Siyasilerden, Bank Asya yorumları

Güncelleme Tarihi:

Siyasilerden, Bank Asya yorumları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2015 12:29

Bank Asya yönetiminin TMSF'ye geçmesine ilişkin hükümet kanadından ilk yorum Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den geldi. Bank Asya yönetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devrine ilişkin kararın, bankacılık piyasası kurallarının bir sonucu olduğunu savunarak, "Türkiye'de en azından finansal piyasalar için de bir spekülasyon sonlandırılmış ve daha güvenli bir ortama geçilmiştir" dedi. Karara, muhalefetten ise tepkiler var.

Haberin Devamı

Bank Asya yönetiminin TMSF'ye devrine ilişkin BDDK kararını da değerlendiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, şöyle konuştu: "Bu kararın yorumlanacak bir tarafı yoktur, tamamen matematiksel değerlere tabidir. Kurallar konmuştur, 'rakamsal değerler şunun altına indiğinde sonuç şu olur' dendiği için rakamsal değerlerle ilgili tamamen teknik bir çalışmadır. Türkiye'deki bankacılık piyasasının kurallarının bir sonucudur, bunun yorumlanacak bir tarafı yoktur. Kim olursa olsun, yapılması gereken yapılmıştır. Türkiye'de en azından finansal piyasalar için de bir spekülasyon sonlandırılmış ve daha güvenli bir ortama geçilmiştir."

Siyasilerden, Bank Asya yorumları

Bank Asya'nın yönetiminin TMSF'ye geçmesini değerlendiren İçişleri Bakanı Efkan Ala Türkiye ekonomisinin, çok sağlam, dünyanın örnek gösterdiği bir ekonomi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Siyasilerden, Bank Asya yorumları
BANK ASYA’DA İPLER TMSF’DE

BDDK AK PARTİ DÖNEMİNDE KURULDU

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay da Bank Asya konusuna ilişkin "AK parti döneminde BDDK kuruldu. Bütün hepsi bankalar hem iyi yürüsün hem de vatandaş mağdur olmasın diye yapıldı. Yani orada bir risk varsa bu tür tedbirler alınır. Bank Asya konusu yeni gündemde değil. Siyasi bir etkilenmeyle olsaydı çok önceleri olurdu. Bankaların kendi yürüyüşü değerlendirildi herhalde ve o risk aşamasına geldiği için oradaki mevduat sahiplerini korumak açısından bu yapılmıştır. Bu teknik bir konudur" şeklinde konuştu.

Siyasilerden, Bank Asya yorumları

SÜREÇ 7 EKİM'DE BAŞLADI

Konu ile ilgili konuşan MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise "Bu anlayış hastalıklı bir anlayış. Türkiye'nin bütün politikası paralelle mücadele üzerine kurulu. Cumhurbaşkanı, yurtdışındaki Türk okullarının nasıl kapatılacağını tartışıyor. Türkiye'nin ciddi sorunları var, geçim, istihdam, emeklilerin, çiftçilerin sorunları var ama Cumhurbaşkanı her gördüğü devlet adamına, 'beni bu paralelden kurtar' diyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Siyasilerden, Bank Asya yorumları
TMSF BAŞKAN YARDIMCISI BANK ASYA'NIN YÖNETİM KURULU BAŞKANI OLDU

Yeniçeri, "Yaşananlar 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun artçı sarsıntılarıdır. Gerçekte Bank Asya'ya el koyma girişimi 7 Ekim 2014'te başlamıştı. Cumhurbaşkanı, isim vermeden Bank Asya ile ilgili 'Bir bankanın batırılması için çalışılmıyor, o banka zaten batmış' demişti" diye konuştu. Yeniçeri, iktidarın bu girişimle banka müşterilerini tedirgin ederek paniğe sevk etmeyi ve paralarını çekmek için bankaya hücum etmelerini sağlamayı, sonra da bankayı tamamıyla TMSF'ye devretmeyi planladığını iddia etti.

'REEL KRİZE DOĞRU DÖNER'

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise konu ile ilgili yapıtığı açıklamada "İnsanlar oradan mevduatlarını çektiği zaman ekonomide döndürecek kaynak bulamazsınız. Finansal kriz ondan sonra da reel krize doğru döner. Bu güvenin sarsılması fark etmiyor, A bankası, B bankası. Bir şekilde bu, sistemin krizine dönüşür." dedi.

Haberin Devamı

Siyasilerden, Bank Asya yorumları
BANK ASYA'NIN AÇILIŞINDA ÖNEMLİ İSİMLER

Günal, şunları söyledi: "Ekonomi de zaten kaynak yetersizliğiniz var. Bir taraftan da Merkez Bankası ile saçma sapan bir şeye girip, suçu oraya atıp, ekonomideki başarısızlığınıza günah keçisi bulmaya çalışıyorsunuz. Böyle olduğu zaman güvensizlik oluşur. Hem para politikaları hem sektör anlamında güvenliksiz oluşur. İnsanlar oradan mevduatlarını çektiği zaman ekonomide döndürecek kaynak bulamazsınız. Finansal kriz ondan sonra da reel krize doğru döner. Bir şekilde bu sistemin krizine dönüşür."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!