Bankalara iyi bakılmalı

Güncelleme Tarihi:

Bankalara iyi bakılmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2015 01:06

DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye’de bankacılık sektörünün kâr etmesinin faaliyetlerini sürdürebilmesi adına hayati bir öneme sahip olduğunu belirterek, sektörün ödediği dolaylı verilere dikkat çekti.

Haberin Devamı

Ateş, “35 yıldır bankacılık sektörünün içindeyim. Benim gördüğüm ve edindiğim tecrübe şu; bu işe iyi bakılmalı, şimdi olduğundan daha derin, geniş ve yaygın yapılmasına olanak sağlanmalıdır” dedi. Bankaların da diğer kurumlar gibi yüzde 20 oranında kurumlar vergisi ödediğini hatırlatan Ateş, “Ancak bunun dışında munzam karşılıklara neredeyse yüzde sıfır faiz alıyoruz. Şimdi yeni yeni TL’ye çok düşük faiz almaya başladık. 220 milyar liranın üzerinde munzam karşılıklar dolayısıyla bankacılık üzerinden 6 milyar liraya yakın da vergi bu şekilde alınıyor” diye konuştu.

DOLAYLI VERGİ YÜZDE 60

Sektörün kurumlar vergisi için 6-7 milyar TL vergi ödediği bilgisini paylaşan Ateş şöyle devam etti: “Bu miktara munzam karşılıklar için alamadığımız faiz gelirini de dolaylı vergi olarak sayıp eklersek 12 milyar lirayı buluyor. Buna ilaveten KDV mükellefi olmadığımız için her mal ve hizmet alımımızda oluşan vergiyi mahsup etme gibi bir durumumuz da bulunmuyor. Bu nedenle de yine bankaların kasasından çıkan KDV miktarı yıllık 2 milyar lira civarında. Tüm bu kalemleri alt alta topladığınızda 14-15 milyar liraya yaklaşıyor. Yıllık 24 milyar lira kârı olan bankacılık sektörünün doğrudan ödediği vergi yüzde 60 seviyesinde yer alıyor. Tüm bu bilgilerin ışığında BDDK verilerine baktığımızda bankacılık sektörü kârlılığının yüzde 20’lerden yıllar itibarıyla yüzde 10’lara düştüğünü görüyoruz.” Küresel kriz sürecine de değinen Hakan Ateş, “2008’deki küresel krizden sonra dünyada en büyüğünden en küçüğüne amiyane tabirle dayak yemeyen banka yoktur. Türk bankacılık sektörü ise dünyanın 2008 ve sonrasında yaşadığı bu tedbir ve yaptırımları 2001 krizinden bu yana yaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Spor kulüplerine 897 milyon TL kredi

DENİZBANK’ın spor kulüplerine sağladığı 897 milyon TL’lik kredi hacmi ile sektörde lider konumunda olduğunu belirten Hakan Ateş, “Biz spor kulüplerine uzun vadeli kredi tesis eden ilk ve şu an için de neredeyse tek bankayız” dedi. Türkiye’nin 4 büyük takımının sermaye piyasası işlemlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Ateş, banka olarak spora yıllık 20 milyon dolara yakın sponsorluk ve reklam desteği verdiklerini ve Avrupa Voleybol Şampiyonası kapsamında da yıllık 5 milyon liraya yakın bir sponsorluk bütçesi ayrıldığı bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!