30-34 aracı kurum batar

Güncelleme Tarihi:

30-34 aracı kurum batar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 00:00

Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal, SPK’nın aracı kuruluşların sermaye yeterliliğine ilişkin yeni tebliğ taslağını eleştirerek, “Tebliğin bu şekilde yayımlanması halinde 30-34 aracı kurum kapısına kilit vurur” dedi.

Haberin Devamı

BORSA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, “Sermaye piyasasının gelişememesini sadece aracı kurumların üzerine yıkmak büyük haksızlık olur” derken, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yeni tebliğ taslaklarının açıklandığı şekilde yayımlanması halinde 30-34 aracı kurumun kapısına kilit vuracağına dikkati çekti. Bankacılık sektörünün belli bir büyüklüğe gelmesinde yüksek reel faiz ortamının bankalara önemli katkısı olduğunu belirten Köksal şunları söyledi:

SKANDALLA BATMADI

“Bugün bankacılık sektörü bu düzeyde ise enflasyon ortamından yararlanma var. Ayrıca bankacılık sektöründe çok iyi yetişmiş insan kaynağı da var. Bunu da eklemek gerekiyor. Bunu şundan söylüyorum; ‘geçtiğimiz dönemde bankalar güçlendi ama aracı kuruluşlar güçlenmedi’ diye söylemler var. Sermaye piyasasının gelişememesini sadece aracı kurumların üzerine yıkmak büyük bir haksızlık olur. Aracı kuruluşlar gelişmek istediler de mi gelişemediler?” Geçmişte hiçbir aracı kuruluş skandalla batmadı.”

Haberin Devamı

İYİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Yeni dönemde yatırımcıları eğitme yönünde çaba sarf ettiklerini ve geçmişte yaptıkları hatalardan ders aldıklarını anlatan Köksal, “Hata yaptığımızı kabul ediyoruz. Kendimizle hesaplaşıyoruz. Önümüzdeki dönemin aracı kurumlar için çok iyi bir dönem olacağına kalpten inanıyoruz” diye konuştu. SPK’nın yeni tebliğ taslakları hakkında görüşlerini paylaşan Köksal, hem hükümetin hem de sermaye piyasası kurumlarının hep birlikte sermaye piyasasının gelişmesi için birlikte çok iyi çalıştığını vurguladı.

HİÇ ADİL DEĞİL

Tebliğlere bakıldığında 2.5 milyon, 10 milyon ve 25 milyon liralık sermaye kademelerinin olduğunu hatırlatan Köksal, şöyle konuştu: “10 milyon lira sermayeye ulaşamayan aracı kurumların emrini bile iletemeyecek olması, emir iletmek için 10 milyon sermayeli bir başka aracı kuruma ihtiyacı olması, o aracı kurumlara ‘siz kapınıza kilit vurun’ demektir. Bu belki 30-40 aracı kurumu etkileyen bir durumdur. Burada büyük haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Tam sermaye piyasasının önü açılırken, büyüme dönemine girerken deniyor ki ‘sen bu işi yapma’. Bu adil bir yaklaşım değildir. Bu duruma karşı olduğumuzu belirtmemiz lazım.”  ? A.A.

Haberin Devamı

Kurallar maçın ortasında değişiyor

ŞU an geçerli olan tebliğde bile sermaye yeterliliğinin hem Avrupa Birliği normları hem de dünyadaki benzer uygulamaların üzerinde şartlar isteyen bir tebliğ olduğunu savunan Attila Köksal, “Bu şartları on misli artırarak bazı aracı kurumların sistem dışına çıkmasını öngören bir düzenlemenin ekonomik bir mantığını anlamakta zorluk çekiyoruz. Adil olmayan bir durum var. Oyunun kuralları maçın ortasında değişiyor. Eğer aracı kurumlar arasında manipülatörlerle çalışanlar, yatırımcısına zarar ettirenler varsa onların sektör dışına çıkmasını herkesten önce biz istiyoruz ama kurunun yanında yaşın yanmamasını istiyoruz” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Sektöre büyük darbe olacak

ATTİLA Köksal, aracı kuruluşların sermaye yeterliliğine ilişkin tebliğ taslağında, aracı kurumların bir yıl içinde sermayelerini asgari 10 milyon liraya çıkartmasına ilişkin düzenlemenin aynı şekilde geçmesinin sektöre olası etkilerini de değirlendirdi. “Böyle bir durumu düşünmek bile istemiyoum. Aksi durumda 30-35 aracı kurum kapısına kilit vuracak” diyen Köksal, şöyle devam etti: “Bu büyük aracı kuruşuşları ilgilendirmiyor gibi gözükse de onlar da böyle bir gelişmeden rahatsız olurlar. Hiç kimse ‘küçükler kapansın 40 tane aracı kuruluş kalsın, pazar payımız artsın’ demez. Öyle bir senaryoyu açıkça düşünmek istemiyorum.”

Haberin Devamı

Kabahati olan ceza alsın

SERMAYE piyasasının gelişmemesinde aracı kurumların, devleti temsil eden bazı kurumların davranışlarının da etkisi olduğunu anımsatan Köksal, şunları kaydetti: “Hala bunca yıldan sonra batan bankların hisselerini, Çukurova ve Kepez’leri konuşuyorsak burada hepimizin hatası oldu. Bunları kabulleniyoruz. Son iki yılda yapılan halka arzlarda bazı hatalar oldu. Açıkçası bir çok sermaye piyasası kuruluşunun hataları oldu. Çıkıp basın önünde tek ‘hata yaptık’ diyen de aracı kurumlar oldu. Bunu düzeltmek için çalışmalar yapıyoruz. Kabahati olan ceza alsın ama o halka arzlarda daha kimin hatası varsa onlar da hesap vermelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!