İşsizlik oranı yüzde 10.4 ile son 5 yılın zirvesinde

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik oranı yüzde 10.4 ile son 5 yılın zirvesinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2015 01:11

İşsizlik yüzde 10.4 ile çift hanede yedinci ayına girdi. Arındırılmamış veri ise yüzde 10.9 ile Nisan 2010’dan beri en yüksek seviyesinde. Sanayide ve ihracatta işlerin kötü gitmesi işsizlikte iyileşmenin bir hayli zor olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

İŞSİZLİKTE çift hane yedinci ayına girdi. Yüzde 10 sınırından bir türlü aşağıya çekilemeyen işsizlik oranı ekonomideki yavaşlamaya paralel seyrediyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aralık 2014’te mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10.4 oldu. Bu son 5 yılın en kötü aralık ayı verisi. TÜİK hem mevsim etkilerinden arındırılmış hem de arındırılmamış veriyi açıklıyor. İşsizlikteki trendi geçici etkilerden bağımsız inceleyebilmek için mevsim etkilerinden arındırılmış veri en doğru sonucu veriyor. Ancak arındırılmamış veri de Aralık 2014’te yüzde 10.9 ile Nisan 2010’dan beri görülen en yüksek seviyeye çıktı. İşsizlikte Ocak 2015’te de yükselişin düşük gelen sanayi üretimi verileri ışığında sürmesi bekleniyor. Kısa vadede işsizlik oranında düzelme yaşanması ise mümkün görünmüyor.
Arındırılmış verilere göre işgücü 42 bin kişi artarken istihdam 100 bin kişi arttı. İşgücü artışındaki yavaşlama da kasım ayına göre iyileşme gözlenmesinde etkili. İşsiz sayısı ise 3 milyon 49 bin kişi. Gençlerde işsizlik ise yüzde 19.1, tarım dışı işsizlik ise yüzde 12.5. Tarımda 42 bin ve hizmet sektöründeki 67 bin istihdam artışları dikkat çekici, sanayi de ise kasıma göre 7 bin yeni işsiz var. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre değişmeyerek yüzde 51 oldu.

Haberin Devamı

Eğitimli kadın çıkmazda


İŞSİZLİK verileri kadınların eğitim seviyesi arttıkça işsizlik oranının arttığını da ortaya koyuyor. TÜİK verilerine göre üniversite mezunu erkeklerde işsizlik oranı yüzde 8.3 iken üniversite mezunu kadınlarda oran yüzde 16’ya yükseliyor. Meslek lisesi mezunu kadınlarda işsizlik oranı yüzde 20.6’ya fırlıyor. Lise mezunu kadınlarda işsizlik yüzde 18.7, ilköğretim mezunu kadınlarda işsizlik yüzde 9.9, okur yazar olmayan kadınlarda ise yüzde 2.8. Aslında bu durum eğitim seviyesi düştükçe işgücüne katılan kadınların sayısının azalmasından da kaynaklanıyor. İşgücü talebi ne kadar az olursa işsizlik oranı da o kadar düşük oluyor.

İşsizlik oranı yüzde 10.4 ile son 5 yılın zirvesinde

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!