Soma'da maaşlar ödenmedi işçiler eyleme başladı

Güncelleme Tarihi:

Somada maaşlar ödenmedi işçiler eyleme başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2014 11:22

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma’da şimdi de ‘maaş krizi’ yaşanıyor. Maaşlarını alamayan işçiler eyleme başladı. İşçiler maden kapısından giriş ve çıkışları kapattı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz 13 Mayıs’ta 301 işçinin, madende oluşan göçük ve zehirlenmelere bağlı yaşamını yitirdiği Soma Kömürleri AŞ’ye ait Eynez, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan işçiler bu ay ücretlerini alamadı. Türkiye Maden İşçiler Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada “Eğer ivedilikle çözüm bulunmazsa, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan maden işçilerinin sadece bu ay değil ileriki aylarda da ücret alamamaları söz konusudur” dedi.

Somada maaşlar ödenmedi işçiler eyleme başladı

İşçiler madenin girişinde eylem başlattı.

Akçul, sendika olarak, Başbakan, Enerji ve Çalışma bakanlıklıklarına başvurduklarını, Soma Kömürlerinde çalışan işçilerin ücret ödemesi sorununun ivedilikle çözüm bulunmasını, bu konuda işçilere, sendikaya bir açıklama yapılmasını istediklerini dile getirdi. Akçul, sorun çözülmezse, yalnız bu ocaklarda çalışan 6 bini aşkın işçi ve ailesinin değil Soma, Kırkağaç başta olmak üzere, bölgedeki yerleşimlerdeki bağımlı esnafın da büyük sorun yaşayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Maaşlarını alamayan işçiler ise bu sabah eyleme başladı. Soma A.Ş'nin bir süre önce kısmi üretime başladığı diğer ocağı Işıklar'da işçiler verilen sözlerin tutulmadığı ve haklarını alamadıkları gerekçesiyle maden kapısından giriş ve çıkışları kapattı.

BİN 700 İŞÇİ İŞ BIRAKTI

Soma Kömürleri AŞ'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nda çalışan bin 700 işçi, "işçi ücretleri arasında adaletsizlik olduğu" gerekçesiyle iş bırakma eylemi yaptı. Sabah vardiyası için gelen işçiler maden ocağına inmedi. Gece vardiyasındaki işçiler de eve gitmeyerek eylem yapan arkadaşlarına destek verdi.

Çalışma izni verildikten bu yana sürekli çalışanlar ile işe hiç gitmeyenlere farklı ücret ödendiğini ileri süren maden işçileri, "Bizler devamlı işe gittik 2200 tl maaş aldık, bazı işçiler işe hiç gelmedi 1900 tl maaş aldı. Burada bir haksızlık var. Bunun giderilmesini istiyoruz. Şirket yetkililerinden bu konu hakkında bir açıklama bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

İşçiler, şirket yetkililerinin açıklama yapması için ocak önünde bekleyişini sürdürüyor.

Eylemi nedeniyle madende üretimin durduğu belirtildi.

AYRINTILAR GELİYOR…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!