27 milyar dolarlık ekonomi

Güncelleme Tarihi:

27 milyar dolarlık ekonomi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2012 00:00

Lucasfilm’le Walt Disney bünyesine geçen Star Wars (Yıldız Savaşları) 35 yılda dev bir ekonomi yarattı. İlk defa 1977 yılında beyaz- perdeye taşınan Star Wars sinema filmleri, televizyon yapımı, oyuncaklar, bilgisayar oyunu, ticari lisansları, DVD satışı ve kitap geliriyle 35 yılda 27 milyar dolarlık ciro yaptı.Deniz TÜRSEN

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 4 milyar dolara Lucasfilm’le Walt Disney bünyesine geçen Star Wars (Yıldız Savaşları) 35 yılda dev bir ekonomi yarattı. Lucasfilm’in 1977 yılında beyaz perdeye taşıdığı Star Wars 6 sinema filmi, televizyon yapımı, oyuncaklar, bilgisayar oyunu, ticari lisans, DVD satışı ve kitap geliriyle 35 yılda 27 milyar dolarlık ciro yaptı. Walt Disney ise Lucasfilm’i satın alarak Star Wars’un tüm haklarını eline geçirmeyi başardı.
OYUNCAK GELİRİ
1977’den beri sinema tarihinin en iyi pazarlanan yapımları arasında gösterilen Star Wars dünya çapında 4.2 milyar dolarlık işe hasılatı elde etti. Star Wars, asıl geliri ise oyuncak satışlarından sağlıyor. Filmin hayranları, Darth Vader başta olmak üzere filmdeki karakterlerin oyuncaklarına, Star Wars’un simgelerinden ışın kılıçlarına, filmdeki uzay araçlarına ait oyuncaklara, maskelere ve legolara büyük ilgi duyuyor. Lucasfilm’in Star Wars oyuncaklarının satışlarından bugüne kadar elde ettiği gelir yaklaşık 12 milyar dolar.
3 MİLYAR DOLARLIK OYUN
Star Wars’un gelir kalemleri arasında en önemli kategorilerden biri de video oyunları. 1983-88 yıllları arasında popüler olan Atari, Amiga, Commodore 64, 90’lı yıllara damgasını vuran Game Boy, Sega ve günümüzün Playstation, Xbox oyun konsolları için bugüne kadar yüzlerce oyun geliştirildi. Bu oyunların satışlarından şirket yaklaşık 3 milyar dolar kazandı.
KİTAPTAN KAZANDI
Lucasfilm’in patronu George Lucas, filmlere konu olan galaksiler ve karakterler dışında farklı yazarların da “genişletilmiş evren” adı altında değişik galaksiler ve karakterler yaratmasına izin verdi. Filmler arasındaki dönemleri kapsadığı kabul edilen yüzlerce kitap ve çizgi romanın satışından yaklaşık 1.8 milyar dolar kazanıldı.

Haberin Devamı

Ticari ürünlerden 675 milyon dolar

STAR Wars karakterleri, telefon kılıfları, USB’ler gibi günümüzün popüler ürünlerine uygulanarak hayranların ilgisi bu yöne de çekildi. Şirket, ticari ürünlerden bugüne kadar 675 milyon dolar kazandı. DVD satışları ve kirlamalarından ise 3.7 milyar dolar gelir elde edildi.

Gelirler

Haberin Devamı

- DVD satışları 2.9 milyar doları buldu.
- DVD kiralama gelirleri 875 milyon dolar.
- Oyuncak satışlarından  9 milyar dolardan fazla gelire ulaşıldı.
- Kitap satışları 1.8 milyar dolar oldu.
- Oyunlardan 3 milyar dolara yakın gelir.
- Çizgi film TV satışları 4.5 milyon dolar kazandı
- Lisans geliri 625 milyon dolar.
- Ticari ürün satışları 675 milyon dolar.
- Toplam gelir 27 milyar dolar.

Indiana Jones da servet

LUCASFİLM, yapımcısı olduğu diğer efsane film serisi Indiana Jones’un dört filminden elde ettiği dünya çapında hasılat yaklaşık 2 milyar dolar. Serinin son filmi Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı’nın dünya çapında kazancı yaklaşık 780 milyon dolar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!