34 yabancı bankadan Garanti'ye kredi

Güncelleme Tarihi:

34 yabancı bankadan Garantiye kredi
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2001 00:00


Emre ÖZPEYNİRCİ / LONDRA
Haberin Devamı

Türkiye, tarihinin en ağır ekonomik krizini aşmaya çalışırken, Garanti Bankası dün Londra'da imzaladığı anlaşma ile 34 uluslararası bankadan 350 milyon Euro'luk sendikasyon kredisi aldı.

Garanti Bankası büyük kriz sürerken yurtdışı piyasalarından 350 milyon Euro tutarında sendikasyon kredisi aldı. Krediye ilişkin anlaşma Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve 18'i düzenleyici toplam 34 banka temsilcisinin katılımıyla dün Londra'da imzalandı. Garanti 275 milyon Euro kredi için sendikasyona çıkmıştı. Ancak, kredi veren bankalardan gelen yüksek talep üzerine 350 milyon Euro kredi aldı.

Ergun Özen, 350 milyon Euro'luk sendikasyonun Türkiye'de yaşanan olumsuz günler için bir ışık olduğunu söyledi. Geçen yıl uygulanan programla birlikte Türk bankalarının sendikasyonlarının ikiye katlandığını hatırlatan Özen, ‘‘Ancak bu yıl programın ve piyasanın olmadığı bir ortamda alınan sendikasyon kredisinin önemi çok büyük’’ dedi.

Özen ‘‘Yurtdışında Türkiye'deki karamsarlığın tersine çok olumlu bir bakış var. Garanti Bankası aldığı sendikasyon ile Türkiye'de iyi bankaların olduğunu global ekonomi ve global piyasalardan kopulmadığını ispatladı. 350 milyon Euro'luk sendikasyon sadece Türkiye için değil, Avrupa çapında yapılan en iyi işlemlerden birisi. Geçen sene aldığımız 400 milyon euroluk sendikasyonun faizi Eurobor + 0.5 idi. Bu kredinin ise Eurobor + 0.6'dır. Bu maliyet bu ortamda oldukça iyidir’’ dedi.

Krediye düzenleyici banka olarak ABN Amro Bank N. V., Alpha Bank A.E., Banco Commerciale İtaliana, Banca Monte dei Paschi di Siena SPA, The Bank of New York, The Bank of Tokyo-Mitsubishi LTD., Barclays Capital, Bayerische Hypo-und Vereinsbank AG, Commerzbank Aktiengesellschaft, Credit Agricole Indosuez, Deutsche Bank AG, Dresdner Bank Luxembourg S.A., ING Group (ING Barings Limited/BBL Financial Services Dublin Limited, BHF-Bank), Mizuho Financial Group (The Dai-ichi Kangyo Bank, Limited/The Fuji Bank Limited), The Royal Bank of Scotland Plc., Standard Chartered Bank ve The Toronto-Dominion Bankası katıldı.

Fujibank: Türkiye'ye güveniyoruz

SENDİKASYON kredisinin baş düzenleyici bankası Fuji Bank'ın Genel Müdür Yardımcısı Julian Madgett, 1994 ve 1998 krizlerinde Türkiye'de bankacılık sektörünün çok büyük sınav verdiğini ve ayakta kalabildiğini belirtti. Yeni programın ve IMF'nin bu programa destek verip vermeyeceğini dikkatle izlediklerini vurgulayan Madgett şunları söyledi:

‘‘Yabancı bankalar bu sendikasyonu verirken sadece Garanti'ye değil Türkiye'ye bir mesaj vermek istedi. Biz Türkiye'de iki gruba mesaj gönderdik. Biri verimli çalışan ve gerçek bankacılık yapan özel bankalara diğeri ise hükümete. Türkiye'de gerçek bankacılık yapan bankalar mevcut durumda elbette zorlanacaklar ancak bu bankalar ayakta kalacak. Hükümete mesajımız ise yaptığı atamalara destek niteliğindedir. Türkiye'de hükümet dezenflasyon programını devam ettirip kamu banhkaları için önlem almalı. Böylece orta vadeli olumlu hava oluşur.’’

Garanti Bankası'na verilen sendikasyon kredisinin kasım ayındaki krizden beri ve 2001 yılında çıkılan ilk işlem olduğunu hatırlatan Madgett, ‘‘Bu yabancı bankaların desteğinin sürüp sürmediğini ortaya koyuyor. Yabancı bankalar Türkiye'de birkaç bankanın uzun vadede mutlaka ayakta kalacağını düşünüyor. Bu sendikasyona katılması için davet edilen bankalar dünyanın en önde gelen bankaları. Geçen sene 12 düzenleyici banka sendikasyonda yer almıştı bu sene ise bu rakam 18'e çıktı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!