İndirimli nükleer

Güncelleme Tarihi:

İndirimli nükleer
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 00:10

Akkuyu Nükleer Santralı’nın ilk temeli dün yoğun protestolar eşliğinde atıldı. ROSATAM’ın Genel Müdürü Krienkon, temeli atılan deniz yapıları ve limanın ihalesini 394 milyon dolara Cengiz İnşaat’ın kazandığını açıklayarak, “1 milyar 50 milyon dolar olan ilk teklife göre 3 kat indirim yaptılar” dedi.

Haberin Devamı

22 MİLYAR dolarlık yatırımla 2016 yılında Mersin’de yapımına başlanacak Akkuyu Nükleer Santralı’nın deniz yapıları ve limanına ilişkin temel atma töreni dün protestolar eşliğinde yapıldı. Törende ihaleyi kazanan firma da açıklandı. Santralı yapacak Rus nükleer şirketi ROSATAM’ın Genel Müdürü Sergey Krienkov, ihaleye 9 firmanın katıldığını, firmaların fiyatı 4 kez revize ettiklerini söyledi. Fiyatın 400 milyon dolar seviyesine kadar indiğini anlatan Kienkov, en son zarfların bir gece önce saat 23.25’te açıldığını söyledi. Krienkov, ihaleyi Cengiz İnşaat’ın kazandığını ve fiyatı 56 milyon dolar daha revize ettiğini kaydetti. Gelen ilk teklifin 1 milyar 50 milyon dolar olduğunu ve ihalenin 394 milyon dolarda bittiğini anlatan Krienkov, 3 kat indirim olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

EN ERKEN BAŞLANGIÇ

Mersin’in Gülnar İlçesi’ne bağlı Büyükeceli Mahallesi’ndeki Akkuyu mevkiinde düzenlenen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Rus Devleti Nükleer Şirketi ROSATAM Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov ve diğer üst düzey yetkililer katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Fuad Akhundov, hiçbir ülkede bu tür büyük anlaşma yapıldıktan sonra bu kadar erken başlamadıklarını belirtirken, Akkuyu Nükleer AŞ’nin yüzde 100 Rus sermayeli bir şirket olduğunu söyledi. Sergey Kiriyenko ise, santralin sürdürülebilir enerji açısından, vergi ve ekonomiye katkı açısından çok önemli olduğunu, 10 binden fazla çalışanı olacağını belirtti. Temel atma töreninin ardından çevreciler girişteki demir kapıyı kilitlediler. Temel atma törenine gelenler dışarı çıkamadılar. TOMA’nın eylemcilere su sıkmasından yaklaşık 15 dakika sonra eylemciler eylemlerine son verdiler.

Akkuyu’da dün temeli atılan deniz yapıları ve liman ihalesi için 9 Türk firması yarıştı. Geçen hafta Akkuyu Nükleer’den kazanan firmanın Cengiz İnşaat olduğu açıklaması gelmişti. Bu yapılan açıklamanın aslında en yüksek puanı alan şirket için yapıldığı belirtildi. İhaleyi yapan Ruslar’ın sistemine göre öncelikle ihaleye giren 9 firma için bazı kriterler dikkat alınarak puanlama yapıldı. Ardından 4 firma fiyat pazarlığı için çağrıldı. İhalede en düşük fiyatı Cengiz İnşaat verdiği için ihaleyi aldı. Dünkü törende yer almayan Cengiz İnşaat’in tsunamı için dalgakıran da olmak üzere limanı yapacağı açıklandı.

2016 SONU TEMEL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Fukuşima’dan herkesin ders aldığını belirterek, santralin temelinin 2016 sonunda atılacağını söyledi. Santralle ilgili tsunami, deprem, uçak çarpması gibi testlerin tamamlandığını anlatan Yıldız, ÇED sürecinin de tamamlandığını bildirdi. Yıldız, gelecek nesillerin bu denizde balık tutacaklarını, denize gireceklerini de belirtti.

Haberin Devamı

Çevrecilerden kapıya kilit eylemi

AKKUYU Nükleer santralı temel atma töreninde çevreciler tören alanına girilen demir kapıyı kapattılar. Nükleer karşıtı platform üyeleri ve CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, sahanın tek çıkış kapısını kilitlediler. Temel atma törenin ardından dışarı çıkmak isteyen katılımcılar ve gazeteciler, yaklaşık 2 saat boyunca alanda mahsur kaldılar.

Yıldız, helikopterle geldi, gitti

TÖREN alanın girişinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Törene girerken bütün araçların içi arandı. Jandarma, polis ve özel güvenlik ekipleri dolmuşlarla girenlerin isimlerini tek tek aldılar. Temel atma törenin ardından tek çıkış noktası çevreciler tarafından kapatıldı. Eylemcilerden kapının açılması istendi. AK Parti milletvekilleri ve Jandarma yetkilileri kapının açılması için eylemcilerle görüştü. Ancak görüşmeden bir sonuç alınamayınca TOMA ile su sıkılarak göstericilere müdahale edildi. Bakan Yıldız, temel atma törenine helikopterle gelip gitti.

Haberin Devamı

Çevreci bir yaklaşım sergiledik

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız nükleer santrale ilişkin açılan davalarla ilgili olarak ise şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Şu anda atılan temel, deniz yapıları ile ilgili bir temel atmadır. Reaktörlerin deniz yolu taşınmasının sağlanması için gerekli deniz yapılarını içermektedir. Çevreci kardeşlerimizin görüşlerine saygı duyuyorum. Yalnız çevreci olmak, söylemle olmuyor. Bu projede çevreci bir yaklaşım sergiledik. Buna rağmen bu projeye karşı çıkmak, bir ülkenin kalkınmasına, gelişmesine karşı bir çıkış olur. Bunu karşı çıkanları da ülkenin gelişmesine, kalkınmasına karşı çıkanlar olarak görüyorum.”

Haberin Devamı

Toplam yatırım 22 milyar dolar

ENERJİ Bakanı Yıldız, nükleer santralın aynı zamanda tek seferde yapılmış en büyük yatırım olduğunu da ifade ederek, şöyle devam etti: “Türkiye’nin kıyı şeridi 8 bin 484 kilometre. Çok enteresandır. Buradaki kıyı şeridi 3 kilometrenin daha altında. 2-3 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık yekpare bir yatırım yapılacak. Metrekare ve nüfus başına en büyük yatırım şu anda bulunduğumuz bu sahaya yapılacak. ‘Antalya’daki, Mersin’deki turist kaçar’ dediler. Avrupa’nın en önemli turist kaynağı 3 ülkede. Fransa Paris, İngiltere Londra ve İspanya Madrid. Bir kısım ülkelerde 90 kilometre daire çizdiğimizde 7 tane nükleer güç santralı var. Onların turistlerine bir şey olmuyorsa bizim turistimize bir şey olmaz arkadaşlar. Allah muhafaza 9 büyüklüğündeki bir depremin bütün endişelerini giderecek tarzda inşa edildi. .”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!