Morgan Stanley: Türk bankaları halen çok ucuz

Güncelleme Tarihi:

Morgan Stanley: Türk bankaları halen çok ucuz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 13:46

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Türk bankalarının hisselerinin halen çok ucuz olması nedeniyle, karlı bir yatırım potansiyeli oluşturduklarını bildirdi.

Morgan Stanley tarafından hazırlanan Türk Bankacılık Sektörü Raporu'ndan derlenen bilgiye göre, Türk bankalarının maliyetleri önemli oranda düşerken, karlılık oranları yükseldi.
Raporda, özellikle kurumlar vergisinin yüzde 20'ye indirilmesinin bankaların karlılıklarını daha da arttıracağı, bu yıl, bankacılık sektörü hisse senetlerinin güçlü bir performans sergileyeceği ifade edildi.
Morgan Stanley raporunda, Türk bankacılık sektörünün ekonomik görünümünün, bu yıl ve gelecek yıl pozitif olduğu da vurgulandı.

BANKACILIK SEKTÖRÜNE MORTGAGE DOPİNGİ

Bu arada raporda, uzun vadeli, uygun koşullu konut finansman (mortgage) sisteminin, Türk bankacılık sektörüne olumlu etkide bulunacağı ve mortgage ile özellikle varlıklardaki büyümenin devam edeceği ifade edildi.
Türk bankalarının konut finansmanından oldukça önemli gelir elde edecekleri, ancak konut fiyatlarının da önemli oranda artış göstereceği kaydedildi.

EKONOMİDEKİ İYİLEŞMENİN ETKİSİ

Raporda, makro ekonomik ortamdaki iyileşmenin, bankacılık sektörünün karlılığını arttıran bir başka unsur olduğu belirtilirken, ekonomideki en büyük risk olan cari işlemler açığının “yabancı sermaye girişi ve özelleştirme gelirleri” ile finanse edildiği, ancak cari açığın finansmanındaki olumsuz bir gelişmenin, faizleri yükseltebileceğine işaret edildi.
Türk bankalarının, bu yıl sermaye yapılarının daha da güçleneceğinin belirtildiği raporda, sermaye güçlerine paralel bankaların dayanıklılıkları ve rekabet güçlerinin de artacağı, ancak aşırı sermaye yapısının, bankaları sağlıksız bir fiyat rekabetine itebileceği ifade edildi.

Raporda, yabancı bankaların, Türk bankalarına olan ilgisinin devam ettiği de vurgulandı. Bankacılık sistemindeki krediler artarken, bankaların maliyetlerinin azalmaya devam edeceği, bankaların faaliyet alanlarını daha da geliştireceği kaydedildi. Öte yandan kredi kartı borçlanmalarında belirgin bir azalma olduğu ve bu çerçevede kredi kartı borçlanmalarından kaynaklanabilecek riskin de azaldığı vurgulandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!