350 milyon dolara 40 kuyu daha açıyoruz

Güncelleme Tarihi:

350 milyon dolara 40 kuyu daha açıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2012 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Basra’da 40 kuyu açılması için 350 milyon dolarlık anlaşma imzalandığını söyledi. Yıldız, Suriye resmi kaynaklarının da Türk özel sektöründen elektrik almak için yeniden talepte bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, Irak petrollerinden daha çok faydalanmak için girişimlerini yoğunlaştırıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Kuzey Irak’tan aldığımız petrolde rakamlar mütevazı. Ancak Basra’da 350 milyon dolarlık 40 kuyunun daha açılması için anlaşma imzaladık” dedi. Irak’ın tamamında 7 bin kuyunun açılması için merkezi hükmetle çalışmalara da devam edildiğini söyleyen Yıldız, Türkiye’nin Irak’ın tamamında iş yaptığını ve Irak’ın büyümesine katkı koyduğunu vurguladı.

SURİYE ELEKTRİK İSTEDİ

Suriye resmi kaynaklarının da özel sektörden tekrar elektrik almak istediğini bildiren Bakan Taner Yıldız bu konuda şunları söyledi: “‘Biz resmi kaynaklarla görüşmüyoruz. Ancak Suriye resmi kaynakları özel şirketten bu elektriği tekrar almak istediğini belirtti. Suriye’ye tekrar elektrik ihracatı yapılabilmesi için özel şirketin Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ile biten sözleşmesini tekrar yenilemesi ve EPDK’nın da bunu onaylaması gerek. 1 hafta, 10 gün alır.”

Haberin Devamı

İRAN DOĞALGAZI VE AMBARGO

İran’dan alınan doğalgazla ilgili olarak da Yıldız, “Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 18-20’sine karşılık gelen İran’dan ithal ettiğimiz doğalgaz miktarının azaltılmasıyla alakalı bize ne böyle bir talep geldi ne de biz azaltmayı düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

BOTAŞ VE TPAO

BOTAŞ veya TPAO’nun özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını bildiren Yıldız, “Halka açık şirketler haline getirilmesi, teşkilat yapısının değiştirilmesi, BOTAŞ’ın ikiye üçe bölünerek oluşturulacak yeni bir yapıya kavuşturulması söz konusu. TPAO’nun da THY gibi özel sektör dinamizmiyle uluslararası arenada olması lazım. BOTAŞ’ın gümrükleme ve vergiyle alakalı borçları var. 2013’te bu borcun 5.5 milyar lirası ödenecek” dedi.

Türkiye’nin altın üretimini artırıyoruz

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin altın üretimini artırmak için de çalışmaları hızlandıracaklarını açıkladı. Bakan Taner, “Önümüzdeki yıl yaklaşık 36 ton altın üretimine ulaşıp altın ithalatını yaklaşık yarı yarıya karşılamayı düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ENİ’nin faaliyetleri bizi düşündürüyor

İTALYAN enerji şirketi ENI’nin Güney Kıbrıs ile uluslararası hukuka aykırı olarak tartışmalı alanlarda petrol arama yapmasını doğru buldığını dile getiren Taner Yıldız, “ENI böyle bir şeye giriyorsa biz de Türkiye’deki yatırımları oturup tekrar düşünürüz. Bildiğiniz gibi Samsun-Ceyhan’da ortaklıkları vardı, bu konuyu tabii ki gündeme alırız. ENI’nin Kıbrıs’ın tamamına ait olan bir alanda Güney Kıbrıs’la çalışma yapmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!