27 milyon turistle dünyada öne çıktık

Güncelleme Tarihi:

27 milyon turistle dünyada öne çıktık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2010 00:00

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’nin 27 milyon turist ağırlayan, dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden biri haline geldiğini söyledi.

Mengen’de 2 gün sürecek 26. Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali’ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Bolu Belediyesi Bando Takımı’nın çaldığı marşlar eşliğinde aşçılarla birlikte kent merkezinin girişinden tören alanına kadar kortej yürüyüşü yaptı. Günay’a, Türkiye Aşçılar Federasyonu tarafından, tarihi aşçılık diploması ve regalya takılarak fahri aşçı ilan edildi.

Allah’a şükür artıda

Türkiye’nin bir çok alanda geliştiğini kaydeden Bakan Günay, şöyle konuştu: “Türkiye dünyanın 16. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi haline geldi. Geçen yıl dünyanın önde gelen 10 turizm ülkesinden 9’u yılı ekonomik kriz nedeniyle eksi sonuçlarla kapatırken, Allah’a şükürler olsun bir tek Türkiye yılı bir önceki yıla göre artı ile kapattı. Türkiye bugün 26 milyondan fazla 2009 yılının rakamları ile 27 milyon ziyaretçi ağırlıyor. 27 milyon turist ağırlayan dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden biri haline geldik.”

Antalya’ya 9 milyon

Turizmin bereketini Anadolu’nun içlerine çekmeye çalıştıklarını ifade eden Günay, şunları dile getirdi: “Türkiye’ye geçen yıl 27 milyon ziyaretçi geldi. Ama bunun 9 milyonu sadece Antalya’ya geldi. Şimdi istiyoruz ki Antalya’dan içerilere Denizli’ye, Aydın’a, Ankara’ya, Bolu’ya, Safranbolu’ya, Kastamonu’ya, Karadeniz’e, Doğu Anadolu’ya, Güneydoğu Anadolu’ya gelenler Türkiye coğrafyasının başka bölgelerine de yayılsınlar. Turizmin yarattığı istihdam imkanından, turizmin yarattığı üretime katkı yapan bir anlamda görünmez ihracat imkanından, turizmin yarattığı diğer imkanlardan Anadolu coğrafyasının başka bölgeleri de yararlana bilsin. Bunun için kıyı turizminin yanına termal, doğa, kış, kültür, şehircilik turizmini, bütün bunları katmaya çalışıyoruz.”

Pilavda yürek var

Ertuğrul Günay’a konuşmasının ardından, geleneksel olarak yapılan Mengen Pilavı ikram edildi. Pilavın tadına bakan Bakan Günay, pilavın sadece elle olmadığını, bilgi, yürek ve sevgi ile olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: “Türk mutfağının dünyaya daha fazla tanıtılması özel ve temel amaçlarımızdan birisidir. Dünyada bir çok mutfak vardır, bunların bir çoğunu tattım. Ama kendi mutfağımızın zenginliği hiç bir yerde yok. Balkanlar’dan Kafkasya’ya Orta Doğu’dan Karadeniz’in Güneyine kadar bu coğrafyada ne kadar bitki varsa, ne kadar tat varsa, ne kadar lezzet varsa hepsini bir kazanda kaynatan inanılmaz bir lezzetimiz var.”

İsrailli turiste iade edilen para tartışması


GAZZE’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin düzenlediği ve 9 Türk’ün öldüğü saldırının ardından Türkiye tatillerini iptal eden İsrailli turistlerin acentelerinin, otelcilerden paralarını geri istediği bildirildi. Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, Mavi Marmara saldırısının ardından bu yılki turizm sezonunun yaklaşık 100 bin İsrailli turistle kapatılmasının tahmin edildiğini belirterek, “Yaşanan üzücü olayın ardından Türkiye tatillerini iptal eden 200 bin İsrailli turist, paralarını acentelerinden aldı. Acenteler ise bu paraları Türkiye’deki otellerden geri almak istiyor. Otelciler, ortak bir yol bulunamazsa, 12 ay içerisinde yaklaşık 100 milyon doları acentelere iade etmek zorunda. Otelcilerimiz bu parayı vermek yerine, İsraillilerin seneye yeniden rezervasyon yaparak Türkiye’ye tatile gelmelerini istiyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!