Yem için ithal edilen soya fasulyeleri depolardan çıkarılmıyor

Güncelleme Tarihi:

Yem için ithal edilen soya fasulyeleri depolardan çıkarılmıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2015 01:11

YEM sektöründe kullanılmak üzere ithal edilen yaklaşık 150 bin ton GDO’lu soya fasulyesi, içindeki maddeler onaylı olmadığı için çeşitli limanlardaki depolarda bekletiliyor. Firmalar, içinde onaylı olmayan ‘mısır genine’ rastlandığını iddia ediyor. Sektöre yakın kaynaklar ise asıl nedenin ‘mısır geni’ olmadığını, ithal edilen ürünlerin istenilen şartların dışında olduğu için kabul edilmediğini belirtiyor.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 45 gün önce Türkiye’de yem sektöründe kullanılmak üzere ithal edilen soya fasulyeleri, Biogüvenlik Kurulu tarafından onay verilmeyen GDO içerdiği gerekçesiyle İzmir, Mersin ve Bandırma limanlarında antrepolarda bekletiliyor. Yaklaşık 150 bin ton soya fasulyesinin ülkeye sokulmadığını ifade eden sektör temsilcileri, gelen ürünlerin içinde yer alan ‘GDO’lu mısır’ kalıntısı yüzünden Türkiye’ye girişine izin verilmediğini ifade ediyor.

BULAŞIKLIK OLDU

Yem için ithal edilen soya fasulyeleri depolardan çıkarılmıyor

Türkiye’ye girişine izin verilen 3 tane GDO’lu soya fasulyesinin olduğunu söyleyen Tarım Bakanlığı’na yakın kaynaklar, söz konusu ürünlerde 2.5 yıl önce Danıştay tarafından ülkeye sokulması engellenen GDO tespit edildiği gerekçesiyle ülkeye giriş izni verilmediğini belirtti. Yasalara uygun olmayan soya fasulyesini getiren 4 ya da 5 firmanın olduğu iddia edildi.
45 gün önce yaklaşık 65 bin ton soya fasulyesini getirdiklerini ve içinde onaylı olmayan ‘mısır geni’ bulunduğunu söyleyen Abalıoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Baha Abalıoğlu, “Türkiye’de Biogüvenlik Kurulu ‘Mon810 isimli mısır geni’ için onay vermişti. Ancak 2.5 yıl önce bu genin Türkiye’ye sokulmaması yönünde bir dava açıldı. Bu dava Danıştay’a taşındı. Danıştay da ‘ülkeye sokulabilir’ kararının durdurulması yönünde karar aldı” dedi. İzmir Aliğa’daki depolarda getirdikleri soya fasulyelerinin bekletildiğini ifade eden Abalıoğlu, “Dünyada onaylı GDO’lu soya fasulyesi sayısı 8, Türkiye’de ise 3 tane var. Bu yüzden sıkıntı yaşadık. Getirdiğimiz ürünlerde çok az miktarda bu mısır genine rastlandı. Bu da bulaşıklıktan kaynaklanıyor. Ülkeye giriş izni verilmedi” dedi.

Haberin Devamı

MISIR GENİNE RASTLANMADI

Söz konusu soya fasulyelerinde izinli olmayan mısır genine rastlanmadığını ifade eden sektöre yakın kaynaklar ise “Dünyada ticarete konu soya fasulyelerinde birkaç tane GDO’lu ürüne izin veriliyor. Ancak bu izinler dışında da GDO’lu üretim yapılıyor. Türkiye’ye gelen ürünlerde izinli olmayan GDO’ya rastlandı. Bu yüzden Türkiye’ye girişine izin verilmiyor. Bazı firmalarda da aynı durum yaşanmıştı. İzinli olmayan GDO bulundu. Bu firmalarda ürünü hemen aldıkları ülkelere geri gönderdi. Söz konusu ürünlerde izinsiz ‘mısır genine’ rastlanmadı” iddialarında bulundu. Soya fasulyesi daha çok ABD ve Latin Amerika ülkelerinden ithal ediliyor.

Haberin Devamı

Bakan Eker’e durumu bildirdiler

SEKTÖRDE faaliyet gösteren bir yem fabrikasının sahibi de konu ile ilgili şunları söyledi: “Konu hakkında 2-3 gün önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Balıkesir’de bir araya geldik. Kendisine durumu aktardık. Ancak bize karşı bir tavrı yok. Konu Danıştay’da olduğu için birşey yapamayacağını söyledi.” Görüşmenin detayları hakkında daha fazla bilgi verilmezken, Tarım Bakanlığı yetkilileri de, “Biogüvenlik Kurulu ile ilgili bir durum bu. Bakanlığın karar vereceği birşey değil. Biogüvenlik yasası ne emrediyorsa onu yaparız. Bakan da bu konuda çok hassas. Bakanımız Mehdi Eker daha önce de “Ben burada olduğum sürece bu ürünlerin girişine izin vermeyeceğim’ demişti. Bu konunun daha fazla tartışılmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin soya fasulyesindeki aylık ihtiyacının 250 bin ton civarında olduğunu ifade eden ismini vermek istemeyen yem fabrikası sahibi, “Depolarda bekletilen 150 bin ton soya fasulyesi var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!