Kayıp kaçak bedeli için 'onurum zedeleniyor' dedi

Güncelleme Tarihi:

Kayıp kaçak bedeli için onurum zedeleniyor dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2014 09:37

Milyonlarca aboneden elektrik faturaları üzerinden alınan kayıp-kaçak bedeli Afyonlu Oruçoğlu Holding’in patronlarından Oruç’u isyan ettirdi. Hakkı Oruç, alınan bedel için ‘İşlemediğim bir suç nedeniyle benden para alınıyor. Bu durum onurumu zedeliyor’ dedi mahkemeye gitti. Yargıtay’a kadar uzanan dosyada kazanan taraf Hakkı Oruç oldu.

Haberin Devamı

Bünyesinde Türkiye’nin en büyük yem fabrikalarından Oruçoğlu Yem, Oruçoğlu Termal Tesisleri gibi bir çok şirketi bulunduran Oruçoğlu Holding’in patronlarından Hakkı Oruç, Nisan 2011’den itibaren faturalarda yer almaya başlayan kayıp-kaçak bedeli için yargı

Kayıp kaçak bedeli için onurum zedeleniyor dedi
sürecini iki yıl önce başlattı. Oruç, ilk olarak 28 Şubat 2012’de Afyonkarahisar İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurdu.

ONURUM ZEDELENİYOR
Oruç, ödediği faturanın yüzde 15’i kadar kayıp-kaçak bedelinin kendisinden alındığını kaydetti. Başvuru dilekçesinde, tüm faturalarının zamanında ve eksiksiz ödendiğini belgeleyen Oruç, ‘kayıp-kaçak bedeli’ adı altında alınan ücret için “Bu alınan bir hizmetin karşılığı değil. Kötü niyetli kullanıcıların bu yaptığının dürüst bir aboneye yansıtılması doğru değil. İşlemediğim bir suç nedeni ile kişisel onurum zedeleniyor” dedi.

Haberin Devamı

Şikâyet edilen taraf durumundaki Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. (ODEAŞ) vekili ise, söz konusu bedelin kendi kararları sonrası alınmadığını, tarifeyi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun belirlediğini ifade ederek sorumluluğun kendilerine ait olmadığını vurguladı.

NEDEN ALDIĞINI İZAH ET
Tüketici Hakem Heyeti tüm tarafları dinledikten, delilleri topladıktan sonra 7 Mayıs 2012’de kararını açıkladı. Heyet, ODEAŞ’ın kayıp-kaçak bedeli adı altında aldığı bin 224 liranın iadesine karar verdi. Heyet kararında dikkat çekici de bir yorumda bulundu: “Bu bedel, kaçak olarak kullanandan değil, ilgisi olmayan aboneden alındı. Ücreti kendisi (ODEAŞ) tahsil ettiğine göre gerekçesini de izah edebilmeli. Hatta gerektiğinde bunu ispat etmeli. Yapılan uygulama haksız.”

DUYGUSAL BİR KARAR
ODEAŞ tarafının vekili, hakem heyetinin verdiği karar için “Öfke ve duygusallıkla alınmış bir karar. Verilen karar elektriğin ücretsiz kullanımı anlamına gelir. Kararı anlamak imkansız” diyerek dosyayı bir üst merci konumundaki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taşıdı. Yapılan başvuruda, Tüketici Hakem Heyeti’nin kararına itiraz edildi. Hakkı Oruç da avukatı Mehmet Demir aracılığı ile mahkemeye yaptığı başvuruda davanın reddini istedi.

Haberin Devamı

YARGITAY REDDETTİ
Mahkeme, ODEAŞ’ın başvurusunu reddetti; 6 Mart 2013 günü de gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararda, sözleşme maddelerinin tüketici aleyhine olduğuna işaret edildi. Kararda ayrıca, kayıp-kaçak bedelinin oranlanarak alınmasının da ayrı bir haksızlığa yol açtığına işaret edildi. ODEAŞ tarafı son çare Yargıtay’a başvurdu; kararın bozulması talep etti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise, dosyasının esasına girmeyerek, temyiz istemini reddetti.

dgokce@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!