Çiftçinin imdadına sigorta yetişti

Güncelleme Tarihi:

Çiftçinin imdadına sigorta yetişti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2015 22:51

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, afetler nedeniyle 2014’te üreticiye 500 milyon TL hasar ödendiğini belirterek, 2015’e yoğun hasarla başladıklarını, ürünlerin zarar gördüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

DOĞAL afetler tarımsal alanda büyük zarara neden olunca, üretici de çareyi tarım sigortasında buldu. 2014’te devlet destekli tarım sigortasında poliçe sayısı 1,1 milyona çıktı. Üreticiler sigorta için toplam 319,5 milyon TL prim öderken, devletin prime katkısı ise 364 milyon TL oldu. Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) geçen yıl üreticiye 500 milyon TL’nin üzerinden hasar ödedi. TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, geçen yıl tarımsal alanlarda yoğun hasar meydana geldiğini belirterek, 277 bin adedin üzerinde hasar ihbarı aldıklarını, üreticiye 500 milyon TL’nin üzerinde hasar ödediklerini söyledi. Satoğlu, hasarın 399 milyon TL’sinin bitkisel ürünlerden, 87 milyon TL’sinin büyükbaş hayvanlardan, 11 milyon TL’sinin seralardan kaynaklandığını kaydetti.

POLİÇE SAYISI ARTIYOR

Yusuf Cemil Satoğlu, geçen yıl yaşanan hasarlar neticesinde hükümetin ve Tarım Bakanlığı’nın üreticileri sigortaya teşvik etmesinin 2015’te tarım sigortalarına olan ilgiyi arttıracağına da değinerek, “Bu yılın Ocak ayında 129 bin adedin üzerinde poliçe düzenlendi ve bugün itibariyle 78 binin üzerinde üretici sigortalandı. Amacımız, sistemi büyüterek, sigortalanabilir alanlara ulaşmak, sigortalı sayısını arttırıp, sürdürülebilir hale getirmek. 2015’de poliçe sayısı yüzde 20 arttıracaktır” dedi.

2015’E HASARLA GİRDİK

Satoğlu, 2015 yılına da yoğun hasarla başladıklarını ve don, fırtına, dolu, sel-su baskını, hortum nedeniyle ciddi hasarlar oluştuğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Portakal, mandalina, buğday, limon, mandalina, ıspanak, pırasa, daldaki narenciye, bakla ürünleri, buğday, limon zarar gördü. Sadece bitkisel ürün sigortalarında 6 bin 600’ün, sera sigortasında da 700’ün üzerinde hasar ihbarı aldık. Hasar tespit çalışmalarının büyük kısmı bitti, bazı illerde ise çalışmalar sürüyor.”

Haberin Devamı


Meyvede primin yüzde 67’si devletten

SATOĞLU, üreticinin ödeyeceği primin yarısını, meyvelerde ise don teminatı priminin yüzde 67’sini devletin karşıladığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Teşvik için başlangıç, yenileme, peşin ödeme indirimleri var. Bitkisel üründe önlem alanlara yüzde 50’ye varan, seralarda ise riske göre indirimler var. Hasar almayan parseller, işletmelere hasarsızlık indirimi uygulanıyor.”

Haberin Devamı

Üretici mağdur oluyor

SON yaşanan afetlerin sigorta ihtiyacını ortaya çıkardığını, aksi halde üreticinin mağduriyetler yaşadığını belirten Satoğlu, “Son 20-25 günde don, dolu ve sel gibi nedenlerden ötürü portakal, limon ile sebzeler zarar gördü. Eskişehir Bilecik, Kütahya ve diğer illerde seralar hasara uğradı. Bu bölgelerde sigortalılık düşük olduğundan vatandaşlar mağduriyetler yaşıyor. Bu yıl poliçe düzenlemeleri başladı” dedi.

Oyak, AvivaSa ile anlaştı

AvivaSA ile Oyak ve Oyak Grubu şirketleri arasında, çalışanların emeklilik planlarındaki birikimlerinin AvivaSA Emeklilik ve Hayat’a aktarımına ilişkin bir anlaşma imzalandı. AvivaSA anlaşma kapsamında, Oyak ve grup şirketlerine özel ‘Avantajlı Grup Emeklilik’ planı hazırladı. Çalışanların emeklilik planlarında biriken fon tutarları da AvivaSA’ya aktarılacak. Avantajlı grup emeklilik planlarında Oyak ve Oyak Grubu çalışanlarının hakları aynen korunarak devam edecek.

Generali’nin Başkanı Namık Tan

Haberin Devamı

Türkiye’nin İsrail ve ABD Büyükelçilik görevlerini üstlenen eski diplomat Namık Tan, Generali Sigorta Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Tan, 1990 yılında Cumhurbaşkanlığında Başkatip, Özel Kalem Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu. 1996 yılında Dışişleri Bakanlığı Amerika-Pasifik ve Uzakdoğu Dairesi’nde Şube Müdürü olan Tan, 1997-2001 arasında Washington Büyükelçiliği’nde Müsteşar, Birinci Müsteşar olarak çalıştı. 2001’de Amerika Genel Müdür Yardımcılığı’nda Daire Başkanı, 2002’de Enformasyon Daire Başkanı olarak görev aldı. 2004-2007 arasında Enformasyon Daire Başkanlığı’nda Genel Müdür Yardımcısı ve Bakanlık sözcüsü görevlerini üstelendi. 2007-2009’da İsrail Büyükelçiliği görevini yürüten Tan, 2010’da Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği görevine getirildi. Tan, 2014’te görevini tamamlayarak yurda döndü.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!