Beyaz yaka sahaya indi

Güncelleme Tarihi:

Beyaz yaka sahaya indi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2015 01:15

Dün yan sanayi şirketleri ve Tofaş, hem bazı işçileri ikna edip hem de beyaz yakalıların sahaya inmesiyle üretime başlarken, eşzamanlı eylemler ise devam etti. Üretimi başlamayan bir tek Oyak Renault ve Türk Traktör kaldı.

Haberin Devamı

BURSA’da başlayan iş bırakma eylemlerinin etkisinin Çin’e kadar uzanmasıyla birlikte fabrikalarda ‘beyaz yaka’ diye tabir edilen yönetici, amir, mühendis ve memurlar sahaya inip üretimin dümenine geçti. Önceki gün faaliyete başlayan Coşkunöz’de üretimin önce beyaz yakalar tarafından başlatıldığı ardından işe dönmek isteyen işçilerle birlikte tek vardiyada üretime geçildiği belirtiliyor. Coşkunöz’de faaliyetlerin başlamasıyla birlikte parça tedariği yapamadığı için üretimi durduran Ford Otosan önceki gün akşam yeniden faaliyetlerine başladığını açıkladı. Benzer şekilde Bursa’da bulunan Fargo, Mako ve diğer yan sanayi şirketlerinde de beyaz yakalıların dümene geçmesiyle üretimin yeniden başladığı söyleniyor. Aksi takdirde bir çok yan sanayi firması başta yurtdışı olmak üzere tüm müşterilerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyaydı.

Haberin Devamı

TOFAŞ İKNA ETTİ

Önceki gün Ford Otosan’ın faaliyetlerine başladığını açıklamasının ardından dün de Tofaş’tan ‘üretim başladı’ açıklaması geldi. Tofaş’tan KAP’a yapılan açıklamada 22 Mayıs itibariyle üretim faaliyetine başlandığı belirtilerek, üretim faaliyetlerinde tedarikçi temini konusunda sorun yaşanmadığı belirtildi. Önceki gün gece yarısına kadar yapılan görüşmeler sonrası Tofaş’ın işçileri ikna ettiği herşeyin iyi olacağını söylediği ileri sürülüyor. DHA’nın haberine göre ise dün saat 07.00 vardiyasında 220’si taşeron, toplam bin 1750 vardiya işçisinin işbaşı yaptığı kaydedildi. Ancak dün Tofaş’ın resmi açıklamasını ‘eylem kırma’ olarak yorumlayanlar da oldu. Üretimin başlandığının açıklandığı saatlerde fabrika önünde işçilerin eylemi sürerken, sosyal medyada ‘eylem devam ediyor’ haberleri geniş yer bulmaya başladı. Ayrıca Tofaş’ın beyaz yakalılar ve taşeron işçilerle üretime başladığı da iddia edildi.

ÇALIŞMAK İSTEYENLER

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yan sanayide üretimin başladığına dair gelen haberlere ilişkin, “Evet yan sanayide üretim kısmen başlamış durumda. Beyaz yakalılar sahaya indi ve üretimi başlattı” açıklamasını yaptı. Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen ise, “Evet Coşkönüz’de üretim ilk etapta beyaz yakalılarla başladı ama sonra işçiler ikna edilip çalışmaya başladılar. Eylem yapan işçiler kadar çalışmak isteyen işçiler de bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

VARDİYAYA GİREN İŞÇİLER YUHALANDI


DHA’nın dün geçtiği haberde, “Bursa’da Servis araçları her zamanki güzergahlarda bulunan işçileri alarak, polisin geniş güvenlik önlemi aldığı fabrika önüne getirdi. Otobüsler gelirken kapı önünde eylem yapan işçiler, vardiyaya girenleri yuhaladı. Polis, eylem işçilerin önüne bariyer çekerek, çalışacak işçilerin girişini sağladı. Fabrika önünde ve içinde 500’e yakın işçinin eylemi ise devam ediyor” dedi.

EYLEMLER TÜRKİYE’NİN İTHALATINI ARTTIRACAK


HYUNDAI Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, iş bırakma eylemlerinin, çalışanların bağlı olduğu sendikaların birbiriyle mücadelesi noktasında başlayan talihsiz bir hadise olduğunu belirterek, “Ama eğer bu süreç müdahale edilmeyip uzarsa, iş barışı anlamında Türkiye’nin imajı, potansiyel yeni yatırımların Türkiye’ye çekilebilmesi ve birçok yeni yapılacak işler açısından sıkıntılar doğurabilecek nitelikte” ifadelerine kullandı. Ali Kibar, bu durumun tamamen ithalatın lehine çalışacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Yurtdışında böyle bir süreç yaşanmadığı için oradaki üretimler devam ediyor. Türkiye’nin sektörel anlamda ihracatta birçok sektörün önünde bayrağı taşıyan faaliyet alanı, şu anda kısmen önemli anlamda yara almaya başladı. Bunun bir an evvel düzelmesi lazım. Bu hepimizi etkiliyor.”

Haberin Devamı

Renault henüz ikna edemedi


FORD Otosan, Tofaş ve yan sanayi fabrikalarında üretimin başlamasının ardından gözler Oyak Renault ve Türk Traktör’e çevrildi. Şu an sadece bu iki fabrikada üretim yapılmazken, yetkililerin buralarda da faaliyetlerin başlaması için gece 2’lere kadar işçileri ikna etmek için uğraştıkları belirtiliyor. Sektör yetkilileri, “Ancak eylemler illegal, istenilen zamlar illegal, bizim yapacağımız iyileştirmeler illegal. Sonuçta kanun çerçevesinde birşey yapılmalı. Aksi takdirde hiç yasal olmayan durumlar söz konusu olacak” açıklamasını yapıyorlar. İşçilerin bu eylemlerle kazanacağından çok daha fazla şeyi kaybedeceğini de söyleyen yetkililer, “Hepsi genç insan. Bunun bilincine varıp hareket etmeleri lazım” diye konuşuyor. Renault işçileri adına açıklama yapan sözcülerden Ekrem Salım ise görüşmenin olumsuz sonuçlandığını belirterek, çalışanların belirlediği ücretin baz alınıp prim adı altında kendilerine ödenmesini istediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!