Bursa'daki otomobil devlerinde sendika ve zam isyanı

Güncelleme Tarihi:

Bursadaki otomobil devlerinde sendika ve zam isyanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2015 11:28

Bursa'da ki otomotiv fabrikalarında çalışan işçilerle bağlı bulundukları sendika arasındaki zam tartışmaları giderek büyüyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde dün gündüz yaşanan tartışmaların ardından Renault’ta dün gece 23.00 vardiyasında çalışacak işçiler yaşananları protesto için uzun süre fabrikaya girmeyin kapı önünde eylem yaptı. Benzer bir protesto ise sabah vardiyasında Tofaş Fabrikası’nda yaşandı. Her iki fabrikada da eylem sebebiyle üretimde aksamalar oldu.

Haberin Devamı

Renault Fabrikası’nda çalışan işçiler dün akşam 23.00 vardiyası için fabrikaya gittiklerinde gündüz yaşanan olaylar sebebiyle 14 arkadaşlarının işten çıkarıldığını öğrendi. Olayları başlattıkları iddiasıyla işten çıkarılan 14 kişinin kartlarının giriş kapısında okumaması üzerine işçiler eyleme başladı, fabrikaya girmedi. Vardiyası biten işçiler de içeriden çıkmadı.

Bursadaki otomobil devlerinde sendika ve zam isyanı

İşçiler Türk Metal Sendikası'nın kısa süre önce bir otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam aldığını, kendi haklarını korumadığını iddia etti. Yaşananları alkışlarla protesto eden işçiler kendi sözleşmelerinin 2017’ye kadar aynı şatlarda devam ettiğini ifade ederken, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiye uzanan eller kırılsın” şeklide slogan attı.

Haberin Devamı

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde işten çıkarılmaların iptal edilmesi ve ücret konusunda 15 günlük süre istenmesi sonrasında işçiler içeri girerek çalıştı.

FRANSIZ DİREKTÖR KONUŞTU, EYLEM SONA ERDİ
Vardiyadaki işçilerin işi bırakarak vardiyadan ayrılmaması üzerine, fabrikanın Fransız direktörü işçi temsilcileri ile görüşme yaptı. İşçileri dinleyen fabrika yöneticileri 16 işçinin işe geri alınacağını, Türk Metal Sendikası yöneticilerinin

Bursadaki otomobil devlerinde sendika ve zam isyanı
fabrikaya giremeyeceğini bildirdi. Ayrıca ücret artışları konusunun Fransa'daki merkezle görüşüleceğini bildiren yöneticiler, bu konuda 15 gün süre istedi.
Görüşmenin ardından vardiyadaki işçiler fabrikadan ayrılırken, aralarında kartları okunmayan 16 işçinin de bulunduğu 24.00 vardiyası işçileri işbaşı yaptı. Bu gelişme üzerine bir süreden beri eylem yapan Renault işçileri 20 Mayıs’a kadar bekleme kararı aldı.

BOSCH İŞÇİLERİ DAHA FAZLA ZAM ALINCA
Birleşik Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, başta Renault olmak üzere metal sektöründeki sıkıntıları yakından takip ettiklerini belirterek şunları söyledi:
"Birleşik Metal olarak biz grup sözleşmesine imza koymamıştık ve bizim yetkili olduğumuz fabrikalarda greve gidildi. Ardından Bakanlar Kurulu kararıyla da bu grev durduruldu. Ancak grup sözleşmesi içinde yer alan, Türk Metal Sendikası'nın yetkili olduğu Bocsh’taki sözleşme nisan ayında imzalanınca gerginlik başladı. Çünkü Bosch işçileri daha fazla zam alınca, diğer metal işçileri buna karşı çıkarak yeni sözleşme imzalanmasını istedi. Renault işçileri sendikaya 5 Mayıs’a kadar süre tanımıştı. Dün süre dolunca istifalar başladı. İstifa eden işçilere saldırılar oldu."
Dün gece Renault fabrikasındaki işçilerin dünkü gerginlik yüzünden işe alınmadığını savunan Ekinci, işçilerin Fransa’dan gelecek yanıt için 20 Mayıs’a kadar bekleyeceklerini sözlerine ekledi. (BURSA/DHA)

Haberin Devamı

TOFAŞ’TA DA SABAH EYLEM YAPTILAR
Bu arada gece vardiyasında Renault’ta yaşanan işçi eyleminin bir benzeri de sabah vardiyasında Tofaş’ta gerçekleşti. Tofaş Fabrikası’nda gece vardiyasındaki işçiler zamanında dışarı çıkmadığı için sabah işe gelenler içeri giremedi. Bu sebeple üretim çok kısa süreli durdu. Tofaş’taki işçiler de bağlı bulundukları Türk Metal Sendikası’nın yeterli zammı alamadığını öne sürerek istifa edip başka bir sendikaya geçmek istiyor.

Bursadaki otomobil devlerinde sendika ve zam isyanı

Türk Metal Sendikası ile üyeleri arasındaki huzursuzluk sendikanın fabrikalardan yeterli zam alamamasına dayanıyor. Çeşitli fabrikalarda çalışan yaklaşık 160 bin işçi sendikanın haklarını korumadığını, işverenden yana davrandığını savunuyor. Sendikanın işverenlerle son yaptığı sözleşmede yüzde 10’un biraz üzerinde zam almasına rağmen sözleşme süresini 3 yıla çıkarması tepkinin bir diğer sebebi. Bardağı taşıran son damla ise Türk Metal Sendikası’nın bir otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam alması olmuş. Bu sebeplerle işçiler Türk Metal Sendikası’ndan istifa edip başka bir sendikaya geçmek istiyor. Ancak işçilerin bu sendikadan istifa etmeleri durumunda 2 yıl başka sendikaya üye olamayacak, toplu sözleşme görüşmelerinde de tüm haklarını kaybedecek.

‘SALDIRI SONRASI BİRÇOK İŞÇİ YARALANDI’
Konu ile ilgili Birleşik Metal-İş S endikası’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bir süredir Bursa’da başta Renault fabrikasında çalışan işçiler olmak üzere onlarca fabrikadan metal işçileri, Türk Metal-patron işbirliğine karşı tepki gösteriyorlar. Bu aslında bir tepki değil, yıllardır işçilerin üzerinde oluşturulan baskıcı bir sisteme isyandır. Nitekim, Renault işçileri sarı sendikadan istifa etmeye başlamışlardır. Metal işçileri özgürce sendikalarını seçmek, yıllarca kendilerini sömüren bir çeteden kurtulmak istemektedirler. Sabah saatlerinde istifa etmek için Bursa Organize Sanayi içindeki parkta buluşan işçilere Türk Metal’in yönetici ve temsilcileri sopalarla saldırmış, birçok işçi yaralanmış, hastaneye kaldırılmıştır. Saldırganlar ve bu saldırıyı tertip edenler derhal yakalanmalı ve adalete teslim edilmelidir. Tüm duyarlı kamuoyunu, özgürce sendikal tercihini yapmak isteyen metal işçilerinin yanında olmaya çağırıyoruz” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!