Kremayla sildi içgüdüyle aldı

Güncelleme Tarihi:

Kremayla sildi içgüdüyle aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2014 21:33

Yıldız Holding, United Biscuits’e 3.2 milyar doları 10 günde ödeyecek.

Haberin Devamı

Murat Ülker, 1980’lerde Suudi Arabistan pazarında liderliği bol krema sayesinde United Biscuits’in elinden aldıklarını hatırlatarak, “Bugün ise kuyumcu titizliğiyle inceleyip, bisküvici içgüdülerimizle o şirketi aldık” dedi.

YAKLAŞIK 3.2 milyar dolarla İngiltere’nin bisküvi devi United Biscuits’i satın alan Yıldız Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker 10 gün içinde işlemin tamamlanıp paranın United Biscuits’e ödeneceğini belirtti. Ülker, finansmanın yüzde 60’ını kendilerinin, yüzde 40’ının ise bankalar tarafından sağlanacağını açıkladı. Satın alma sonucu 4 milyar dolar cirolu dünyanın üçüncü büyük firması doğarken Ülker, United Biscuits fabrikaları dahil yıllık 200 milyon dolarlık yatırım planının hayata geçeceğini söyledi. Finansmanı sağlamakta zorlanmayacaklarını vurgulayan Ülker “Gelişen ülkeler kategorisinde değerlendirildiğimiz için finansman bulmak bizim için çok da zor olmuyor. United Biscuits işleminde Türk ve yabancı finansman kuruluşlarının gücünü arkamızda hissettik” dedi.
United Biscuits ile ilk tanışmasının 1982’de Suudi Arabistan’da gerçekleştiğini aktaran Ülker “O dönemde rakibimizdi ve Customs markasıyla pazar lideriydi. Bu ürüne benzer bir tadı tutturmak için uzun süre analiz ettik. Hatta ben biraz daha fazla krema koydurttum. Sonuçta Arabistan’da pazardan sildik. Neyse ki bugün United Biscuits’te o dönemi hatırlayan kimse yok” diye konuştu. 2007’den bugüne takip ettikleri marka için Londra, Nijerya, Hindistan’daki fabrikaları gezdiklerini belirten Ülker “100 saat uçuş yaptım. 5 günlük seyahatte 3 kez uçakta uyudum. Rakamları da kuyumcu titizliğinde inceledik. Son kararı ise bisküvici içgüdülerimiz verdi. Fazla para teklif etmek her zaman yeterli olmaz. Godiva’da bizden 50 milyon dolar fazla veren teklif vardı. Burada özellikle işi 10 günde bitirme taahhüdümüz önemli rol oynadı” dedi.

Haberin Devamı

MCVITIE’S GELECEK

Ülker ve United Biscuits’in hakim olduğu pazarlar arasındaki fark da dikkat çekiyor. 14 tesiste 442 bin ton yıllık üretim yapan United Biscuits ağırlıklı olarak eski İngiltere sömürgeleri pazarlarında güçlü. Ülker ise Türkiye dışında Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da önemli pazar payına sahip. Satın alma sonucu iki şirketin pazarlarında marka sinerjisi yaşanacağını belirten Murat Ülker “Ülkerin hakim olduğu pazarlarda McVitie’s, UB’nin hakim olduğu pazarlarda da Ülker soyadlı markalar görebiliriz. İki şirketin ürünleri birbirlerinin pazarlarına uygun” diyerek Türkiye’de McVitie’s markasının satılacağına işaret etti. AnalaşmaylaUnited Biscuits’in mevcut yönetimi ile yola devam edilecek.

Haberin Devamı

Kremayla sildi içgüdüyle aldı

ZORLANAN BALERİN GİBİYİZ

Türkiye’de sanayinin en büyük sorunu birden fazla bakanlığa bağlı iş yapmak. Bir işin bir sahibi olsa bizim açımızdan iyi olacak. Birisi ‘bu işi şöyle yap’ derken, diğeri ‘şöyle yap ama böyle de yapsan iyi olur’ diyor. Zorlanan bir balerin gibi ikisini bir arada yapamıyoruz bazen.

İKİNCİLİK İÇİN ZAMAN VAR

DÜNYANIN 12. büyük bisküvi üreticisi olan Yıldız Holding satın almanın ardından üçüncü büyük bisküvi üreticisi haline geldi. Murat Ülker dünya birincisi olmaya aday olduklarını ancak bunun zaman alacağını belirtti. Önceliklerinin bu yatırım finansmanının geri ödemesi, temettü ödeme ve UB fabrikaları da dahil yıllık 200 milyon dolarlık yatırım planı olduğunu belirten Ülker “Üçüncü ile ikinci arasındaki merdiven farkı da uzun. İkinci olmak epey zaman alır” diye konuştu.

Haberin Devamı

23 SAATLİK MÜZAKERE

YILDIZ Holding CFO’su Cem Karakaş, pazar günü nihai müzakerelerin yapıldığı bilgisini verdi. Karakaş “Yaklaşık 300 işlem bitirmiş, 4 kişilik müzakere ekibimizle pazar günü aralıksız 23 saat nihai müzakereyi gerçekleştirdik. Bu müzakere sonunda ya imza atacak ya da vazgeçecektik. Sonunda görüşmeler olumlu sonuçlandı. Satın alma işlemlerinde banka gibi işler çok uzun sürer ama United Biscuits’in alınması işleminde biz 10 günde devir alacağımız taahhüdünü verdik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!