Vicdansızlığı bırakın

Güncelleme Tarihi:

Vicdansızlığı bırakın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2015 01:00

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bankaların, kamu ne kadar kısıtlamaya çalışsa da bir yolunu bulduğunu belirterek, “Eskiden kredi faizleriyle oynarlardı, şimdi işlem ücreti belası çıktı. KOBİ’ler varsa varsınız, bırakın bu vicdansızlığı” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 71. olağan genel kurulunda bankalardan ekonomi yönetimine, bürokrasiden siyasilere kadar herkese bir dizi mesaj verdi. Bankalara, “Vicdansızlığı bırakın” diyen Hisarcıklıoğlu, ekonomi yönetimine de “Dünya 4. nesil sananiyi konuşuyor. Bunun dışında kalamayız” uyarısında bulundu. Seçimden sonra yeni bir büyüme hikayesi ve sert tartışmalardan uzak bir ortam isteyen Hisarcıklıoğlu’nun verdiği mesajlar şunlar oldu:

SÜRPRİZLERE HAZIR OLALIM

“Dünyada bir toparlanma var, ama yetersiz. Hepimiz için söylüyorum. Sürprizlere hazır olup risklerden uzak durmakta fayda var. Biz dünya genelinden, 2 kat daha tedbirli ve dikkatli olmalıyız. Öncü göstergelerin çoğu, büyümede zayıf bir görünüme işaret ediyor. İç piyasada hem işler durgun hem de tahsilatta, özellikle de çeklerde giderek artan ölçüde sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları aşmak için büyüme temposunu mutlaka artırmalıyız. Yılın ikinci yarısında, hem seçim döneminin geride kalması hem de Avrupa’nın canlanmasıyla, büyümenin hızlanmasını umuyoruz. Özetle 2015, düşe kalka yol alacağımız bir yıl olacak.

Haberin Devamı

‘HEP BANA’YI BIRAKSIN

Döviz kurlarındaki aşırı oynaklık, şirketlerimizin yatırım ve üretim kararlarını olumsuz etkiliyor. Buna karşı mutlaka önlemler geliştirilmeli. Bankalar her fırsatını bulduklarında, üzerimize maliyet yüklüyorlar. Eskiden sadece kredi faizleri ile oynarlardı. Şimdi bir de işlem ücreti belası çıktı. Kamu otoritesi ne kadar sınırlandırmaya çalışsa da bir yolunu buluyorlar. Bankalar! Unutmayın! KOBİ’ler varsa, siz varsınız! Artık bu vicdansızlığı, bu ‘hep bana hep bana’ anlayışını bırakın. Bu noktada çuvaldızı biraz da kendimize batıralım. KOBİ’lere de buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Yeni dönemin risklerini yönetip, fırsatlarını değerlendirebilmek için KOBİ’lerimizin ölçeklerini, sürekli büyütmeleri gerekiyor. Bunun için tek yol birleşmek ve ortaklık kültürünü öğrenmektir. Yoksa çok şey kaybedeceğiz.

TARTIŞMALAR GERİDE KALMALI


2015 seçimleri Türkiye’nin yeniden ayağa kalkması için milat olmalı. Haziran’dan sonra önümüzde seçimsiz bir 4 yıl var. Bu fırsatı mutlaka değerlendirmeliyiz. Bu dönem sert tartışmaların geride kaldığı, güçlü reformların dönemi olmalı. ”
Hisarcıklıoğlu, konuşmasının bir bölümünde metnin dışına çıktı. Yaptıkları çalışmalarla uluslararası arenada etkin hale gelen bir iş örgütü olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Uluslararası arenada bu kadar etkin hale gelmişken birileri buna göz koydu. Ama bilmiyorlar ki, biz bütün bu çalışmaları memleket sevdasıyla yaptık, yapmaya da devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Sermaye devletin tehdidi altındadır’

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Geldiğimiz bu noktada maalesef sosyal sermaye, bir parti devleti anlayışının tehdidi altındadır. Eğitim, hayır hizmeti yapanlar devletin tehdidi altındadır. ‘Niye burs veriyorsun?’ diyerek işadamlarının dernekleri basılır hale gelmiştir. Sivil toplum örgütleri devlet mekanizmasının baskısı altındadır. Maalesef Türkiye’de hiçbir savcı ve hakim kendini güvende hissetmiyor.

REJİMİMİZ TARTIŞMALI


Bir millet kimliğini tartışıyorsa, bir devlet kuruluş felsefesini tartışıyorsa, ekonomide belirsizlikler varsa, 7 Haziran seçimlerinde de devam edeceğini gördüğünüz zaman bu belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekmiyor mu? Rejimimiz tartışmalı. Başkanlık sistemi mi olacak, parlamenter sistem mi? Bilmiyoruz. Adımız ne olacak? Bilmiyoruz. Cumhuriyetimiz milli devlet mi olacak, üniter devlet mi olacak? Bilmiyoruz.

Haberin Devamı

4. NESİL SANAYİ KONUŞULUYOR

Sanayİmİzde yapısal dönüşüm ihtiyacı var. Zira ürettiklerimiz çoğunlukla orta teknolojili ürünlerden oluşuyor. Şimdi Almanya başta olmak üzere dünya, ‘sanayi 4.0’a geçişi, yani 4. nesil sanayiyi konuşuyor. Yeni bir dönemin ayak sesleri duyuluyor. Makineler arası iletişim ve karar alma dönemi başlıyor. Öyle ki, bu sürece geçmeyi başaran ülkeler, her yıl, diğer ülkelere 5 yıl fark atar hale gelecek. Türkiye’nin bu büyük değişimin dışında kalmaması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!