Enflasyon martta yüzde 1.19 ile beklentinin üzerinde arttı

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon martta yüzde 1.19 ile beklentinin üzerinde arttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2015 01:37

ENFLASYON geçen yıldan beri gıda fiyatlarının iktidarında kendine yön buluyor. Mart ayında da durum değişmedi. Olumsuz hava koşullarının da etkisiyle martta enflasyon yüzde 0.89 olan beklentileri aştı ve yüzde 1.19 arttı.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre yıllık enflayon da şubattaki yüzde 7.55’ten yüzde 7.61’e yükseldi. Enflasyondaki artışın sebebi ise gıdadaki aylık yüzde 2.47’lik yükseliş. Yüzde 1.19’luk aylık enflasyonun 0.61 puanı gıdadan kaynaklandı. Merkez Bankası’nın para politikası için takip ettiği ve gıda fiyatlarındaki artışın hesaba katılmadığı çekirdek enflasyonda ise düşüş yaşandı. TÜİK’in gıda, mevsimlik ürünler, içki ve tütün ile altın hariç hesapladığı H çekirdek enflasyonu yüzde 7.75’e, yine gıda, içki, tütün ve altın ile enerji fiyatlarındaki değişim hariç hesapladığı I enflasyonu da yüzde 7.10’a geriledi.

TL’DEKİ KAYIP ÜRETİCİDE


Öte yandan, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) martta temelde Türk Lirası’ndaki değer kaybı kaynaklı ham petrol ve doğalgaz ile kok ve rafine petrol ürünleri yanında kimyasal ürünler grubundaki fiyat artışlarının etkisiyle aylık yüzde 1.05 yükselirken, yıllık rakam şubattaki yüzde 3.10 düzeyinden yüzde 3.41’e geldi. Tüketici enflasyonunda en etkili ikinci grup ulaştırma grubu görüldü. Bu grupta yüzde 0.91’e ulaşan artışın nedeni de yine dolardaki yükseliş. Benzin, motorin ve LPG fiyatları mart boyunca dolardaki yükseliş nedeniyle zam gördü. Bu grup aylık enflasyonu 0.14 puan arttırdı. Giyim grubu yavaş yavaş yeni sezon zamlarına başladı. Ancak zamlar halen daha çok düşük. O yüzden bu gruptaki enflasyon artışı aylık 1.06 olsa da aylık enflasyona etkisi ancak 0.08 puan oldu. Gıda fiyatlarındaki yükselişe paralel lokanta ve oteller grubunda da artış yaşandı. Bu grupta aylık enflasyon yüzde 1.42 arttı ve etki 0.10 puan olarak belirlendi. Zam şampiyonu da gıdadan çıktı. Karnabahar bir ayda yüzde 31.31 zam gördü, sivri biber yüzde 30.59 arttı, portakalda yükseliş yüzde
23.89 oldu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası ne yapacak?

EKONOMİSTLER enflasyon beklentilerin üzerinde kalsa da çekirdek enflasyondaki düşüşün sürmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Mart ayı Para Politikası Kurulu’nda faizde değişiklik yapmayan ve olası faiz düşüş kararlarını enflasyon görünümündeki iyileşme eğilimine bağlayan Merkez Bankası açısından gerek son gelen rakam gerekse beklentilerde dikkat çeken bozulma nisanda da bir değişiklik yapmama ihtimalini güçlendirdi. Öte yandan, ekonomistler piyasalardaki oynaklığı da dikkate alarak daha tedbirli davranan Merkez’in likiditeyi sıkılaştırıcı uygulamalarının süreceğini ve gecelik faizlerin yüksek kalacağını öngörüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!