Vergiyi AB’ye uydur 1.5 milyar kazan

Güncelleme Tarihi:

Vergiyi AB’ye uydur 1.5 milyar kazan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 01:04

SİGARADA yılın sonunda vergide bir ayarlama beklenirken, nispi vergilemeye dayalı uygulanan vergi sistemi ve indirimler nedeniyle yaklaşık 1 milyar liralık bir vergi kaybı olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Pazarda bu yıl ilk kez hem tüketim hem de kaçak oranı artttı. JTI Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Bilgehan Anlaş, Türkiye’ye 22 milyar kaçak sigara girdiğini bunun yarısının Bulgaristan üzerinden giren bir marka olduğunu söyledi. Anlaş, Türkiye’nin sigare vergilemesinde Avrupa Birliği’ne uyumlu hale gelmesi halinde hiç vergi yükü arttırılmadan 1.5 milyar lira ek vergi toplayacağını belirtti.

Anlaş, sigaradaki kaçak oranının yüzde 19.6’dan yüzde 20.3’e yükseldiğini, ilk kez hem pazarın hem de kaçak oranının artış gösterdiğine dikkat çekti. Anlaş, “Normalde kaçağın arttığı yıllarda yasal sigara tüketimi düşer, kaçak azalınca yasal sigara satışları artardı. Bu yıl ilk kez böyle bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Anlaş’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’deki yaklaşık 22 milyar adet kaçak sigaranın yarıya yakını Bugaristan’da üretilen ve yurda kaçak yollardan giren bir sigara markasından kaynaklanıyor. Yapılan hesaplamalara göre, fiyatı yaklaşık 3-3.5 liradan satılan kaçak Bulgar sigarası tek başına Türkiye’nin yılda yaklaşık 2.4 milyar lira vergi kaybına uğramasına neden oluyor. Söz konusu sigara 10 milyar adete yakın satış rakamı ile sektörde de en fazla tüketilen sigara markası ünvanını sahip. 5 yılda ise toplam vergi kaybının 17.9 milyar lira olduğu tahmin ediliyor.

Anlaş, sigara vergilemesinde Türkiye’nin AB ile uyumlu hale gelmesi halinde vergi gelirlerinde hem düşüş riskinin ortadan kalkacağını hem de toplam vergi yükü arttırılmadan 1-1.5 milyar lira ilave vergi toplanacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!