(GEN) Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Güncelleme Tarihi:

(GEN) Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2015 16:30

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Göcek koylarında kesinlikle bir yapılaşmanın söz konusu olmadığını belirterek, "Temizlik, bakım çalışmaları vardır. Yaptığımız bundan ibarettir" dedi. Bakan, " Niye böyle bazılarının gazına gelip de şey yapıyorsunuz? Kesin surette yapılaşma yoktur" diye konuştu.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Göcek koylarında kesinlikle bir yapılaşmanın söz konusu olmadığını belirterek, "Temizlik, bakım çalışmaları vardır. Yaptığımız bundan ibarettir" dedi. Eroğlu, Bereket Ormanları Fidan Dikim Töreni'ne gelişi sırasında basın mensuplarının, Göcek koylarındaki yapılaşma iddialarına ilişkin sorusu üzerine, "Yapılaşma diye bir şey yok. Böyle bir şey yok. Biz yapılaşmayı önlemek için bunu yapıyoruz. Yapılaşma asla söz konusu değil, Göcek koylarında. Koruyoruz, korumaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.


"Çevrecilerden bazı tepkiler devam ediyor. Ormanlara zarar vereceği gerekçesiyle" değerlendirmesi üzerine de Eroğlu, "Hiçbir şekilde zarar söz konusu değil. Bazıları, menfaatine dokunuyor herhalde, bizim korumamız. Böyle ses çıkarıyorlar. Korunacak, koruyoruz, korumaya devam edeceğiz" diye konuştu. Nasıl bir çalışma olduğu sorusuna da Eroğlu, "Çalışma yok efendim. Herhangi bir yapılaşma, vesaire yok. Nereden çıkıyor ben de anlamadım. Bir yapılaşma yok. Bakım, temizlik, dikim çalışması var. Şu anda bakın ağaçlandırma yapıyoruz. Niye böyle bazılarının gazına gelip de şey yapıyorsunuz? Kesin surette yapılaşma yoktur. Temizlik, bakım çalışmaları vardır. Yaptığımız bundan ibarettir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Eroğlu, 12 yıllık iktidar döneminde orman alanlarını en iyi koruyan Hükümet olduklarını belirterek, hemen ağaçlandırıldığı ve başkasına verilmediği için de yanan alanların çok azaldığını hatırlattı.


Veysel Eroğlu, şunları kaydetti:


"Dolayısıyla gayet güzel ağaçlandırma çalışması yapılıyor. Şu anda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bu bir dünya rekorudur. Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü durumdayız. Korunan alanlar artıyor. Ormanlık alanlar, dünyada pek çok ülkede azalırken, bizde son 12 yılda 900 bin hektar, 9 milyon dekar arttı. Neticede tabi odun serveti de arttı. Bunu gururla ifade ediyorum"


-"Her kesilen fidan için 5 fidan dikilecek"


Üçüncü köprü inşaatında Kuzey Ormanlarında tahribat olduğu yönündeki iddiaların anımsatılması üzerine Eroğlu, "Tahribat yok. Eleştiriler olabilir. Ama her kesilen fidan için 5 fidan dikilecek" dedi.

Haberin Devamı


İstanbul'daki ormanların, kendileri zamanında arttığını ve artmaya devam ettiğini belirten Eroğlu, "Daha önce işgal ediliyordu. Şimdi biz ormanların bütün kadastro çalışmalarını yaptık, tapusunu aldık. Dolayısıyla ormanları en iyi muhafaza eden Allah'a şükür bizim Hükümetimiz" ifadesini kullandı.


En çok fidanı kendilerinin ürettiğini kaydeden Eroğlu, "Geçmişte yılda 70 milyon fidan üretilirken, biz 401 milyon fidan üretiyoruz. Bakın bütün yol kenarları, açık alanlar, her tarafı ağaçlanıyor Allah'a şükür. Şimdi 25 tane seferberliğe başladık. 25 tane gelir getirici türler. Ceviz Eylem Planı, Badem, Trüf Ormanı, Dut Ormanı, bir takım gelir getirici" görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı


"Güzergah üzerinde yeniden bir projelendirme, yeniden yapılaşma, alışveriş merkezleri yapılacağı" iddialarının hatırlatılması üzerine Eroğlu, şunları söyledi:


"Yok, yok. Kati surette yok kardeşim. Öyle bir şey yok. Alışveriş merkezi falan yok. Mümkün değil. Neticede Orman Genel Müdürümüz burada. Kati surette buna müsaade edemeyiz, etmeyeceğiz, etmiyoruz. Böyle bir şey de yok, alışveriş merkezi falan yok. Sadece biliyorsunuz kanun gereği zaruri olan birtakım enerji nakil hatları, su isale hatları, yollar gibi birtakım çalışmaları için gerekli izinler veriliyor. Ama bunun karşılığında biz Milli Emlak'tan çok büyük miktarda alan tahsil ediliyor. O alanları da çıkaralım dolayısıyla ormanlık alanlarımız azalmıyor, artıyor."

Haberin Devamı


Bakan Eroğlu, "Sadece birtakım tırlar için vesaire belki oralarda bir zaruri bekleme, bir kaza vesaire çekiciler veyahut zaruri ihtiyaçlar olduğu için alan olabilir o da zaten Karayollarına verilen alan içinde, başka bir alanda yapılamaz. Biz koruyoruz, korumaya devam ediyoruz" dedi.


Bakan Eroğlu, "Arkadaşlarıma talimat verdim bir ormanlık alanı yol bölüyorsa, mutlaka özellikle yeşil, birtakım yaban hayatı için geçitler bırakılması gerek, ister tünel şeklinde, ister köprü şeklinde köprüler yapılıyor. Buna yeşil yaban hayatı geçiş noktaları diyoruz. Bunları da uygulamaya başladık" diye konuştu.


Türkiye'nin ormanı koruma, ağaçlandırma konusunda tanınmış bir ülke olduğunu vurgulayan Eroğlu, bu yıl BM'nin Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nın 12.'sinin Ekim ayında Ankara'da yapılacağını kaydetti.

Haberin Devamı


Muhabir: Hüseyin Gazi KaykıYayınlayan: Behçet Güngör
16:18 26/03/15
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!