Soma için yardım seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Soma için yardım seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2014 13:29

Manisa Soma’da yaşanan facia nedeni ile bankalar, iş dünyası ve üniversiteler de harekete geçti. İş Bankası, ING Bank, TEB, Aktifbank, Bank Asya, Akbank ve Türkiye Finans Soma faciasında yaşamını yitiren kişilerin kendilerine olan kredi borçlarının silineceğini açıkladı. TEB yaralı vatandaşların da borçlarını sileceğini duyururken, diğer bankalar bölgedeki vatandaşların ödeme şartlarına bazı kolaylıklar getirdi. Şekerbank, Soma’da hayatını kaybedenlerin bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını silerek, ilçede faaliyet gösteren esnaf ve işletme müşterilerinin borçlarını da 6 ay süreyle erteledi.

Haberin Devamı

INGBank Genel Müdürü Pınar Abay dün akşam twitter hesabında yayınladığı mesajlarda Soma’da hayatını kaybeden bütün kredi müşterilerinin borçlarını sileceğini belirtti. Abay, hayat sigortalı kredilerde ise sigorta paralarının varislere verileceğini kaydetti.

Resmi twitter hesabı üzerinden bir duyuru yapan Bank Asya da, hayatını kaybeden madencilerin Bireysel Finansman desteği borçları ile Kredi Kartı borçlarının silinmesine karar verildiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca Bank Asya’nın Soma Şubesi’nin diğer tüm bireysel ve KOBİ müşterilerinin Finansman Desteği borçlarının vade farkı olmaksızın yıl sonuna kadar ertelendiği belirtildi.

Öte yandan Aktif Bank'tan da Soma açıklaması geldi. Banka, PTT şubeleri ve bayileri aracılığı ile Soma'da kullandırdığı borcu devam eden 651 adet, toplam 4,030,606 TL bireysel kredi geri ödemelerinin 2 ay faizsiz olarak ertelenmesine karar verdi. Ayrıca kazada hayatını kaybeden Aktif Bank müşterilerinin kredi borçları yakınlarının başvurması durumunda silinecek ve sigorta tazminatları ailelerine ödenecek.

Haberin Devamı

TEB ise kazada hayatını kaybeden ve yaralanan bireysel müşterilerinin tüm kredi ve kredi kartları borçlarını sileceğini duyurdu. TEB'den yapılan açıklamada, "Ayrıca, Manisa Soma'daki tüm bireysel müşterilerinin; ihtiyaç, konut, taşıt kredisi ve bireysel finansman kredileri de dahil olmak üzere tüm kredi ödemelerini 3 ay erteleme kararı almıştır. Bununla birlikte; TEB, yine 3 ay boyunca Soma şubesinden sunulan Kredili Mevduat Hesabından faiz almayacaktır. Soma şubesinden verilmiş bireysel kredi kartları için de ödemeler ve bekleyen taksitler 3 ay ötelenmiştir. Tüm bunların yanı sıra, kazadan etkilendiği tespit edilen ve bu kapsamın dışında olan müşterilerin de mağdur olmaması için gerekli aksiyonlar alınacaktır" denildi.

Türkiye İş Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada da "Kaybettiğimiz maden işçilerimizin Bankamıza olan borçları silinecektir. Öte yandan, büyük kayıplar verdiğimiz bu olayda sadece maden işçilerimiz ve ailelerinin değil, tüm yöre halkının zorluklar yaşadığı dikkate alınarak, ilk aşamada, olaydan etkilenen müşterilerimizin bireysel ve ticari bütün kredilerinin ve kredi kartlarının ödemeleri de faizsiz olarak ertelenmiştir. Ayrıca, bu kapsamda yapılacak havale ve EFT işlemleri ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.”

Haberin Devamı

Müşterilerinin kredi borçlarını silen bir dğer banka da Akbank oldu. Akbank, hayatını kaybedenlerin tüm bireysel kredilerini ve kredi kartı borçlarını sileceğini, yaralı madencilerimizin de kredilerini başvurmaları halinde ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandıracaklarını duyurdu. Banka, krediye ait bir Hayat Sigortası var ise bu sigortanın sağlayacağı olası tazminat tutarından hak talep etmeyeceğini ve tutarın ailelere ödeneceğini açıkladı.

Türkiye Finans, Soma’daki maden kazasında hayatını kaybedenlerin kullandığı hem kredi kartı hem tüketici finansmanı fonlarını ücretsiz olarak iptal ederek alacaklarından feragat edeceklerini duyurdu. Ayrıca eğer varsa hayat sigortaları da varislerine ödenecek.

Haberin Devamı

Son açıklama ise Şekerbank'dan geldi. Şekerbank, Soma’da hayatını kaybedenlerin bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını silerek, ilçede faaliyet gösteren esnaf ve işletme müşterilerinin borçlarını da 6 ay süreyle erteledi.

TOBB BÜYÜK BİR KAMPANYA BAŞLATIYOR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralılar için 5 milyon liralık bir destekte bulunacak. TOBB ayrıca, yarın kapsamlı bir kampanya duyurusu yapacak. TOBB'a bağlı 365 oda ve borsanın destekte bulunacakları hesap numaraları yarın açıklanacak. Her oda ve borsa istediği miktarda katkıda bulunabilecek. Böylelikle, Soma için önemli bir miktar toplanabilecek. Bu kampanyaya, oda ve borsaların yanı sıra iş dünyasının önde gelen şirketleri ve iş insanları da katkıda bulunabilecek.

Haberin Devamı

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) de, yaşamını yitirenlerin aileleri için yardım kampanyası başlattı. POYD Başkanı Ali Kızıldağ, turizmcilerden duyarlı olmaları çağrısı yaparak “Otellere göndereceğimiz yazıyla otel yöneticileri, personel ve müşterilerden bu kampanyaya katkı sağlamalarını isteyeceğiz” dedi.

TBB KAMPANYA BAŞLATTI

Uluslararası Barolar Birliği 3. Akdeniz Ülkeleri Konferansı’na katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Soma’da yaşanan maden faciasıyla hayatlarını kaybeden işçilerin aileleri için yardım kampanyası başlatacaklarını açıkladı. Kampanya ile ilgili gazetecilere bilgi veren Feyzioğlu, "Kampanya için Ankara Valiliği’ne dün gerekli izinler için başvuru yaptık. Kampanyayı, babalarını kaybeden çocuklarımızın eğitimi için başlatıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

BİR AYLIK MAAŞINI VERDİ
Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin yakınları için yardım kampanyası başlattı.
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de maden işletmelerinde yaşanan kazaların uzun yıllardır çözülemeyen bir sorun olduğunu belirterek, Soma'da yaşanan olayı sonuçları itibariyle facia olarak değerlendirdiklerini kaydetti.
Elmas, yaşanan facia karşısında üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerin yoğun talebi doğrultusunda hayatını kaybeden işçilerin yakınları için yardım kampanyası başlattıklarına dikkati çekerek, bu kampanyaya kendisinin de bir aylık maaşını vererek destekte bulunduğunu ifade etti.

ÇOCUKLARINA BURS DESTEĞİ

MİLLİ Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Özçukurlu, Soma’daki maden faciasının tüm ülkeyi olduğu gibi eğitim camiasını da yasa boğduğunu belirterek, eğitime hizmet veren bir sivil toplum örgütü olarak sorumluluklarını yerine getireceklerini belirtti. Özçukurlu, “Hayatını kaybeden madencilerimizin okul çağındaki çocuklarını, Türkiye’nin hangi bölgesini isterlerse oradaki yatılı ve pansiyonlu okullarda tüm masraflarını karşılayarak okutacağız. Üniversite öğrencilerine de burs vereceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!