolojileri üretenlerin çok iyi bir müşterisi olmakla kalmaması gerektiğini söyledi. "Bizim, bu teknolojiyi insanımızın kullanımına sunmak boynumuzun borcu. Ayrıca katma değer de oluşturmamız gerekir. Bunun için gerek yerli, gerek yabancı şirketlerin Türkiye’de günü birlik ürün satmak değil, kalıcı ve stratejik işbirliği ile çalışmalarını istiyoruz’ diye konuştu. 3G ile ilgili tartışmalara dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

HAYAL KIRIKLIKLARI: "Bazıları (3G’de Türkiye geç kaldı, herkes başını aldı gitti) diyor. Böyle laflara benim karnım tok, gaza gelmeyiz. 3’üncü nesli alanların halini gördük. Ne kadar büyük hayal kırıklıkları yaşadıklarını gördük. Milyarlarca doları derleyip, toplayıp teslim ettiler, sonunda perişan oldular." Yıldırım, mobil işletmecilerin frekans problemi bulunduğunu ve bu nedenle sıkışık olduklarını anlayışla karşılayabileceklerini dile getirerek, frekans ihtiyacını gidermek için çalışmaları kararlı ve emin adımlarla sürdürdüklerini, bu konudaki takvimin belli olduğunu ve herhangi bir sıkıntı bulunmadığını söyledi. 2007 yılı içinde mobil işletmeciler için yeni bir frekans tahsisi yapacaklarını ve bunun kararını verdiklerini belirten Yıldırım, yaptıkları çalışmalarda geçmişteki olumsuz tecrübeleri de dikkate aldıklarını ifade etti. Yıldırım, 3G ve Wimax ile ilgili dile getirilen görüşlere işaret ederek, "Telekom sektöründe konuşulanları dinlediğiniz zaman kafayı yersiniz. Birinin dediği, öbürünün dediğini tutmuyor" diye konuştu.

TAKVİMİ UYGULUYORUZ: Wimax ile ilgili konuların kendi ihtisas alanlarını aştığını, ancak bunun Türkiye’ye maliyeti ve insanların günlük yaşamına ne kazandıracağı yönüyle ilgilendiklerini, bunun hesabını da yapmak zorunda olduklarını kaydeden Yıldırım, " 3G frekans çalışmaları yapılıyor. Önce 3G frekans tahsisi, sonra da Wimax ile ilgili frekans tahsisi öngörüyoruz. Bakanlık, ortaya koyduğu takvimi uyguluyor" dedi.

TÜRKİYE’Yİ ZIPLATACAĞIZ: Yıldırım, bazı ülkelerin bilgi iletişim teknolojilerine verdiği öneme işaret ederek, 20 OECD ülkesinden 12’sinin bu alanda yapılan AR-GE harcamalarının toplam harcamaların dörtte birini oluşturduğunu, İrlanda, Finlandiya ve Güney Kore’de Gayri Safi Milli Hasıladan (GSMH) ayrılan AR-GE harcamalarının yarısının bilgi iletişim teknolojilerine gittiğini, bu oranın ABD’de yüzde 52, Japonya’da yüzde 33 olduğunu vurguladı. Bu durumun Türkiye’de gelişen ülkelerdeki kadar iyi olmadığına ve 2 yıl öncesine kadar genel bütçede AR-GE için bir fasıl bile bulunmadığına dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti: "Büyük oyunculara sesleniyorum; burada AR-GE’lerini geliştirsinler, yazılım ve donanımlarını geliştirsinler, katma değerli büyük ürünler ortaya koysunlar. Böyle yaparlarsa başımız üstünde yeri var. Buraya misafir olarak gelmesinler, kalıcı olarak gelsinler. Bu işe biz kafayı taktık. Bu konuda Türkiye’yi zıplatacağız. "
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!