30 Eylül'ü atlayan yandı

Güncelleme Tarihi:

30 Eylülü atlayan yandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nun 36 gün süreyle görüşerek kabul ettiği, ekleriyle birlikte 117 maddeye ulaşan Vergi Reformu Tasarısı'nın yasalaşması ile birlikte 30 Eylül 1998 tarihi ‘‘mali milad’’ olacak. Meclis'te 79 red oyuna karşılık 219 oyla kabul edilen tasarının yasalaşması sonrasında, bankacılık işlemlerinden yastık altında tutulan kıymetlere, pasaport işlemlerine kadar pek çok konuda 30 Eylül tarihi, ‘‘sınır’’ olacak.

Kayıtlarda yer almayan ve belirlenecek miktarın üzerindeki her türlü nakit para, mevduat sertifikası, döviz ve benzeri kıymetler 30 Eylül 1998 çarşamba günü bankalarda asgari bir gün bulundurulmak suretiyle resmileştirilecek. Bu şekilde hesap sorulması ve vergilendirilmesi önlenecek. 30 Eylül tarihine kadar belirlenen limitin üzerinde kıymete sahip olup da bunu beyan etmeyenler hakkında cezai işlem yapılacak.

EMLAK VERGİSİ

Emlak sahibi olanlar için de 30 Eylül dikkat edilmesi gereken tarihlerden biri olacak. Emlak vergisi beyannamelerinin de bu tarihe kadar verilmesi gerekecek. Bir süredir, otomobil ve emlak alım satımında uygulanan Tek Vergi Numarası, 30 Eylül tarihine kadar bankacılık ve pasaport işlemlerinde de devreye sokulacak. Böylece, belirlenen limitlerin üzerindeki tüm bankacılık işlemlerinde Tek Vergi Numarası istenecek.

UYGULAMA TEBLİĞLERİ

Yeni Vergi Yasası'ndaki bazı oran ve miktarlar, yayınlanacak 20'yi aşkın uygulama tebliği ile belirlenecek. Yine uygulama tebliğleri ile, Yasa'nın bazı maddelerinin uygulama tarihlerinde farklılıklar olabilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!