38.5 milyon Euro’luk lokomotif yatırımı

Güncelleme Tarihi:

38.5 milyon Euro’luk lokomotif yatırımı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2023 07:00

ARKAS, uzun yıllardır devam ettirdiği demiryolu yatırımlarına, iki büyük ayak ekledi. Şirket 38.5 milyon Euro’luk beş adet Euro Dual model lokomotif siparişi verdi. İlk etapta 2025’te üç lokomotif teslim alınacak.

Haberin Devamı

Bu yatırım sayesinde çevreci lokomotiflerle Türkiye’nin önde gelen sanayi şehirlerinden büyük limanlara ithalat-ihracat konteynerlerinin tarifeli taşınması hedefleniyor. 

Anadolu şehirlerinin demiryoluyla limanlara bağlanmasının yerinde üretimi teşvik edeceğine inançla hareket ettiklerini ve 20 yıldan uzun süredir yatırımlarını bu doğrultuda yaptıklarını belirten Arkas Lojistik CEO’su Onur Göçmez, “Arkas Anadolu Projesi kapsamında Cumhuriyet’in 100. yılında Anadolu’yu demiryolunun avantajını da kullanarak uygun maliyetlerle limanlara ve dünyaya bağlamak üzere ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu beş siparişin yanı sıra 100’e yakın vagon alımı için de planlama yapıyoruz” dedi.

38.5 milyon Euro’luk lokomotif yatırımı
Onur Göçmez

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleşmesi Kanunu ile  özel sektöre lokomotif yatırımı yapma imkânı tanındığını hatırlatan Göçmez, şöyle devam etti: “Uzun yıllardır demiryoluna hem ekipman hem de kara terminali konusunda yatırım yapan bir şirket olarak sektörde bir ilki gerçekleştirdik. Arkas Rail şirketimizin çatısı altında üçü 2025’te teslim alınmak üzere beş lokomotif yatırımıyla tüm sektöre hizmet vermeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra 700 adet öz mal vagonumuza ek olarak 100 adet daha vagon alımı için çalışmalar yapıyoruz. Böylece Arkas Rail halihazırda demiryoluyla taşımalarını gerçekleştirdiği Kayseri, Konya, Ankara, Gaziantep, Eskişehir gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi şehirlerinden yine Türkiye’nin en büyük limanlarına ithalat-ihracat konteynerlerini tarifeli seferlerle ulaştıracak. Diğer yandan Türkiye-Avrupa arasında özellikle Almanya, Polonya gibi ülkeler ile artarak devam eden demiryolu konteyner taşımalarında karşılıklı blok tren seferleriyle hizmet verecek. Türk lojistik sektörüne yeni bir hizmet olarak sunacağımız bu yatırım, liman lojistiği yani konteyner trafiğine odaklı, Kuzey’de Kartepe’de Railport ve Güney’de Mersin Yenice’de kara limanlarını destekleyecek bir faaliyet.”

Haberin Devamı

ÇEVRECİ LOKOMOTİFLER

LOKOMOTİFLERİN en önemli özelliği çevreci olmaları. Sıfır karbon salımı yapan elektrikli lokomotiflerin dizel motoru da var. Bu sayede elektrik bulunmayan demiryolu hatlarında veya elektrik hatlarında bir arıza oluşması halinde dizel motora geçerek taşımalarına kesintisiz olarak devam edebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!