Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun?

Güncelleme Tarihi:

Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2015 22:47

Erdoğan, faizlerin yüzde 5’e kadar indirilmesini istedi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilerine maruz kaldı. Erdoğan, yüzde 5 seviyesine inmesi gereken faiz için Merkez Bankası’na seslendi ve “Neyi bekliyorsun” diye sordu. Erdoğan ayrıca Başkan Erdem Başçı’yı huzuruna çağırabileceğini de açıkladı.

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan başbakanlığı döneminde faiz konusunda sık sık eleştirdiği Merkez Bankası’nı yine eleştiri yağmuruna tuttu. Petrol fiyatlarının düşmesine rağmen faizin indirilmediğini belirten Erdoğan, “Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun? Şimdi diyebilirler ha, Merkez Bankası bağımsızdır, ben de bağımsızım. Kendileriyle de konuşacağım. Bu iş böyle yürümez” dedi. Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu yönetimini kabulünde şu noktalara dikkat çekti: “Ülkemize yönelik tertiplerin saldırıların iki konuda daha yoğunlaştığını görüyoruz. Biri ekonomi, diğeri sosyal barış. Ekonomimizi zayıf göstermek için yürütülen gayretleri sizler gayet iyi biliyorsunuz. 12 yıldır saldırılara manipülasyonlara maruz kaldı.

YATIRIMA ENGEL

O olaylar esnasında faiz 4.6’ya kadar düşmüştü. Bu olaylarla birlikte hemen faiz yükselmeye başladı ve ülkemizde faizin meddahlığını yapanlar da çok. Hala bunun gayreti içinde olanlar maalesef var. Ben cumhurbaşkanı olarak her yerde söylüyorum. Biz devletin borçlanma faizini yüzde 63’ten aldık, tek haneye indirene kadar verdiğim kavganın şahidi olan birçok arkadaşım var. Ama tek hanede kalmasını istemeyen birileri hala var.
Bir defa yüksek faiz bu ülkede yatırımın önündeki en büyük engeldir. Eğer yüksek faiz devam edecek olursa bu ülkede yatırımlar bizim istediğimiz seviyede asla yürümeyecektir, bu ülke girişimci doğuramayacaktır. Bu faiz lobisi son zamanlarda reel yatırımdan çok, daha kolay para nasıl kazanılır, paradan para nasıl kazanılır... Hep buna doğru gidiliyor. Finans sektörü bakıyorsunuz korkunç paralar kazanıyor ve kendi öz sermayesiyle de diyemiyorum biliyor musunuz? Burada da bakıyorsun vatandaşın mevduatlarıyla paradan parayı kazanıyor ve vatandaşa tekrar dönüşümü noktasında da kendi hesaplarını yapıyor. En az imkanı sağlamak suretiyle burada yatırımcımızın önünü açacağı yerde önünü tıkıyor.

YATIRIMA YER BULUNMUYOR

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Erdoğan turizmde yatırım yapacak yer bulmakta zorlanıldığını dile getirerek “Az önce televizyonu izliyorum odamda. Erciyes’teki oteller okullar tatile girmeden yüzde 85 doluluk var. Bu bir şeyi gösteriyor, neyi? Refah düzeyi aynı zamanda yükselmiş. Bu tür hem alanlar açılıyor. Palandöken, Erciyes’e bakıyorsunuz her tarafta. Buralara durup dururken gelmedik” dedi.

Haberin Devamı

Yüksek faizin yatırımın önündeki en büyük engel olduğunu söyleyen Erdoğan, böyle devam ederse bu ülkenin girişimci doğuramayacağını söyledi.

Merkez bağımsız ben de bağımsızım

TÜRK insanının çok haysiyetli olduğunu ve aldığı borcu ödediğini kaydeden Erdoğan, “Böyle bir toplumun içerisinde finans sektörünün riski bile yok denecek noktadadır. Dünyada herkes inerken, bizim Merkez Bankası sağ olsun hala olduğu yerde duruyor. İnmiyor, düşürmüyor, yahu neyi bekliyorsun sen? Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun? Şimdi diyebilirler ha, Merkez Bankası bağımsızdır, ben de bağımsızım. Kendileriyle de konuşacağım. Bu iş böyle yürümez. Bizim yatırıma, istihdama, üretime ihtiyacımız var. Şimdi istihdamda bir sıkıntı görünüyor. İnelim yüzde 5’e kadar ya, düşelim buralara” dedi.

Haberin Devamı

‘Merkez’e eleştiri kuru 2 kuruş yükseltti

İSVİÇRE Merkez Bankası’nın frangı euroya karşı tamamen serbest bırakmasının ardından küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma doları dün 2.30 TL’den başlattı. Bir önceki günkü İsviçre depremine nazaran sakin bir gün geçiren kuru ise gün içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik eleştirileri hareketlendirdi. Saat 14’te Erdoğan konuşmasına başlamadan önce 2.3080 TL seviyesinde bulunan dolar konuşmanın ardından 2 kuruş artarak 2.32 TL’nin üstüne demir attı ve akşam saatlerinde 2.3400 TL’ye kadar yükseldi.

ABD BEKLENDİĞi GİBİ

Petol fiyatlarında yaşanan düşüşün enflasyon tahminlerinde iyimserliği beraberinde getirmesiyle uzmanlar Merkez Bankası’ndan politika faizini 50 baz puan düşürmesini bekliyor. Öte yandan ABD’de de dün dolar kurunu yakından ilgilendiren bir veri açıklandı. ABD’de TÜFE aralık ayında eksi yüzde 0.4 gerçekleşerek beklentileri karşıladı. Uzmanlar bu verinin ABD’de deflasyon endişesini desteklediğini belirterek dolar/TL kurunda yukarı yönlü hareketleri kısıtladığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı


Dolar TL karşısında yükseldi
2.3400

Euro/dolar paritesinde 11 ayın en düşüğü
1.1560 $

Altın ons fiyatında yükseliş sürüyor
1.274 $

İsviçre Frangı’nda dün görülen değer
2.6358

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
87.416

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!