Sanayinin hortumcusu

Güncelleme Tarihi:

Sanayinin hortumcusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 00:58

SANAYİDE birçok alanda kullanılan ‘dayanıklı’ hortumların üretimini yapan Emin Teknik, bu hortumları üreten makinelerin imalatına da başladı ve üretiminin tamamına yakınını 30 ülkeye ihraç ediyor.

Haberin Devamı

1970 yılında M. Emin Taşçı’nın Sirkeci’de kurduğu Emin Teknik, işe hidrolik hortum rakorları üretimi ve montajıyla başladı. Şimdi ikinci kuşak Bülent Taşçı tarafından yönetilen firma, sert lehim yöntemiyle başlıklı metal flex hortumlar, klima adaptörleri üretirken 2004’te ilk flex hortum makinesini de üretti. Geçen yıl 200 kişilik istihdamla 32 milyon lira ciro yapan firma, bu cironun 30 milyon lirasını 30 ülkeye yaptığı ihracattan elde ediyor. Bülent Taşçı şöyle anlatıyor öyküsünü:

TORNACI BABA KURDU

Babamız, 1960’larda İstanbul’a gelmiş ve tornacıda çalışmaya başlamış. Mesleği öğrenmiş. 1968’de çalıştığı atöle satılığa çıkınca aile ortaklığı ile atölyeyi satın almışlar. O atölye de aslında bugün devam ettiğimiz işleri yapıyormuş. İş makinelerinde kullanılan hidrolik hortumların başlıklarını üretiyormuş. Ben de üniversiteyi bitirdikten sonra 40 yaşıma kadar babamın yanında maaşlı olarak çalıştım. Sonra Levent’te başka bir atölye de ben kurdum ve orada paslanmaz hortumlar üretmeye başladık. Arada başka sanayi faaliyetlerimiz oldu ama son 11 yıldır tamamen paslanmaz hortumlar ve onların başlıklarını (fitting) üretiyoruz. Halen 4 kardeş (3’ü kız) şirketimizi birlikte yönetiyoruz. Babamızı 10 yıl önce emekli ettik.

Haberin Devamı

1 MAKİNE 300 BİN DOLAR

10 yıl önce bizim ürettiğimiz ‘hortumları üreten makineleri de üretmeye başladık. Önce kendimiz için makine yapalım derken ortaya çok güzel bir ürün çıktı ve makinede de ihracata yöneldik. İhracat pazarlarımız da çok ilginç. Çünkü hem Çin, Hindistan gibi gelişen ülkelere hem de ABD, Almanya, Fransa gibi sanayisiyle güçlü ülkelere makinelerimizi ihraç edebiliyoruz. Biz 1 makineyi yaklaşık 300 bin dolara satıyoruz. Benzer makinelerin küresel rakiplerimizdeki fiyatı 800 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Bu yüzden de makineye talep yüksek. Stoklu yapmıyoruz. Bize sipariş geliyor, üretiyoruz ve gidip kurarak teslim ediyoruz. Şu anda makine satışlarımız ciromuzun yüzde 15’ine kadar yükselmiş durumda.

1200 FARKLI HORTUM

Bizim ürettiğimiz hortumlar sanayide birçok alanda kullanılıyor. Halen 1200 kalem hortum ve 15 çeşit ürün yapıyoruz. Şu anda Tuzla’da 8500 metrekare kapalı alanda üretime devam ediyoruz. İşimiz için yatırımlarımız da sürüyor. Şu anda 3500 metrekarelik kapalı alan eklemek için yeni yer kiraladık ve üretim kapasitemiz yüzde 50 artacak. 50 kişilik yeni istihdamımız da olacak. Kalite standartlarımız yükselecek. Bizim hortumlarımızı başta otomotivde olmak üzere birçok sektörde küresel devler de kullanıyor.

Haberin Devamı

sozdemir@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!