Davutoğlu: Devlet şans oyunlarından çekilmeli

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Devlet şans oyunlarından çekilmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 14:48

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, devlette haksızlık yaratan bir yapı olduğunu savunarak, “Eğer bir milletin üreten, vergi ödeyen kesimi bazı imkanlara sahip değilse, bürokrasi ya da devlet yönetenler bu imkanlara sahipse, bu da sürdürülebilir ve ahlaki bir durum değil. Devletin elindeki sosyal tesisler, lojmanlar, konutlar, bina ve taşıtlarla ilgili kapsamlı bir envanter çalışması talimatı verdim” dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, “Devletin şans oyunları alanından tümüyle çekilmeli” görüşünü de açıkladı.

Davutoğlu, bakanlıklardan brifing alma programını dün Maliye Bakanlığı ile sürdürdü. Toplantı sonrası Maliye Bakanı Şimşek ile birlikte açıklama yapan Davutoğlu, şunları söyledi:

AHLAKİ BİR DURUM DEĞİL
“Kayıt dışıyla mücadele konusunda bir stratejik plan hazırlanması talimatını verdim. Devletin ve kamu yönetiminin tasarrufa dönük ve israftan kaçınan bir strateji belirlemesi önemli. Kamuda resmi alanda ne kadar israfa dönük faaliyet varsa ya da çalışma ,bunların denetim altına alınmalı. Eğer bir milletin üreten, vergi ödeyen kesimi bazı imkanlara sahip değilse, bürokrasi ya da devlet yönetenler bu imkanlara sahipse bu da sürdürülebilir ve ahlaki bir durum değil. Devletin elindeki sosyal tesis, lojman, konutlarla ilgili kapsamlı bir envanter çalışması yapılacak. Devlet personel sistemi gözden geçirilecek, taşıt ve bina kiralarının aşağı çekilmesi için çalışılacak. Personel ihtiyacından kaynaklanan artışın ülkenin ekonomik dengelerini sarsmaması, personelin etkin kullanımı, niceliksel artışı değil, niteliksel katkısının gözönüne alınması lazım. Bunun için personel sisteminde de ciddi bir gözden geçirme hamlesine ihtiyaç var.

Haberin Devamı

DEVLET ŞANS OYUNLARINDAN ÇEKİLMELİ
Devletin belli alanlardan çekilmesi artık bir zarurettir. Devlet, şans oyunları alanından tümüyle çekilmelidir. Dolaylı ve dolaysız vergilerdeki orantısızlık giderilecek. Önümüzdeki Ekim ayı muhtemelen, ama en geç Kasım ayında kayıt dışı ekonomiyle mücadele stratejimizi açıklayacağız. Yıl sonuna doğru da bütün bu çalışmaları tamamlayıp kamu emlaki ve kamuda yapılacak tasarrufla ilgili nihai bazı adımları atacağız.

KİRALAMADA PAZARLIK DÖNEMİ
Kiralamadan kaynaklanan ek maliyetlerin giderilmesi yönünde de çok ciddi, kapsamlı bir tedbir düşünüyoruz. Onu zamanla paylaşacağız. Taşıt kiralanmasından bina kiralanmasına kadar israfa dönük her türlü faaliyete bu anlamda denetim altına almayı, mümkün olduğu kadar kamu taşıtlarındaki sayısal artışın, kamu binalarındaki kiralanma bedellerindeki artışın ciddi şekilde aşağı çekilmesi, alınteriyle gelen vergi gelirlerin en doğru yerde kullanımının sağlanması için de iki ayaklı bir projeyi hayata geçirmiş olacağız. Kamusal alanda yapılabilecek reformlar için belli bir vergi düzeyini tutturmamız ve bunu adil, eşit bir şekilde uygulamamız lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!