Ebola’da önlem paniği

Güncelleme Tarihi:

Ebola’da önlem paniği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 01:04

THY uçağıyla önceki gün Nijerya’dan İstanbul’a gelen uçakta bulunan Afrikalı kadın yolcunun yaşattığı ‘ebola’ paniği gözleri havada alınan önlemlere çevirdi.

Haberin Devamı

Virüsün daha fazla yayılmaması için British Airwas gibi birçok havayolu Batı Afrika uçuşlarını askıya aldı. Nijeryalı yolucunun havalimanından ambulansa taşınırkenki görüntüleri akıllara “yeterli önlem alınıyor mu” sorusunu getirdi. Özellikle İspanya’daki ebola virüslü yolcuya yapılan müdahale ile kıyaslanan görüntüler, “yeterli koruma alınmadı” eleştirilerini getirdi.

HAVALİMANIN DA MÜDAHALE

Havalimanlarında uçakta tıbbi sorun yaşayan yolcular için iki farklı yol izleniyor. Kalp krizi gibi acil durumlarda havalimanında bulunan acil klinik harekete geçiyor. Yolcu uçaktan alınarak tam teşekküllü bu kliniğe kaldırılıyor. Burada ilk tedavisi yapıldıktan sonra gerek görülmesi halinde hastaneye sevk ediliyor. Ebola gibi salgın bir hastalık tehlikesinde ise Türkiye Hudut ve Sahilleri Sağlık Genel Müdürlüğü devreye giriyor. Burada yolcu terminale dahi sokulmadan uçağın kapısından doğrudan yine tam teşekküllü ambulansa alıyor. Daha sonra hastaneye sevki sağlanıyor.
Türkiye Hudut ve Sahilleri Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabip Dr. Aykut Yener Kavak, Nijerya’dan gelen kadın yolcunun uçak kapısından alınırken basına yansıyan görüntülerin eleştirilmesi ile ilgili, “Biz risk gördüğümüz oranda tüm önlemlerimizi aldık. İspanya ile karşılaştırılıyor ancak vakalar aynı değil. Orada virüsün taşındığı kesin ve uçak kapısında daha tedbirli giyinen görevliler zaten o vaka ile yolculuk yapanlar. Biz ise pilotun haber vermesiyle birlikte yaptığımız araştırmayla hareket ettik. Maskeler ve eldivenlerle birlikte gerekli tüm tedbirleri aldık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Havada Ebola için 4 öneri

1- Uçakla seyahat edecek yolcuların bilmesi gereken en önemli nokta virüs sadece Ebola taşıyan bir kişinin kanı ya da salgılarıyla doğrudan temasla olduğu.
2- Tüm bu verilerle uluslararası sağlık otoriteleri yolcuların panik yapmamakla birlikte riskli gördükleri noktalarda temel hijyen kurallarını uygulamalarını öneriyor.
3- Kusma gibi belirtileri olan virüs için böyle bir sağlık sorunu yaşan bir yolcu gördüğünde kabin memurları uyarılmalı.
4- Virüstün etkilenen bölgelere seyahat eden ve ülkesine dönen kişilerin hasta kişilerle temas etmeseler bile sağlık durumlarını 10 gün süreliğine takip ettirmeleri gerektiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

O YOLCUDA EBOLA DEĞİL SITMA ÇIKTI

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Nijeryalı yolcuya sıtma teşhisi konduğunu açıkladı. Yolcunun ebola için yapılan testi de negatif çıktı. Hatipoğlu, “Yolcunun riskli üç ülkeden gelmemesine rağmen ilk andan itibaren tedbirleri aldık. Sıtma teşhisi kondu. 11’i mürettebat 169 yolcunun bilgileri bizde mevcut” dedi. Türkiye’nin seyahat sağlığı ve enfeksiyon konusunda iyi bir nokta da olduğunu söyleyen Hatipoğlu, “Nijeryalı yolcunun sıtma teşhisi 8 saatte konuldu. Türkiye’de olduğu için şanslı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!