Futbolun yeni ihracatçısı Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Futbolun yeni ihracatçısı Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 22:12

9 Haziran’da başlayan ve 31 Ağustos’ta son bulacak olan transfer sezonuna bu yıl Türk takımları damga vurdu. Dünyanın en çok futbolcu satan ilk 10 ülkesi arasına giren Türkiye, yurtdışına sattığı oyunculardan 68 milyon Euro (223 milyon TL) gelir elde etti.

Haberin Devamı

TRANSFER sezonuna Türk futbol kulüpleri damga vurdu. Yurtdışına sattıkları futbolculardan 68 milyon Euro (223 milyon TL) kazanan kulüpler kasasını doldurdu. Yurtdışına futbolcu satışında Fenerbahçe rekor gelire ulaşırken, Beşiktaş ve Bursaspor da bu sezon futbolcu geliri en yüksek kulüplerin başında geldi. Türkiye’den en çok futbolcu transferi yapan ülkeler ise Katar, Dubai ve İspanya oldu. Öte yandan Türk kulüplerinin bu sezon yabancı futbolcu bonservislerine harcadığı para ise 60 milyon Euro’da kaldı.

EN PAHALISI SOW OLDU

Türk takımları bu sezon yurtdışına 13 futbolcu satışı gerçekleştirdi. Bu futbolcular arasında en pahalısı ise Senegalli Moussa Sow oldu. Transfer sezonunun son günlerinde Dubai’nin Al Ahli FC kulübüne transfer edilen oyuncu, Fenerbahçe’ye tam 16 milyon Euro kazandırdı. Geçtiğimiz sezon Beşiktaş’ın en çok gol atan oyuncusu Demba Ba ise en pahalı ikinci oyuncu oldu. Beşiktaş’tan Çin’in SH Shenhua takımına 13 milyon Euro’ya transfer olan Ba, sezonun en pahalı 2’nci oyuncusu oldu. 9 farklı kulübün yurtdışına oyuncu sattığı transfer sezonunda kasasına en çok para giren kulüp de Fenerbahçe oldu. Emenike’yi de kiralayan Fenerbahçe bu sezon 20 milyon Euro’ya yakın gelir elde etti.

8 MİLYON EURO CEPTE

Süper Lig’de mücadele veren kulüpler bu sezon mali sıkıntılar nedeniyle de çok fazla transfer yapamadı. 18 kulüp yurtdışından aldığı oyuncular için sadece 60 milyon Euro harcadı. Böylece 68 milyon Euro’luk futbolcu satan Türk takımları 8 milyon Euro fazla vermiş oldu. Anadolu kulüplerinin bu sezon daha çok genç oyunculara ve PTT 1. Lig takımlarındaki futbolculara ilgi gösterdiği gözlendi.

Haberin Devamı

Anadolu kulüplerinin kasası boş kaldı

BU sezon uygulamaya başlanan 28 kişilik takım kadrosunda 14 yabancı oyuncu bulundurulabilecek olması en çok Anadolu kulüplerini vurdu. Geçtiğimiz yıllarda Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaraş ve Trabzonspor’a ortalama 15 milyon Euro’luk oyuncu satışı gerçekleştiren Anadolu kulüpleri bu sezon hiç gelir elde edemedi. Sivasspor, Kasımpaşaspor ve Rizespor gelir elde edebilmek için önemli oyuncularını yurtdışına satan kulüpler arasında yer aldı. Geçtiğimiz sezon futbolcu satışından en çok para kazanan kulüplerin başında gelen Eskişehirspor, Gaziantepspor, Gençlerbirliği ve Kayserispor bu sezon 4 büyüklerden gelir elde edemedi.

Haberin Devamı

Bonservis parası gibi oyuncu ücreti

SÜPER Lig takımlarının bonservis ücretlerini bu yıl en alt seviyede tutmaya çalıştığı gözlenirken, oyuncu ücretlerindeki artış dikkat çekti. Süper Lig’e gelen dünya yıldızlarının yıllık garanti ücretleri 5 milyon Euro’yu buldu. Bu rakamlara maç başı ve başarı primleri de eklenince yıllık ücretlerin 6 milyon Euro’yu aştığı gözleniyor.


Moussa Sow 16 milyon €
Demba Ba 13 milyon €
Cedric Bakambu 7.5 milyon €
Atınç Nukan 5 milyon €
Waris Majeed 4.5 milyon €
Nordin Amrabat 3.5 milyon €
Emmanuel Emenike 3.5 milyon €
Enes Ünal 3 milyon €
Ryan Babel 2.5 milyon €
Ali Adnan 2.2 milyon €

Yurtdışına en çok futbolcu satan 10 ülke


Ülke Gelir (milyon Euro)

Haberin Devamı

Portekiz 242
İngiltere 241
Fransa 225
İspanya 218
İtalya 208
Almanya 162
Hollanda 97
Brezilya 75
Türkiye 68
Ukrayna 67

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!