3.2 milyar dolarlık iş yaptı bazı ‘faaliyetler’den çıkıp özelleştirmelere asılacak

Güncelleme Tarihi:

3.2 milyar dolarlık iş yaptı bazı ‘faaliyetler’den çıkıp özelleştirmelere asılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2012 00:00

2012’nin kendi içinde birçok fırsatı barındırdığını dile getiren Akfen Holding CEO’su Süha Güçsav, “2011 yılında Akfen Holding’e bağlı şirketler 3.2 milyar dolarlık işe imza attı. Bazı işlerden çıkıp özelleştirme fırsatları için harekete geçeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

AKFEN Holding 2012 yılında, faaliyet gösterdiği bazı varlıklardan çıkarak yeni özelleştirme ve altyapı projelerine odaklanacak. Akfen Holding CEO’su CEO’su Süha Güçsav, “Bazı varlıklardan çıkarken yeni işlere ve altyapı fırsatlarına bakacağız. Otoyol projelerinin yanı sıra Galataport, İzmir Limanı, Başkent Doğalgaz gibi özelleştirme fırsatları da söz konusu. 2011 yılı cirosunun 800 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. 2012 yılında yeni varlıklarla çift haneli büyümeyi yakalayabileceğimiz bir yıl olabilir” dedi.

3.2 milyar dolarlık iş
Varlık satışlarının zorunluluktan olmadığını dile getiren Güçsav, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir işten çıkarsak bizim için çok kârlı olduğu, çıkış vakti geldiği için artık çıkmamızın doğru olduğunu düşündüğümüzden yapacağız. Bunu zaten her yıl yapıyoruz. Çıkış yaparsak grupta yeni varlıklara giriş de olacaktır. TAV Havalimanları, TAV İnşaat, Mersin Uluslararası Limanı, Akfen Enerji, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Akfen Su ve İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) olmak üzere 7 ana iş kolunda faaliyet gösteriyoruz. 2011 yılında Akfen Holding’e bağlı şirketlerin ve bağlı ortaklıklarının toplamda 3.2 milyar dolarlık işe imza attı. Enerjide 2012 hedefimiz, inşaat halindeki 7 santrali devreye almak ve Mersin Doğalgaz Santrali’nin yatırımına başlamak. İDO’da çok hızlı şekilde verimliliği artıracak işlemleri 2012 yılında yapacağızki 2013 yılında halka arzı yapabilelim.”

Haberin Devamı

Tahvil kaynağı yatırıma
Akfen Holding olarak gerçekleştirecekleri 100 milyon liralık tahvil arzından sağlanacak kaynağın yeni yatırımlarda kullanılacağını anlatan Güçsav, şunları söyledi: “Tahvil ihracından gelecek kaynak, Mersin Doğalgaz Santrali’ne yapacağımız 300 milyon Euro’luk yatırım için ihtiyaç duyacağımız sermayeye katkı sağlayacak. Bu yatırımla ilgili da hukuki çalışmaların son aşamasına geldik. Arsa ihalede kazanıldı ve sözleşmesi yapıldı. Lisans için ön uygunluk belgesi alındı. İki hafta içinde lisansın alınmasını planlıyoruz. 450 megavat olan lisansı 525-530 megavata çıkarıp santral yatırımına da bu sene içinde başlayacağız. Santral gerçekleştiğinde 4 milyar kilovat saatin üzerinde enerji üretecek. Mersin gaz projemizde ilerleyen dönemlerde içeriye bir ortak alma  konusunu gündeme getirebiliriz. Tahvillerden gelecek kaynak ayrıca, uzun süredir hazırlandığımız otoyol projelerinin sonuçlanması durumunda da yüzde 25’lik hisse için de kullanılacak.”

Haberin Devamı

Libya’da 450 milyon dolarlık proje var bekliyoruz

AKFEN GYO’nun faaliyetlerine de değinen Süha Güçsav, şunları söyledi: “Bu yıl yatırımı devam eden Beylikdüzü ve Adana otellerini işletmeye alacağız. İzmir projesini de 2013 başına yetiştirmeyi planladık. Libya hükümetiyle görüşmelerimiz devam ediyor. 900 milyon dolarlık inşaat projemizin yarısı Libya’da. Geri dönmeyi bekliyoruz. Libya’daki geçici hükümetin yerine kalıcı yönetim devreye girmesini bekliyoruz. ”

İkinci tahvil ihracı 200 milyon liraya kadar yükseltilebilecek

AKFEN Holding’in tahvil halka arzı için talep süreci bugün başlıyor. 100 milyon lira nominal değerdeki Akfen Holding tahvilleri için 8 Mart’a kadar talep toplanacak. Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. aracılığıyla gerçekleştirilecek halka arzda tahvilin vadesi 2 yıl, faiz oranı ise Hazine gösterge tahvilinin faiz oranı üzerine yüzde 3.5 ile yüzde 4 yıllık ek getiri eklenerek hesaplanacak. İhraç sırasında yeterli talep gelmesi halinde halka arz edilen tahvil tutarı 200 milyon liraya kadar yükseltilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!