Sabah’ın Hürriyet'e attığı “internet hilesi” iftirası comScore’dan döndü

Güncelleme Tarihi:

Sabah’ın Hürriyete attığı “internet hilesi” iftirası comScore’dan döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2015 01:20

Önceki gün www.hurriyet.com.tr'yi internet istatistiklerinde hile yapmakla suçlayan Sabah’ı, dünyanın en saygın internet reyting şirketi comScore yaptığı açıklamayla net bir şekilde yalanladı: 'Hürriyet comScore internet trafik rakamlarına dair herhangi bir hile, dolandırıcılık kesinlikle bulunmamıştır. Hürriyet, herhangi bir hile ya da yanıltıcı faaliyet yürütmedi.'

Haberin Devamı

Sabah, önceki gün Hürriyet’i internet sitesi istatistiklerinde ‘hile yapmakla’ suçlayan bir haber yaptı.
Öyle bir haber ki baştan aşağı iftira ve yalanlarla dolu.
En komiği de Sabah’ın ‘Hürriyet’in internet hilesi’ başlıklı haberini ABD’de internet reyting sayımı yapan Comscore'a dayandırması: ‘Hürriyet’e şok, hile ABD’den döndü!’

Sabah’ın Hürriyete attığı “internet hilesi” iftirası comScore’dan döndü
HAVUZ ve HİLEYLE DEĞİL

Hürriyet.com.tr günlük 4 milyonu bulan tekil ziyaretçisiyle Türkiye’nin en güçlü haber sitesi. Rakiplerimizin kıskançlığını anlayabiliyoruz. Ama kıskançlığın rekabet yerine iftira ve çamur atmaya dönüşmesi, Sabah’ın bu çamur haberini milliyet.com.tr’nin fırsatçılık yaparak kullanması, bizim için anlaşılabilir değil. Çünkü Hurriyet.com.tr ‘havuzculukla’, bazı rakipleri gibi hile ve sahte trafik avcılığı ile değil, güvenilir markası, güçlü muhabir ve yazar kadrosu, ilgi alanlarına göre okurlarının ihtiyaçlarına karşılık veren yenilikçi yayın anlayışı ile bugünlere geldi.

Bundan sonra da bu sorumluluk ve şeffaflıkla yayıncılığına devam edecek.

Haberin Devamı

POLEMİK DEĞİL, SEVİYESİZLİK

Sabah’ın Pazar günü yayımlanan iftira haberine hemen cevap vermedik, bu seviyesizliğin bir medya polemiği gibi algılanmasını istemedik, istedik ki iftiralarına dayanak yaptıkları ‘güvenilir ölçüm firması’ comScore onlara yanıt versin.
Öyle ya, madem Hürriyet comScore’un bir yazılım açığını bularak ziyaretçi sayısını yüksek gösterdi, okurlarını ve reklam vereni kandırdı ve madem Hürriyet’in hilesi Amerika’dan döndü; o zaman en doğru cevabı comScore verir.
Nitekim Sabah’ın haberi üzerine şaşkınlıkla comScore yetkililerini aradık.

TEMEL GAZETECİLİK İLKESİ

Fakat ne gariptir ki Sabah’ın bu çamur haberi karşısında onlar bizden daha çok şaşkındı. Ne de olsa global bir şirket; Türkiye’de rekabet adına bu kadar bariz bir çarpıtma ve iftiranın atılabiliyor olmasına anlam verememişler.
Kendi raporlama sistemlerinden kaynaklanan bir hatanın, daha önce birçok site için defalarca kullanılmış olan revizyonun sanki Hürriyet hile yapmış gibi sunulmasını hayretle karşılamışlar.
Çünkü global bir ölçüm şirketi olan comScore, Türkiye’de Hürriyet dahil bir çok internet sitesini kendi ölçüm sistemi ile takip ediyor ve düzenli bir biçimde sonuçları müşterileri ile paylaşıyor. Madem Sabah, Hürriyet’i hile yapmakla suçluyor, iddiasını da ComScore’a dayandırıyor; hiç değilse zahmet edip ComScore’u arasaydı.
O zaman rekabet adına böylesi utanç verici bir iftiraya imza atmazdı.
Sabah’ın yapmadığını sorumlu gazetecilik adına biz yaptık ve ComScore yetkililerini aradık.

Haberin Devamı

KESİNLİKLE HİLE YAPILMADI

Buyurun Sabah’ın iftirasından sonra comScore Başkan Yardımcısı Jaime Agullo’nun bizimle paylaştığı resmi açıklama:

“comScore tarafından yapılan inceleme sonucuna göre, Hürriyet comScore internet trafik rakamlarına dair herhangi bir hile, dolandırıcılık kesinlikle bulunmamıştır. comScore internet trafik rakamlarındaki düzeltme ihtiyacı, Hürriyet' ait olmayan bazı internet sayfalarının, comScore sayım hatası sonucu Hürriyet trafiğine eklenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sayfaların hatalı sayılmasının sebebi Hürriyet'in herhangi bir hile ya da yanıltıcı faaliyet yürütmesinden kaynaklı değildir. comScore düzenli olarak trafik sayım verisini gözden geçirerek, çok büyük boyuttaki veriyi doğru sınıflandırıp sınıflandırmadığını sürekli gözden geçirmektedir. Bazı durumlarda yanlış sınıflandırılan internet trafiğini geriye doğru olarak düzeltmek bizim için olağan bir prosedürdür. Bu düzeltmeyi yapıyor olmamız çoğu durumda herhangi bir hile, dolandırıcılık faaliyetinden kaynaklanmamaktadır. Konuyla ilgili her türlü sorununuza her zaman açığız…
Saygılarımla

Jaime Agulló
ComScore Başkan Yardımcısı ve Yönetici Direktörü”

Haberin Devamı

(Ne demişler yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Peki yalancı Sabah’ın mumu ne zaman söner?)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!