30 bin ton kaçak akaryakıt yakalandı

Güncelleme Tarihi:

30 bin ton kaçak akaryakıt yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2012 13:19

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde yakalanan kaçak akaryakıt miktarının 30 bin 800 ton olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu Başkanı Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede gelinen son noktayı kurulun stratejisi ve eylem planını düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Türk ekonomisinin en çok ihtiyaç duyduğu temel girdilerden birinin enerji olduğuna dikkati çeken Yazıcı, ekonominin büyümesine paralel olarak bu ürünlerin işlem haciminin de artış gösterdiğini söyledi.

Akaryakıt kaçakçılığını önlemek için ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla mücadelelerini sürdürdüklerini ifade eden Yazıcı, yapılan etkin çalışmalar çerçevesinde geçen yıl 37 bin 200 ton kaçak akaryakıtın ele geçirilmesiyle, 90 milyon liralık vergi kaybının önlendiğini belirtti.

Yazıcı, 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde, ele geçirilen kaçak akaryakıt miktarının 30 bin 800 ton olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu Başkanı Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, düzenlediği basın toplantısında akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede gelinen son noktayı değerlendirdikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de kaçak akaryakıtın mali boyutunun sorulması üzerine Bakan Yazıcı, bu konuda çalışmalarının sürdürüldüğünü ancak bu aşamada bir rakam vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığı konusunda verilen cezalara ilişkin olarak da ekonomik suça ekonomik ceza yaklaşımına sıcak bakmadığını belirterek, “Haksız rekabet içerisinde olan, maliyetleri düşürmek için kaçak akaryakıt kullananların cezaları son derece ağırlaştırılmalı. Bu anlamda hem 5706 sayılı kaçakçılık
kanununda hem de 5015 sayılı petrol ürünleri kanununda bu tür fiillerin  yaptırımlarının mutlaka caydırıcı nitelikte daha da artırılması gerektiğini düşünüyorum. Ağır para cezası caydırıcı olmuyorsa hapis cezası da olması gerekir” dedi.

Bakan Yazıcı, “Türkiye'nin Suriye sınırında ek tedbirler alınıyor mu” şeklindeki soruyu yanıtlarken de amaçlarının kaçakçılığı önlemek ve ticaretin seri, maliyeti düşük ve en kolay şekilde yapılmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Bu kapsamda gümrük kapılarını her türlü teknolojik araç ve gereçlerle donattıklarını anlatan Yazıcı, örneğin bu yıl sonunda Van-Kapıköy Gümrük Kapısı'na Türkiye'nin ilk tren X-Ray'inin kurulacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!