Avrupa’dan dev hamle

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’dan dev hamle
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 01:27

AVRUPA Birliği Komisyonu, krizin etkilerinden bir türlü kurtulamayan Avrupa ekonomilerinin yeni bir başlangıç yapmasını sağlamak amacıyla 315 milyar Euro’luk bir yatırım planı açıkladı.

Haberin Devamı

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker tarafından Avrupa Parlamentosu’nda açıklanan plan, 2015 ortasında devreye sokulacak 21 milyar Euro’luk kaynakla üç yıllık dönemde ekonomide 315 milyar Euro düzeyinde net etki ve 1-1.3 milyon arasında yeni iş yaratmak gibi oldukça iddialı, bir o kadar da tartışmalı bir içeriğe sahip. Planın uygulanmasını sağlamak amacıyla Avrupa Stratejik Yatırım Fonu (EFSI) oluşturulacak. Avrupa Yatırım Bankası (AYB) işletiminde olacak plana aktarılacak 21 milyar Euro’nun 16 milyarlık bölümü AB bütçesinden geri kalan 5 milyarlık dilimi ise AYB tarafından karşılanacak. AB ülkelerindeki yatırım oranının kriz öncesi düzeyin yüzde 15 altında olduğu ve 2007’ye oranla 430 milyar Euro’luk bir eksiğin bulunduğu bir ortamda açıklanan paketin en önemli unsuru olan EFSI sayesinde AYB tarafından çok riskli bulunan projeler de finanse edilebilecek.

SON KARAR 18 ARALIK’TA

Plan bağlamında finanse edilebilecek projelere ilişkin çalışmalara AYB içinde daha şimdiden başlanırken tercihin Avrupa’nın önceliklerine katma değer sağlayacak dijital gelişim, enerji, ulaştırma ve eğitim öncelikli alanlar olarak görülüyor. “Havadan para yağmayacağını, para basma makinasının da bulunmadığını” ve yatırımcıların “inanç, kredibilite ve güven” eksikliği yaşadığının altını çizen Juncker, yatırım yapılan her Euro’nun 15 Euro’luk yatırım sağlamasını umuyor. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen de, sadece motorun çalışmasını devam ettirmeye yetecek kadar paraya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!