3 milyar dolarlık gün

Güncelleme Tarihi:

3 milyar dolarlık gün
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

CUMA günü 4 konsorsiyumun katılımı ile yapılan ve firmaların talepleri üzerine, bugüne ertelenen ikinci GSM-1800 ihalesi saat 14:00'te yapılıyor. İhale, 2 milyar 526 milyon dolarla başlayacak. İhale sonrasında KDV ile birlikte devletin kasasına yaklaşık 3 milyar dolar girecek.

BEKLENİN üzerinde fiyat bulması ile yankı uyandıran GSM-1800 ihalesinin ilk ayağından sonra, ikinci GSM-1800 ihalesi bugün saat 14.00'te başlayacak ve en geç 24.00'e kadar tamamlanacak. Açık artırmada, ikinci GSM 1800 lisansının da satılması halinde devletin kasasına KDV ile birlikte yaklaşık 3 milyar dolar girecek.

İhale Komisyonu Sözcüsü Metin Yılmaz, yasal zorunluluk gereği, ihalenin 15 günde tamamlanma zorunluluğu bulunduğunu belirterek, ‘‘İhalenin pazartesi günü tamamlanması yasa emri. Ertesi güne veya daha sonraya uzatılması mümkün değil’’ dedi.

Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, firmaların talepleri üzerine, Komisyonun ihaleyi son gün olan 17 Nisan'a erteledi. İhaleye, ilk ihaleyi kazanan İş Bankası-Telecom İtalia dışındaki diğer 4 konsorsiyum katılacak. Komisyon, ilk ihalenin ulaştığı 2 milyar 526 milyon dolar fiyatla açılacak ihalede, yarış olursa, en az 10 milyon dolarlık aralıklarla artırmayı kararlaştırdı.

Eğer yarış olmazsa, 2 milyar 526 milyon doları veren konsorsiyum ihaleyi alacak. Kimsenin bu rakamı vermemesi halinde ise ikinci GSM-1800 şebekesi satılamamış olacak. Bu durumda, ilk GSM-1800 şebekesini alan İş Bankası-Telecom İtalia konsorsiyumu yalnız kalacak ve avantajlı duruma geçecek. İkinci şebekenin satılmamasının, mevcut cep telefonu firmaları Türksel ve Telsim'in de işine geleceği belirtiliyor. Bu durumda, Ulaştırma Bakanlığı, ikinci GSM-1800 şebekesi için uygun göreceği ileri bir tarihte yeniden ihale açacak.

Kimler katılıyor

Sabancı, Doğan, Doğuş, Telefonica

Genpa, Atlas Finans, Telenor Mobil, Demirbank

KoçTel, SBC Communication

France Telecom, Finansbank, Süzer, Kentbank, Nurol

ULAŞTIRMA Bakanı Enis Öksüz, ikinci şebekenin satılmayacağı yolundaki görüşlere kesinlikle katılmadığını belirterek, ‘‘Herkes görecek; Pazartesi günü ikinci şebeke de satılacak ve devlet iki şebekeden KDV dahil 6 milyar dolar kazanacak. Firmalar toplam 4 milyar dolar da yatırım yapacaklar ve devlet iki şebeke devrinden 10 milyar dolar gelir elde edecek. 13-14 bin işsize de istihdam yaratılacak’’ dedi. Firmalara ‘‘Son fırsatı kaçırmasınlar’’ mesajı gönderen Öksüz, şu görüşleri savundu:

‘‘Piyasa doydu dediler, ilk iki ihalenin 6 misline bir şebeke satıldı. Türkiye genç bir nüfusa sahip, hızla gelişen, dünyaya açılan bir ülke. 250 milyonluk Türk Dünyası'nın merkezi olduğu hatırlanırsa, piyasanın doymadığı görülür. Bütün bunlar göz önüne alındığında, ulaşılan fiyatın makul olduğu görülür. Küresel rekabette söz sahibi olmak isteyen büyük gruplarımızın bu yarışta geri kalmamalarını dilerim. Konuşmaya hiç yüzleri olmayanların, ‘fesat karıştırıcı' dedikodular yaymaya çalıştıkları kulağımıza geliyor. İhaleye girip kaybedenlerin dahi teşekkür ettiği bir ihaleye gölge düşürmek kimsenin haddi değil. Bizimkin KDV'si onlarınkinin toplamı kadar.’’

Öksüz, ‘‘Sözleşme yapılacak, fiyatlar düşecek, tüketici mutlu olacak. Kanunla sağlayamadığımız güzellik, piyasa mekanizması ile yapılacak’’ diye konuştu. ‘‘Bu bir özelleştirme değil, 25 yıllık işletme hakkı devri’’ diye Öksüz, ‘‘Devletin bir toplu iğnesi bile satılmıyor. Harç, ruhsat ücreti almak gibi bir uygulama’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!