Koalisyon aşkına!

Güncelleme Tarihi:

Koalisyon aşkına
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2015 01:20

Türkiye’nin her yerinden gelen kötü haberlerle düşen borsa ve yükselen dolara dün koalisyon görüşmelerinin olumlu geçmesi umut verdi. Borsa İstanbul yüzde 2.87 yükseldi, dolar 2.76 liraya indi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE son haftalarda çatışma, saldırı her yerden gelen ölüm haberleriyle oldukça karanlık günler geçiriyor. Ekonomi de bu karamsar havayı yansıtıyor. Borsa İstanbul düşerken dolar Türk Lirası’na karşı değer kazanıyor ve tahvil faizleri çift haneye kamp kurdu. Pazartesi günü geç saatlerde tamamlanan AK Parti Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan koalisyon görüşmesi her ne kadar olumlu sonuçlanmasa da ‘iyi habere aç’ piyasalar için umut oldu. Dün Borsa İstanbul yüzde 2.87 yükseldi, dolar 2.76 liraya geriledi. Tüm bu olumlu tepkiler Çin nedeniyle düşüş yaşayan dünya piyasalarının aksine yaşandı. Ancak Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy uyarıyor: “Piyasa sıkışmış durumda. Nasıl olumlu habere iyi tepki verdi, henüz tam fiyatlanmamış erken seçim kararı alındığı andaki negatif tepkisi de bu kadar güçlü olur. Piyasanın tahammülü kalmadı.”

Haberin Devamı

DÜNYANIN TERSİ

Dün BİST 79 bin 719 puandan günü tamamlarken, serbest piyasada dolar 2.7690 liradan kapandı. Türkiye’nin 10 yılık faiz yüzde 10.01’e düştü. Gelişmekte olan ülke borsaları yüzde 1’in üzerinde kayıp yaşarken Avrupa borsalarında da düşüş var. Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy Çin’in devalüasyonundan sonra global piyasalardaki satışa karşı pozitif ayrışan Türkiye’de piyasanın olumlu haberle umutlandığını kaydederek “Koalisyon olup olmaması fiyatlara ekstra girecek. Ama iyi habere o kadar aç ki piyasa ilk bulduğu haberle yükseldi. Ama borsada 77-80 bin bandında, dolarda ise 2.75-2.81 TL bandında sıkışma var. İki gün düşüyoruz bir gün geri alıyoruz” dedi. Paksoy koalisyon kurulursa piyasanın eylülde FED kararı ve Çin’in yeni uygulamasına göre harekete geçeceğini kaydederek şöyle konuştu: “Şu an kendi iç dinamiklerimize duyarlı. Piyasa Türkiye’deki durumun koalisyon kurduracağını düşünerek olumlu davranıyor. Ama temkinli durmak lazım.”

DOLAR 2.71 TL’ye GERİLEYEBİLİR

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan da piyasanın iki partinin açıklamalarını hükümetin kurulmasına açık kapı olarak yorumladığını belirterek “Şu anda oluşan tablonun nedeni Ankara’dan gelen siyasi mesajlardır. Koalisyon hükümetinin kurulamaması halinde ise yeniden satış baskısı söz konusu olabilir ve borsada 77 bin 500 puana kadar düşüş olabilir. Dolarda ise 2.77 lira seviyesi önemini korumakla beraber, bu seviye üzerinde kalıcılık 2.81 lira ve üzerine doğru bir hareket potansiyeli taşımakta. Hafta sonuna doğru hükümet düğümünün olumlu bir şekilde çözülmesi halinde ise 2.71 seviyelerine doğru geri çekilme bekleyebiliriz. Ancak uzun vadede, koalisyon hükümeti tüm sorunları ortadan kaldırmayabilir. Çünkü Türkiye’nin terör olayları nedeniyle risk primi yüksek durumda” dedi.

BAKMADAN GEÇME!