3 milyon dolardan 3 dolara... NFT’lerde büyük çöküş

Güncelleme Tarihi:

3 milyon dolardan 3 dolara... NFT’lerde büyük çöküş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2023 07:00

PANDEMİ döneminde kripto para sektöründeki yükselişle birlikte en çok konuşulan başlıklardan biri NFT’ler (non-fungible/değiştirilemeyen token) oldu.

Haberin Devamı

Twitter’ın Kurucusu Jack Dorsey’nin 2021 yılında dijital açık artırmayla satışa çıkan ilk tweet’i 2.9 milyon dolara satılmıştı. Ancak kripto paralardaki uzun süreli geri çekilmeden NFT’ler de etkilendi ve bugün bu tweet’in piyasa değeri OpenSea verilerine göre 3 doların altına kadar geriledi. İranlı girişimci Sina Estavi, NFT’yi satın aldıktan sonra 48 milyon dolara satıp, bu tutarın yarısını ise bağışlayacağını açıklamıştı. Ancak bugün gelinen noktada söz konusu NFT neredeyse tüm değerini kaybetti. Piyasadaki son görünümü değerlendiren analistler ise NFT’lerin tekrar yükselişe geçeceği konusunda hemfikir.

TEKRAR YÜKSELİŞE GEÇECEK Mİ

Dijital sanat alanında sanatçıları ve koleksiyonerleri aynı çatıda buluşturan Artcrush Gallery’den Mathieu France, yaptığı değerlendirmede, “NFT’lerin tekrar yükselişe geçeceğine inanıyorum. Çünkü ortaya çıkış amacı olarak nadirler. Teknoloji daha kolay hale geldikçe NFT’leri benimsemek de artacaktır. Ayrıca dijital ürün sahibi olmak genç jenerasyon için normal bir durum olarak algılanıyor. Bu yüzden kullanımı da artacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

YÜZDE 70’TEN FAZLA DÜŞTÜ

OPENSEA’de Jack Dorsey’nin tweet’i için en son gelen teklif 2.77 dolar oldu. Mathieu France’a göre, değeri oldukça düşen başka örnekler de var. “Çok eski yıllarda insanlar lalelerin altın değerinde olduğunu düşünüyorlardı. Ancak sonra o kadar değerli olmadığını anladılar ve değeri düştü. Ben bir dijital ürünün kültürel önemine ve nadirliğine dikkat ediyorum” diyen France, bu iki unsurun olmaması halinde güçlü bir değerden söz edilemeyeceğini belirtti. NFT’lerde rekoru elinde bulunduran Bored Apes ve Crypto Punks koleksiyonları da yüzde 70’ten fazla düşüş yaşadı.

ŞİMDİYE KADAR SATILAN EN PAHALI NFT’LER

Everydays: The First 5000 Days by Beeple     69.3 milyon dolar

Clock by Pak               52.7 milyon dolar

Human One by Beeple    28.9 milyon dolar

CryptoPunk 5822        23.7 milyon dolar

CryptoPunk 7523            11.75 milyon dolar

TPunk 3442                10.5 milyon dolar

CryptoPunk 4156           10.26 milyon dolar

Haberin Devamı

CryptoPunk 5577          7.7 milyon dolar

CryptoPunk 3100             7.58 milyon dolar

CryptoPunk 7804        7.57 milyon dolar

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!