Soma'lı işçilere 'mala zarar' davası

Güncelleme Tarihi:

Somalı işçilere mala zarar davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2015 16:24

Soma'daki maden faciasını protesto yürüyüşüne katılan 10 kişi hakkında "mala kasten zarar vermek" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Haberin Devamı

Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan 10 sanıktan 9'u ve müşteki Cihan Ölmez katıldı.

Ölmez'in sanıklardan şikayetçi olmadığını beyan ettiği duruşma 12 Kasım'a ertelendi. Sanıkların avukatı Sercan Okur, duruşma sonrası gazetecilere açıklamasında, olaydan bir ay sonra gerçekleştirilen yürüyüşün Soma Kömür İşletmeleri AŞ işçilerinin yasal haklarını aramak maksadıyla düzenlendiğini söyledi.

Sanıkların hemen tamamının sendikal faaliyetlerde yoğun görev alan, yöneticilik ve temsilcilik yapan kişilerden oluştuğunu ifade eden Okur, "Yürüyüşe bin 500 kişinin katıldığı söyleniyor. Yürüyüşe katılmak suçsa bin 500 kişinin yargılanıyor olması gerekiyordu" dedi.

Sanıklardan Sefa Köken de haklarını aramalarının karşılığında dava açıldığını savunarak, "Soma'da 3 bin madenci işsiz. Hiçbir şirket, bizi işe almıyor. Tazminatlarımızı, haklarımızı vermediler. Fakat sokağa çıktığımızda hakkımızı aradığımızda da bize mahkemenin kapısını gösteriyorlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

17 Haziran 2014'te yapılan protesto yürüyüşü sırasında darbedildiğini ileri süren Cihan Ölmez'in şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada, 10 kişi hakkında "mala kasten zarar vermek" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek"ten soruşturma başlatılmıştı.

Soma Cumhuriyet Savcılığının sanıklar hakkında hazırladığı iddianame, Soma Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. İddianamede, işçiler hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

BAKMADAN GEÇME!