Türk Akım’a kardeş rotası

Güncelleme Tarihi:

Türk Akım’a kardeş rotası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2015 23:52

TÜRKİYE ile Rusya arasında stratejik anlamda büyük önem taşıyan Türk Akımı’na kardeş ülke rotası çiziliyor.

Haberin Devamı

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Azerbaycan’dan Slovenya’ya kadar 18 ülkeyi içine alan Avrasya Birliği ile Güney Akım’a “kardeş ülke rotası” çizileceğini söyledi.
Türk Akımı ile Avrupa’ya gidecek hattın soydaşların olduğu coğrafyadan geçeceğini dile getiren Kumbaroğlu, “Türk Akımı Türkiye’ye geliyor, buradan Yunanistan’a gidiyor, gerisi belli değil. Petrol ve gaz kaynaklarının yoğun olduğu yerler çok önem kazanıyor. Bu nedenle ana hattın gittiği ülkeleri içine alan bir birliğin kurulmasının iyi olacağını düşündük” diye konuştu. Kumbaroğlu, Avrasya Birliği adıyla yeni bir yapılanmaya gitmeye karar verdiklerini ve 18 ülkeyi kapsayan oluşumda, Ukrayna ve Rusya gibi aralarında sorun bulunan ülkeleri aynı çatı altında toplamayı amaçladıklarını ifade etti. Güney Akımı’nın baştan sakat doğan bir proje olduğunu savunan Kumbaroğlu, “Çünkü ekonomik değildi. 930 kilometresi Karadeniz’in altından geçiyor. Maliyetin yüzde 60’ı burada, 30 milyar dolar hesaplıyorlardı. Türkiye’den geçse 10 milyar dolar ucuzlayacak” dedi. Güney Akım nedeniyle Rusya’da bir süre önce boru üretiminin başladığını da ekleyen Kumbaroğlu, “Üretimi yapılan borular Güney Akım gerçekleşmediği için Türk Akımı’nın daha hızlı gerçekleşmesini sağlayacak” diye konuştu.

18 ÜLKE BİRLİK OLUYOR

Kumbaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Baştan beri Güney Akımı çok gerçekçi ve ekonomik bulmuyoruz. Ekonomik olmayan proje nasıl oldu da ilerledi? Coğrafyaya bakınca Türkiye, Türk Akım’la merkez olacak. Avrasya Birliği kuruyoruz. 18 ülke var. Hazar ve Karadeniz etrafındaki ülkeler var. Türk Akımı geldiğinde Balkanları besleyen hat lazım. Rusya, Bulgaristan’ı istemiyor. Yunanistan’a girecek bu hat. Balkanlardan çıkış için Makedonya’dan çıkacak. Sonra farklı güzergahlar olabilir. Biz bu konuda fikir üretiyoruz, çalışma yapıyoruz, araştırıyoruz. Bunun için Türkiye’nin inisiyatif alması lazım. Avrasya Birliği kurduğumuzda Azerbaycan’dan Slovenya’ya kadar uzanan bir hattan bahsedebiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!