Yellen: Haziranda faiz artırımı seçenekler arasında

Güncelleme Tarihi:

Yellen: Haziranda faiz artırımı seçenekler arasında
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 09:32

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, faiz artırımına ilişkin yönlendirmede yapılan değişikliğin, faiz artışına Haziran'da başlanacağı anlamına gelmemesine karşın, bunun hala seçenekler arasında yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Janet Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından basın konferansı düzenleyerek, alınan kararları değerlendirdi. FOMC, dün sona eren iki günlük toplantısıyla faiz artırımına yönelik sözel yönlendirmede kullanılan "sabırlı" ifadesini kaldırma kararı almıştı. Yellen, konuşmasında yapılan değişikliğin, Fed'in faiz artışında "sabırsız" davranacağı ya da artışa ne zaman başlanacağına karar verdiği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Yönlendirmedeki değişiklik, Fed'in faiz artışına Haziran'da başlayacağı anlamına gelmiyor. Ancak, bu seçeneği yok da sayamayız" dedi.

Fed'in faiz kararının tamamıyla ekonomik verilere bağlı olacağının altını çizen Yellen, faiz artışına Nisan toplantısıyla başlanmasının ise mümkün olmadığını açıkladı. Yellen, bununla birlikte piyasalara daha net bir yönlendirme sunamayacaklarını dile getirirken, "Politikalarımız verilere dayanıyor ve bu nedenle piyasalara kesinlik sunamayız. Çünkü gelecek verilerin ne göstereceğini bilmiyoruz. Piyasalar da ekonomik verileri bizim gibi yakından izlemeli" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÜCRET ARTIŞI ÖN KOŞULU DEĞİL

Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyretmeye devam eden enflasyonun ise orta vadede bu hedefe yaklaşacağı öngörüsünde bulunan Yellen, bu konudaki güveninin işgücü piyasasındaki toparlanmaya dayandığını anlattı. Yellen, bu noktada ücretleri ve enflasyon beklentilerini yakından izleyeceklerini belirtirken, ücret artışının faiz artırımı için bir ön koşul teşkil etmediğini bildirdi. Birçok Fed yetkilisinin enflasyon düşük kalsa dahi faiz artışına bu yıl içerisinde başlanmasından yana olduğunu aktaran Yellen, "Faiz artışına doğru zamandan önce başlamaktan kaçındığımız gibi, geç kalmak da istemiyoruz" ifadesini kullandı. Bir soru üzerine, güçlenen doların ABD ekonomisindeki toparlanmayı yansıttığını söyleyen Yellen, bunun ülkenin ihracatını olumsuz etkilemesinin yanı sıra enflasyonu da aşağı çektiğini kaydetti. Fed Başkanı Yellen, Fed'in dolardaki artış da dahil olmak üzere küresel ekonomideki tüm gelişmeleri yakından izlediğini ve kararlarında göz önünde bulundurduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

BORSA YÜKSELDİ DOLAR DÜŞTÜ

Fed'in sözel yönlendirmede kullandığı "sabırlı" ifadesinden vazgeçmesinin ardından dalgalı bir seyir izleyen ABD piyasaları, Fed Başkanı Yellen'ın açıklamalarıyla yükselişe geçti. Yellen'ın basın konferansı öncesinde ekside seyreden Dow Jones endeksi 226,24 puan (yüzde 1,27) değer kazanarak 18.075,32 puana, Standard & Poor's 500 endeksi de 24,98 puan (yüzde 1,20) artışla 2.099,26 puana çıktı. Nasdaq Teknoloji endeksi de 45,39 puan (yüzde 0,92) kazançla 4.982,83 puana ulaştı. Öte yandan, son iki gündür düşüş eğiliminde olan dolar, toplantı kararları ve basın konferansının ardından kayıplarını artırdı. FOMC kararları öncesinde 1,0620 seviyesinde seyreden Avro/dolar paritesi, Yellen'ın açıklamalarının ardından yüzde 2,14 artışla 1,0824'e yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!