Dolar/TL, 2,77'nin altında / Dolar ne kadar oldu?

Güncelleme Tarihi:

Dolar/TL, 2,77nin altında / Dolar ne kadar oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2015 09:25

Dolardaki küresel iyimserlikle kur güne sınırlı düşüşle başladı, güvenlik, siyaset ve Fed takip edilecek.

Haberin Devamı

Geçen haftaya 2.6550 civarında başlayan ve hafta boyunca gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak yukarı yönlü bir trend izleyen dolar/TL dün 8 Haziran'dan bu yana en yüksek seviye olan 2.7770'i test etti. Kur bu sabah 09.02'de 2.7637/2.7645 seviyesinden işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.9101/2.9127 seviyesindeydi.

Suruç'ta geçen hafta meydana gelen patlamanın ardından yurtiçinde saldırı olaylarının devam etmesi, PPK ve IŞİD'e karşı başlatılan askeri operasyonlar ve operasyonların ardından PKK'nın ateşkesi sona erdirmesi güvenlik endişelerini artırırken piyasalar baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Dış piyasalarda Çin hisselerinde yaşanan derin kayıpların devam etmesiyle beraber risk iştahı da azalmaya devam ediyor. İç piyasada ise yaşanan son güvenlik olaylarının uzun vadede de etkilerinin devam edebileceği endişeleri ve bu süreçte henüz erken seçim olasılığının ortadan kalkmamış olması piyasanın satış baskısının daha sert hissedilmesine neden oluyor.

Geçen haftadan bugüne güvenlik güçlerine ilişkin saldırılar devam ederken dün ise Muş-Malazgirt Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız düzenlenen silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti.
Güvenlik endişelerine ek olarak seçim sonrası henüz hükümetin kurulamamış olması da TL ve TL cinsi yatırım araçlarında satış baskısının benzer ülkelere göre daha sert yaşanmasındaki bir başka önemli etken. Bu kapsamda AKP ve CHP'nin bugün saat 1300'da başlaması beklenen koalisyon görüşmeleri de yakından takip ediliyor.

On yıl aranın ardından ilk kez önümüzdeki toplantıda faiz artışına gitmesi beklenen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugünkü faiz kararı öncesi doların sınırlı bir değer kaybı yaşaması ile dolar/TL de güne hafif düşüşle başladı. Yıl boyunca değer kazanan dolar endeksi son iki haftanın en düşük seviyelerinde seyrediyor.

Son dönemde artan volatilenin ardından Merkez Bankası'nın (TCMB) attığı ve piyasa tarafından "sembolik" olarak nitelendirilen adımlar da yakından izleniyor. Her ne kadar adımlar piyasada büyük bir etki yaratmasa da bankacılar bu adımların TCMB'nin piyasadaki oynaklıktan rahatsız olduğunu ve gerekirse daha etkili adımlar atılabileceğini göstermesi açısından önemli olduğunu belirtiyorlar.
Öte yandan beklentilerin kötüleşmesiyle birlikte TL'nin daha çok değer kaybedebileceğine ilişkin pozisyon önerileri de artıyor. Citigroup dün yayımladığı strateji raporunda haftanın işlem önerileri arasında TL'nin euro ve dolardan oluşan sepet karşısında değer kaybının devam edebileceğine ilişkin yeni pozisyon açılmasını önerdi. Raporda şu anda 2.91 seviyesinde seyreden sepet bazında TL için 3.02 hedefi ile yeni pozisyon açılması önerisi yer aldı.

FAİZLER SERT YÜKSELİŞTE

Tahvil-bono piyasasında ise son 7 Haziran genel seçimleri öncesine göre iki yıllık gösterge tahvildeki yükseliş dün itibarıyla 115 baz puana ulaşırken 10 yıllık göstergedeki yükseliş 70 baz puanı buldu.

Cuma günü iki yıllık gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faizin ilk kez çift haneye çıkması ardından dün de 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz çift haneye yükseldi. İki yıllık gösterge en son Haziran ortasında 10 yıllık tahvil ise Eylül 2014'te çift hanede işlem görmüştü.

İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.10 seviyesindeydi. On yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 9.89 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem 9.95 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!