Altınınızı kaptırmayın

Güncelleme Tarihi:

Altınınızı kaptırmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2015 01:04

Altın üzerine çok karamsar yorumlar yapılıyor, raporlar yayınlanıyor. Fazlaca karamsar yorumlar finans piyasalarında rastladığımız küçük yatırımcıları satışa yöneltmek için ‘silkeleme’ izlenimi veriyor sanki. Aman dikkat!

Haberin Devamı

Seçim sonrası yeni hükümet konusundaki belirsizlik, terör eylemleri ve Suriye sınırındaki çatışma, FED faiz artırımına bağlı olarak Doların dış piyasalarda değer kazanması ve emtia fiyatlarındaki gerilme, dış borsalardaki zayıflama piyasaları baskı altına aldı. Hükümetin kurulması baskıyı azalatabilir. Gündemde iyimserliğe neden olacak yeni hükümet dışında çok belirgin bir beklenti bu aşamada görülmüyor. Önümüzdeki hafta siyaset, Suriye kaynaklı gelişmeler, faiz değişikliği beklenmeyen FED toplantısı, dış piyasalar, döviz kurları, altın ve petrol fiyatları yakından izlenecek.

GÜVENLİ LİMAN DOLAR MI?

Piyasaların son günlerdeki önemli gündemlerinden biri altın, daha doğrusu altın fiyatlarındaki düşüş. Altın üzerine çok karamsar yorumlar yapılıyor, raporlar yayınlanıyor. Fazlaca karamsar yorumlar finans piyasalarında rastladığımız küçük yatırımcıları satışa yöneltmek için ‘döktürme veya silkeleme’ izlenimi veriyor sanki. Altın fiyatlarını etkileyen başlıca parametreler arasında, arz talep dengesi, küresel faiz ve enflasyon oranları, jeopolitik riskler ve ABD Doları’ndaki dalgalanma gibi etkenleri saymak mümkün. İran ve Yunanistan konularındaki anlaşma ile şimdilik jeopolitik risk azaldı. Ortadoğu’daki terör haberleri olağan gündem olarak görüldüğü için ‘koas da düzendir’ gözü ile bakılıyor ve devletler arası bir gerilim değilse bu yönde bir fiyatlama yapılmıyor. Likidite bolluğunun devam etmesiyle faiz oranlarında şimdilik bir artış yok. Likidite bolluğu ve düşük faize rağmen enflasyon genelde zayıf. Geriye ABD Merkez Bankası’nın (FED) sonbaharda beklenen faiz artırımı olasılığı kalıyor. Bu durum FED başkanı Yellen’in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya ile daha da güç kazandı. Gerçi bu durum bir süredir fiyatlanıyor.
ABD Doları değer kazanırken altın ve petrol ile birlikte emtia fiyatlarındaki düşüş piyasanın doğal işleyişi gereği. ABD ekonomisindeki toparlanmanın hız kazanması ve dolardaki değerlenme güvenli liman olarak bilenen altının yerini dolar mı alıyor sorularını akla getiriyor. Grafikte görüldüğü üzere 2011 yılından itibaren Euro ve Yen başta olmak üzere altı para birimine karşı ABD Doları’nın değerini gösteren Dolar Endeksi değerlendikçe altın fiyatları gerilemiş. Son yıllarda Altın ve Dolar Endeksi’ndeki fiyat farkı veya makasının oldukça açılması “düzeltme” olasılığını gündemde tutuyor. Özellikle altında psikolojik sınır olan 1000 dolar seviyesine yaklaşmışken altın fiyatlarının yakından izlenmesinde yarar var. Çünkü altını çıkartma maliyeti 800-1000 dolar arasında değişiyor. Türkiye’de ise gram/TL’de 90 seviyesinin üzeri kritik. Düşüşlerde panik olup altınınızı kaptırmayın.

Haberin Devamı


Borsa destekte tutunmaya çalışıyor

DÜŞÜŞ trendi devam eden borsada destek seviyelerinden gelen tepki alımları henüz güç kazanmış değil. İlk destek noktaları 77.700-77.000 seviyelerinde görülürken sonraki ve daha önemli destekler 76.000-75.000 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı için 80.500 seviyesinin geçilmesi önemli. Sonraki dirençler 81.800 ve 83.000-84.500 seviyelerinde bulunuyor. Geri çekilmelerde destek seviyelerinde görülecek tepki alımları direnç seviyelerini geçilmekte zorlanabilir. Dalgalı seyirle birlikte destek ve denge arayışı sürebilir.

Haberin Devamı

Dolar/TL’de çıkış trendi sürüyor

İLK dirençler 2.76 ve 2.81 olarak görülürken son satışların geldiği 2.81 seviyesi kısa dönem için daha önemli. Bu seviyelere hareketlenmelerde tekrar kâr satışları görülebilir. 2.81 seviyesinin üzerinde ise verilecek direnç noktaları 2.85 ve 2.90 seviyelerinde bulunuyor. İlk destekler 2.71-2.70 ve 2.66 seviyelerinde. 2.66 seviyesinin üzerinde çıkış hareketinin devamı beklenebilir. Direnç seviyelerinde satış denemeleri görülse de çıkış hareketi gücünü koruyabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!