AYM’den İş Bankası’na iyi haber

Güncelleme Tarihi:

AYM’den İş Bankası’na iyi haber
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2015 01:59

ANAYASA Mahkemesi (AYM), İş Bankası AŞ Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’na yapılan katkı payı ödemelerinin “ücret” sayılarak, İş Bankası’na kesilen vergi cezasının, “mülkiyet hakkının ihlali” olduğuna karar verdi.

Haberin Devamı

AYM, vergi cezasının bankaya tazminat olarak geri ödenmesine oybirliği ile hükmetti. AYM, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında ise hukuki yarar görmedi. AYM, bunun yerine bankadan tahsil edilen net 39 bin 378,20 TL verginin tahsil tarihi itibariyle yasal faizi ile birlikte tazminat olarak geri ödenmesine hükmetti.

İŞ BANKASI’NDAN VERGİ CEZASINA BİREYSEL BAŞVURU


Türkiye İş Bankası AŞ Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’na, İş Bankası’nın yaptığı katkı payı ödemelerinin, vergi müfettişlerince 2007’de yapılan vergi incelemesi sonucunda ücret olarak değerlendirilmesi sonucu bankaya vergi kaybı nedeniyle ceza kesildi. Banka, bu cezaya karşı açtığı davalar reddedilince, mülkiyet ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiği iddiasıyla AYM’ye başvurdu. AYM Genel Kurulu da bankanın bireysel başvurusunu görüştü ve 12 Kasım 2014’te kabul etti. Yeni AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın da altında imzası bulunan ve dünkü Resmi Gazet’de yayımlanan kararda, bu ödemelerin ücret olarak değerlendirilemeyeceği belirtildi. Vergi cezasını ihlal sayan kararda özetle şöyle denildi:

MÜLKİYET HAKKI İHLAL EDİLDİ

“Başvuru konusu vergilendirme işleminin ilişkin olduğu vergilendirme dönemi (2007 yılı) itibariyle, Anayasa’nın 73/3 fıkrasında yer alan verginin kanuniliği ilkesi gereği, kanuni düzeyde sağlanması gereken öngörülebilirliğin sağlanamadığı, kanun hükümlerindeki öngörülemezliğin kanun altı idari uygulamalar ve düzenlemeler veya yargısal içtihatlarla giderilemediği, bu durumda başvurucu tarafından 2007 yılında Vakfa ödenen katkı paylarının ücret sayılarak vergilendirilmesine ilişkin işlemlerin, öngörülebilir kanuni dayanağının bulunmadığı anlaşıldığından, vergi asılları bakımından varılan sonuç dolayısıyla vergi cezaları bakımından ayrıca değerlendirme yapılmasına gerek görülmeyerek, Vakfa yaptığı katkı payı ödemeleri üzerinden vergi ve ceza tahsil edilmesi nedeniyle başvurucunun, Anayasa’nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğinin kabul edilmesi gerekmektedir.

VERGİ CEZASI KADAR TAZMİNAT ÖDENMELİ


Başvurucu, hukuka aykırı bir şekilde vergi tarh edilmesi ve ceza kesilmesi dolayısıyla Anayasa’nın 35. maddesinde yer alan mülkiyet hakkının ihlal edildiğinin tespiti ile yeniden yargılama yapılması veya tazminat ödenmesi talebinde bulunmuştur. Adalet Bakanlığı görüşünde, başvurucunun tazminat talepleri konusunda değerlendirme yapılmamıştır. Başvurucu hakkında yürütülen vergi incelemesi sonunda, 2007 yılı için gelir vergisi ve damga vergisi tarh edilerek vergi cezaları kesilmiş, bunlar ihbarname ile başvurucuya tebliğ edilmiş ve net 39.378,20 TL tutarındaki vergi, gecikme faizi ve cezalar başvurucu tarafından ödenmiştir. Söz konusu verilendirme işlemleri dolayısıyla başvurucunun mülkiyet hakkının ihlal edildiği tespit edilmiş olup başvurucunun kişisel yararı göz önünde bulundurulduğunda başvurucu açısından yalnızca ihlalin tespitiyle giderilemeyecek olan maddi zararın bulunduğu anlaşıldığından, başvurucu tarafından ödenen vergi, gecikme faizi ve cezalar miktarınca tazminatın başvurucuya ödenmesine karar verilmesi gerekir.”

Haberin Devamı

oarmutcu@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!