Eşdeğer otomotiv

Güncelleme Tarihi:

Eşdeğer otomotiv
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2015 01:21

TÜRK Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahattin Korkmaz, 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek Eşdeğer Parça Belgelendirmesiyle, tüketicilerin orijinal parça yerine aynı özelliklere sahip eşdeğer parçayı daha uygun fiyata satın alabileceğini söyledi. Korkmaz, böylece sigorta maliyetlerinin de düşeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Korkmaz, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle tanışma toplantısında bir araya geldi. Başvuruları almaya başladıklarını belirten Korkmaz, Eşdeğer Parça Belgelendirmesine neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle anlattı:

MALİYET 5 KAT ARTIYOR

“Bir ürün Türkiye’de üretilip orijinal parça olarak yurtdışına bir birime satılıyor, aynı ürün Türkiye’ye geri döndüğünde bizim tüketicimize dört birime, beş birime satıldığını görüyoruz. Yani bizim ürünümüz bize geri döndüğünde, satış birim maliyetimizin 4 katına çıktığını görüyoruz. Biz bu belgelendirme modeli ile otomotiv yedek parça üreticilerimize, kalitesi konusunda iddialı oldukları yedek parçaları, uluslararası alanda geçerli metotlarla test ederek orijinal parça değerinde olduğunu belgelendirme konusunda bir alan açmış olduk. Bu alanda kamu eşgüdümü içerisinde uygunluk değerlendirme sektörünü de regüle etmek amacıyla 2 yıllık süre için TSE’ye bu yetki verildi. 1 Haziran’dan itibaren belge verilmeye başlanacak. TSE personel eğitimlerini, laboratuvar çalışmalarını tamamladı, her türlü müracaata karşılık verecek bir yapı kurduk. Şu ana kadar 3 milyon liralık bir yatırım yapıldı. Eşdeğer Parça Belgelendirmesinde ücretler parçaya göre belirlenecek. Eşdeğer parça belgelendirmesinde TSE laboratuvara gelen her parça için ücret talebinde bulunacak. Ancak bu ücretler eşdeğer parça üzerindeki maliyet şarzı hiç bir zaman binde birlerin, binde beşlerin üzerine çıkmayacak.
Araçlarda 30 binin üzerinde parça var. TSE, araçlarda kullanılan tüm parçalar için genel kriterler oluşturmuştur, hangi parça için başvuru yapılırsa yapılsın, kriter havuzundan ilgili testler seçilerek belgelendirme yapabilecek durumdadır. Söz konusu kriterler; AB direktifleri, Birleşmiş Milletler Teknik düzenlemeleri ile uluslararası standartları kapsadığı gibi, özel deneyleri ihtiva etmektedir. Ayrıca motorlu araç sigortalarında en çok kullanılan 20 parça için özel çalışma yapılarak kriterlerbelirlenmiş ve belgelendirme süreci oluşturulmuştur, bu 20 parçanın 10 tanesinde AB direktifi, 3 tanesinde ise uluslararası standartlar zorunlu olup diğer parçalar için özel deneyler belirlenmiştir. TSE, tüm faaliyetlerinde uluslararası akreditasyona sahip.”
TSE’ye şu ana kadar eşdeğer parça belgelendirmesi için 4 ayrı firmanın 73 parça için müracaat ettiğini belirten Korkmaz, genelgedeki izlenebilirlik maddesine ilave olarak belge verilen tüm firmalara, üretilen eşdeğer parçalara vurulmak üzere bir belge numarası verileceğini, parçaların bu numara ile TSE tarafından takip edileceğini, izleneceğini, belge alan firmaların ara kontroller haricinde yılda bir kez denetleneceğini anlattı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!