‘Türkiye mücevher pazar’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye mücevher pazar’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2015 01:28

Aviva Avrupa CEO’su ve AvivaSA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı David McMillan, Türkiye’yi bulundukları 16 ülke arasında “mücevher” pazarlardan biri olarak tanımlıyor. Türkiye’nin Asya pazarından hızlı büyüdüğünü söyleyen McMillan, “Türkiye pazarını seviyoruz. Potansiyeli çok yüksek” diyor.

Haberin Devamı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat, fon büyüklüğünde devlet katkısı dahil 7,6 milyar TL ile sektörün yaklaşık yüzde 20’sine sahip. AvivaSa’nın Yönetim Kurul toplatısı için İstanbul’da bulunan David McMillan ve AvivaSa Emeklilik, Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş ile 2015 vizyonunu belirledikleri günlerde bir araya geldik. Hem Türkiye pazarındaki gelişmeleri hem de AvivaSa’nın stratejilerini dinledik.
McMillan, 16 ülkede faaliyet gösterdiklerini söylüyor. Türkiye pazarında bulunmaktan memnun olduklarını ekleyerek, şu yorumları yapıyor:

EN ÖNEMLİ PAZAR

“Aviva’nın dünyasındaki en iyi hazine ve mücevherlerden biri Türkiye pazarı. Genç bir pazar, çok fırsat var, potansiyeli var, çok hızlı büyüyor. Biz hızlı büyüyen pazarları seviyoruz. Türkiye yatırım yapmak için en çok önem verdiğimiz 2-3 pazardan biri.” Meral Eredenk Kurdaş da ilk çeyrekte büyüme ivmesini devam ettirdiklerini söylüyor. “Geçen seneden daha iyi bir gidişat var. İlk çeyrekte BES’te yüzde 36 büyüdük” diyen Kurdaş, Hayat sigortalarında ise aynı durumun söz konusu olmadığını ekliyor ve şöyle konuşuyor: “O taraf kredi bağlantılı işlerle çok hızlı büyüyordu. Şu anda krediler üzerinde bir baskı olduğu için yüzde 15’lik bir büyüme söz konusu” diyor.

Haberin Devamı

KONSOLİDASYON BİZİM İÇİN FIRSAT

‘Türkiye mücevher pazar’

Sektöre son 4-5 yılda giren yabancıların payının yüzde 75’i bulduğunu anlatan AvivaSa Emeklilik, Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, sektöre ilişkin de şu bilgileri veriyor: “Satılacak çok fazla şirket kalmadı. Kamu şirketleri var sadece. Şu anda 20 şirket faaliyet gösteriyor. Yeni şirketlerin banka ortağı yoksa büyüme imkanları daha kısıtlı oluyor. Maliyetler çok ağır. Fiyatlar ise giderek daralan marjlarda. Eski geniş marjlarla hareket etme yatırım yapma imkanı kalmadı. Buralarda bir konsolidasyon olabilir. Biz de bunu fırsat olarak görüyoruz.”

33 MADENCİNİN SİGORTASI VARDI

AvİvaSa Emeklilik, Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, sigorta ürünlerini “Biz alınan değil satılan bir ürünle hizmet veriyoruz” diye tanımlıyor ve şunları söylüyor: “Pazartesi sabah kalkıp kırmızı ayakkabı almayı düşünebiliriz ama Bireysel Emeklilik alalım diye bir derdimiz olmuyor. Hayat sigortası daha da sıkıntılı. Orada oysa çok trajik hikayeler var. Bunların bazılarını filme alıyoruz. Ben her seyrettiğimde ağlıyorum. Soma’da ölen madencilerin 33’ünün bizde hayat sigortası vardı. Onların ailelerinin hayatı en azından maddi olarak garanti altına alındı.”

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİ KADINLAR

Meral Eredenk Kurdaş “Hayal projem” diye nitelediği kadınlara yönelik projesini de şöyle anlatıyor: “Bu projeyi 12 yıl önce yaptım mayası tutmadı. 2 yıl önce ise tuttu. Çalışan arkadaşlarımız belli bir başarı ve olgunluğu yakalayınca onları kendi işlerinin patronu yapıyoruz. Genç girişimci olmayı öneriyoruz. Belli bir portföyleri varsa onlarla acenta yapıyoruz. Yardımcı oluyoruz.1750 çalışan var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!