Soma B Termik Santrali özelleştirmesi ihalesini Konya Şeker kazandı

Güncelleme Tarihi:

Soma B Termik Santrali özelleştirmesi ihalesini Konya Şeker kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 15:12

Sivas Kangal Termik Santralini 2013'te 985 milyon dolara alan ve bugün de Soma Termik Santral ihalesinde 685.5 milyon dolarlık teklifiyle rakiplerini geride bırakan Konya Şeker CEO'su Mehmet Koca, Hürriyet'e gıda ve enerji sektöründe büyümeye devam edeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Konya Şeker'in Pankobirlik fabrikalarından biri olduğunu anımsatan Koca, Holding olarak gıda ve enerjiyi stratejik sektör olarak gördüklerini ve bu alanda yatırımlara devam edeceklerini söyledi. Tunçbilek Termik Santraline de teklif

Soma B Termik Santrali özelleştirmesi ihalesini Konya Şeker kazandı
verdiklerini ancak orada ikinci olduklarını anlatan Koca, "Soma Termik Santrali 6 üniteden oluşuyor ve 960 mw büyüklüğünde. 2013'te aldığımız Kangal Termik Santrali ise 3 ünite ve 457 mw. Böylece toplam büyüklüğümüz 1500 mw olurken, elektrikte pazar payımız yüzde 3'e ulaşmış oluyor" dedi.

288 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ
Santralın oldukça eski olduğunu ve ihale şartnamesi gereği çevre ve rehabilitasyon yatırım yapmaları gerektiğini belirten Koca, 4 yıl içinde 288 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi.
'Hem santralın parası hem de yatırım ihtiyacı, bu kadar parayı nereden bulacaksınız' sorumuza Koca, "Yurtiçi ve yurtdışında kredibilitemiz çok yüksek. Bizim için zor olmayacak. Santrali devraldıktan sonra hızlı bir şekilde yatırıma başlayacağız ve etkin, verimli bir üretim gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

TÜKETİCİ GLİKOZSUZ TORKU'YU SEVDİ
İştiraklerle birlikte toplam çalışan sayısının 8 bine yaklaştığını belirten Koca, gıda ve enerji sektöründe büyümeye ve istihdam yaratmaya devam edeceklerini söyledi. Şeker Fabrikalarının özelleştirme sürecinde de yer alacaklarını belirten Koca, "Torku markamız tüketici tarafından çok sevildi. Bazı ürün gamında pazar payımız yüzde 10'a kadar ulaştı. Ürünlerimizde glikoz kullanmadığımız için tüketicide 'bu ürün kaliteli' algısı oluştu" dedi.

Haberin Devamı

5 ŞEKER FABRİKASI, 1.5 MİLYON ORTAK

Türkiye'de şeker sanayinin gelişmesi için pancar ekicileri 1951 yılında kooperatifler halinde teşkilatlanmaya başladı. Bugün sayıları 31'e ulaşan pancar kooperatifleri, 1972 yılında PANKOBİRLİK şemsiyesi altında faaliyetlerini sürdürdüler.

PANKOBİRLİK'in 64 ilde, 7.500 yerleşim biriminde pancar üretimi yapan 1.5 milyonu aşkın ortağı var. 31 pancar kooperatifinin 312 şubesi, 5 kooperatif şeker fabrikası, Amasya, Kayseri, Boğazlıyan, Konya, Çumra ile 50'nin üzerinde tarımsal amaçlı iştiraki bulunuyor.

Haberin Devamı

Pancar Kooperatiflerinin üst örgütü olan PANKOBİRLİK, devletten bugüne kadar herhangi bir destek almadan, tamamen üyelerinin kendi imkânlarıyla oluşturduğu sermayeleri ile ortaklarının tarımsal faaliyetlerinde kullandıkları her türlü girdinin teminini, dağıtımını, denetimini ve koordinasyonunu yapıyor.

22 FABRİKA, 50 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN
Türkiye kooperatifçiliğinde örnek bir model olan PANKOBİRLİK, çiftçiye modern tarım tekniklerini öğretirken teknoloji kullanımını destekliyor. Nitelikli tohum, gübre, ilaç gibi girdilerle verimliliğin artması sağlanırken, faaliyetler pancar tarımıyla sınırlı kalmıyor.

Dünya genelinde gelişmeleri takip eden birlik, ürünlerini mamul madde haline getirecek entegre yatırımlar yapan birlik bünyesinde 5 adet şeker fabrikası,11 adet yem fabrikası ile sıvı şeker fabrikası,damla sulama fabrikası, biyoetanol fabrikası, dondurulmuş parmak patates fabrikası, 50 bin büyükbaş kapasiteli hayvancılık tesisi, et entegre tesisi, Beta Tohumculuk, süt ve süt ürünleri fabrikası, sert şekerleme ve çikolata fabrikası, 13 adet tarımsal amaçlı iştirak, 17 adet çeşitli konularda faaliyet gösteren kuruluş olmak üzere 50'nin üzerinde iştiraki bulunuyor.

6700 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR
2013 yılı rakamlarına göre PANKOBİRLİK'in 660 milyon dolarlık sermayesine karşın, aktif toplamı 2.5 milyar dolar, cirosu 1.9 milyar dolar. 6 bin 655 kişiye istihdam sağlanırken,
ortaklarına sağladığı ayni ve nakdi destek 172 milyon dolar. Ödenen vergi ise 98 milyon dolar.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!