Güneydoğu'dan 185 ülkeye ihracat

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğudan 185 ülkeye ihracat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 14:31

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölge illerinden 185 ülkeye ihracat yaptıklarını bildirdi. Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın ocak-eylül döneminde bölgeden 6 milyar 148 milyon 478 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

İhracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 oranında azaldığına dikkati çeken Çıkmaz, "Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına da 478 milyon 84 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 8,2'lik düşüşle 6 milyar 626 milyon 562 bin dolar olmuştur" ifadelerini kullandı.

Bölge olarak 185 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Çıkmaz, şu bilgileri verdi:

"İhracatta Ortadoğu ülkeleri yüzde 59,7 pay ile ilk sırada yer almakta, AB ülkeleri yüzde 16,5 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,4 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 185 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, İran, İtalya, İngiltere, Libya, Almanya ve Belçika, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir."

Haberin Devamı

Çıkmaz, bölgeden en çok halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri ihracatı yapıldığını vurguladı.

"Gaziantep, sıralamadaki yerini korudu"

Bölge illerinden Gaziantep'in en fazla ihracat yapan iller sıralamasındaki yerini koruduğunu vurgulayan Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2015'in ocak-eylül döneminde 4 milyar 586 milyon 659 bin dolar ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korudu. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir."



BAKMADAN GEÇME!